Šport
14252 ogledov

Če ji dokažejo jemanje, ostane brez službe

teja gregorin EPA
Teji Gregorin zaradi domnevnega jemanja dopinga ne grozi le izbris dosežkov.

Smučarska zveza Slovenije in Teja Gregorin sta včeraj potrdili, da je tekmovalka začasno suspendirana zaradi domnevno sumljivega vzorca z zimskih olimpijskih iger v Vancouvru leta 2010. Zaslišanje pred disciplinsko komisijo Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) bo konec novembra, po zaslišanju pa bodo znani morebitni ukrepi.  

Če ji bo dokazano, je konec

Od odločitve Moka je odvisno, kaj se bo zgodilo z njeno zaposlitvijo v Slovenski vojski. "V primeru, da bo Teji Gregorin dokazano jemanje prepovedanih substanc in izrečena prepoved tekmovanja, bo v skladu s Pravilnikom o zaposlovanju vrhunskih športnikov in trenerjev njena zaposlitev v Slovenski vojski prekinjena," pojasnjuje tiskovni predstavnik Slovenske vojske (SV) Simon Korez. V primeru izrečene prepovedi tekmovanja se pogodba predčsano prekine v 15 dneh po tem, ko bo MORS uradno obveščen o dokončni prepovedi nastopanja oz. odvzemu statusa vrhunskega športnika. 

teja gregorin | Avtor: Profimedias Profimedias

Posledice uživanja nedovoljenih substanc poleg prej omenjenega pravilnika opredeljuje tudi pogodba o zaposlitvi v Športni enoti SV. "V primeru, da vrhunski športnik, zaposlen v Slovenski vojski, ne izpolnjuje pogojev v smislu ustreznih športnih rezultatov, se mu pogodba ne podaljša ob rednem izteku pogodbe. Športnik pa že pred iztekom pogodbe izgubi zaposlitev v primeru, da mu je izrečen ukrep prepovedi tekmovanja zaradi uživanja nedovoljenih substanc ali neprimernega obnašanja oziroma zaradi neizvrševanja obveznosti do Slovenske vojske in Ministrstva za obrambo."   

Teja Gregorin Soči 2014 "Ni naključje" Šport Bodo Gregorinovi vzeli kolajno iz Sočija?

V primeru neizpolnjevanja pogojev, ne podaljšajo

Zaposlovanje vrhunskih športnikov in trenerjev v javni upravi omogoča 68. člen Zakona o javnih uslužbencih, ki ureja sklenitev delovnega razmerja za določen čas. V 69. členu omenjenega zakona je določeno, da se delovno razmerje, sklenjeno za določen čas z vrhunskim športnikom ali trenerjem sklene za eno leto z možnostjo podaljšanja. "Pred podaljšanjem delovnega razmerja predstojnik preveri, ali so še izpolnjeni pogoji za zaposlitev oziroma pogoji, ki jih organ, pristojen za vrhunski šport, določa za pridobitev statusa vrhunskega športnika. Če pogoji niso izpolnjeni, se delovno razmerje ne podaljša," pojasnjujejo na MJU. Možno število zaposlitev vrhunskih športnikov in trenerjev je sicer določeno v okviru skupnega kadrovskega načrta. 

teja gregorin holmenkollen | Avtor: EPA EPA
Nekdanji trener ogorčen

Oglasil pa se je tudi Uroš Velepec, ki je bil v Vancouvru trener naše najboljše biatlonke. Velepec ni nikoli pomislil, da bi se Gregorinova dopingirala. "Najprej sem bil resnično šokiran, potem pa sem bil jezen. Po toliko letih dela in truda, ki je bil vložen, smo umazani vsi," je dejal. 

Teja Gregorin Soči 2014 "Vsi smo umazani" Šport Nekdanji trener Gregorinove šokiran in jezen

Gregorinovi v primeru dokazane uporabe nedovoljenih sredstev grozi prepoved nastopanja in izbris nekaterih dosežkov. Po mnenju prvega moža Slovenske protidopinške agencije (SLOADO) Janija Dvoršaka je eden bolj verjetnih scenarijev ta, da ji bodo črtali rezultate, ki jih je dosegala do dve leti po Vancouvru. Kot rečeno, Gregorinova naj bi bila zaslišana konec novembra, ko bo znana njena usoda. Do takrat pa je v suspenzu. 

 

Komentarjev 9
  • radivoj76 09:27 28.oktober 2017.

    Za radi suma, sum še ni dokaz pa je že suspendirana . V smučarski zvezi bi tudi trebalo narediti koliko je na račun športnikov še poleg prisklednikov samo denar je važen nej ponos.

  • McClain 22:11 27.oktober 2017.

    haha, ko bi tako ukrepali ko nekdo na banki orng zahebe stvar, al pa na ministrstvih. Tam jih le prestavljajo iz enega na drugo po možnosti v bolje plačano pisarno

  • namizna 19:18 27.oktober 2017.

    Janez! To je tako po pravilniku in namenoma tako postavljeno. Noben ni bil len in noben neki ne zahebava. Tehnike dopinga grejo hitro naprej in že nekej let je pravilo, da se vzorci shranijo in čez,..do 10let tudi še enkrat ...prikaži več preverijo, ko obstajajo tudi bolj napredne metode diagnostike. Skratka vzorci so se pregledal takoj ob odvzemu in 8let kasneje.