Šport > Zimski športi
6175 ogledov

Teja Gregorin: Sprejemam suspenz, prosim za razumevanje

teja gregorin tomi trbovc Print screen Teja Gregorin (desno).
Slovenska biatlonska Teja Gregorin je na izredni tiskovni konferenci nagovorila medije in javnost.

Najuspešnejša slovenska biatlonka Teja Gregorin je na izredni novinarski konferenci na sedežu zveze v Ljubljani potrdila, da je bila začasno suspendirana zaradi domnevno sumljivega vzorca z zimskih olimpijskih iger v Vancouvru leta 2010. Gregorinova je dejala, da sprejema suspenz in da bo sodelovala v nadaljnjih postopkih.

"Športnica ima na podlagi 8. člena Kodeksa pravico do poštene obravnave v razumnem roku pred nepristranskim obravnavnim senatom, ki ga oblikuje MOK. Zaradi spoštovanja pravil in interesa preiskave domnevnega kršenja protidopinških pravil, Smučarska zveza Slovenije, Olimpijski komite Slovenije in Slovenska antidoping organizacija ne morejo posredovati nikakršnih podrobnejših informacij."

Tomi Trbovc, SZS

"Smučarska zveza Slovenije (SZS) ima ničelno toleranco do kršenja protidopinških pravil in v postopku v celoti sledi navodilom in protidopinškim pravilom vseh institucij. SZS v zvezi z domnevno kršitvijo protidopinških pravil Teje Gregorin, ki so posledica nadaljnjih testiranj vzorcev odvzetih na ZOI Vancouver 2010 sporoča: Mednarodni olimpijski komite (MOK) je na podlagi 5. člena Protidopinških pravil MOK, ki so veljala na ZOI Vancouver 2010 in na podlagi člena 6.5 Svetovnega protidopinškega kodeksa (Kodeks) izvedel nadaljnja testiranja vzorcev odvzetih na ZOI Vancouver 2010. Vzorci odvzeti pri športnici Teji Gregorin so kazali nasprotno analitično ugotovitev, zaradi česar obstaja sum kršitve protidopinških pravil. Mednarodna biatlonska zveza (IBU) je zaradi navedenega na podlagi člena 7.11.1. njenih pravil 5.10.2017 uvedla začasno izločitev iz vseh tekmovanj pod okriljem IBU do odločitve, ki jo bo sprejela disciplinska komisija MOK. Ravno tako je SZS na podlagi svojih pravil in pogodbe 5.10.2017 športnico začasno suspendirala. Športnica ima na podlagi 8. člena Kodeksa pravico do poštene obravnave v razumnem roku pred nepristranskim obravnavnim senatom, ki ga oblikuje MOK. Zaradi spoštovanja pravil in interesa preiskave domnevnega kršenja protidopinških pravil, Smučarska zveza Slovenije, Olimpijski komite Slovenije in Slovenska antidoping organizacija ne morejo posredovati nikakršnih podrobnejših informacij," je uradni stališče Smučarske zveze Slovenije (SZS) najprej prebral predstavnik za odnose z javnostmi Tomi Trbovc.

"Sprejemam začasni suspenz izrečen s strani slovenske zveze in mednarodnih športnih organizacij, sodelovala bom v postopkih, ki sledijo, vendar prosim za razumevanje, saj svetovni kodeks proti dopingu prepoveduje javno komentiranje postopkov, ki so v teku."

Teja Gregorin

Gregorinova je sprejela odločitev Mednarodne biatlonske zveze (IBU) in se opravičila vsem, ki jih je s svojim ravnanjem prizadela.

"Spoštovani. S strani Mednarodnega olimpijskega komiteja in Mednarodne biatlonske zveze sem bila obveščena, da so ob ponovni analizi mojih vzorcev, odvzetih med olimpijskimi igrami februarja 2010 v Vancouvru, laboratorijske preiskave pokazala prisotnost snovi, uvrščene na listo prepovedanih snovi v športu. Sprejemam začasni suspenz izrečen s strani slovenske zveze in mednarodnih športnih organizacij, sodelovala bom v postopkih, ki sledijo, vendar prosim za razumevanje, saj svetovni kodeks proti dopingu prepoveduje javno komentiranje postopkov, ki so v teku. Iskreno pa se opravičujem vsem, ki sem jih s svojim ravnanjem kakorkoli prizadela," je pojasnila 37-letnica.

Mednarodni olimpijski komite je Gregorinovi vzorec odvzel 6. ali 7. februarja 2010 v Whistlerju, naknadna testiranja pa so v vzorcu B odkrila vsebnost prepovedane substance - rastnega hormona.

Disciplinska komisija Moka bo zaslišanje o primeru opravila konec novembra, na zaslišanje so povabljeni tudi predstavniki Olimpijskega komiteja Slovenije in Mednarodne biatlonske zveze. Po zaslišanju bodo znani tudi ukrepi.

Komentarjev 7
  • romy 20:36 26.oktober 2017.

    sramota,takoj izstopi iz športa za vedno,ciao

  • Senior 18:56 26.oktober 2017.

    Velika sramota.Hlastanje za uspehi.A te ni nič sram? Sem mislil, da so slovenski športniki res športniki, ampak so nekateri, tako kot politiki -prevaranti.

  • moder 15:41 26.oktober 2017.

    A vidva imata pa že neke *notranje* informacije al sodita kar tako povšalno, kot se za Slovence spodobi... Sem prepričan da sta oba 2010 navijala za Tejo, danes pa zlivata žolč nanjo, ko še NIČ NI JASNO in nikakeršnih dejstev ...prikaži več znanih... Da bi se vama le naredil ječmen v očesu,....