Šport > Zimski športi
77 ogledov

Gregorinova do izida sezone

teja gregorin EPA
Slovenska biatlonka Teja Gregorin je bila četrta na zasledovalni tekmi na 10 km za svetovni pokal v Oslu, kar je njena najboljša uvrstitev sezone.

Sovenska biatlonka Teja Gregorin je za zmagovalko, Finko Mari Laukkanen, je zaostala minuto in 8,2 sekunde (1 zgrešen strel). Anja Eržen, druga Slovenka, je bila 46. (+5:02,2/5).

Dan po slavju v sprintu je Laukkanenova prišla do svoje druge zmage v pokalu. Druga je bila Čehinja Gabriela Koukalova (+26,5 sekunde), tretja pa Francozinja Justine Braisaz (+1:01,4). Deveta je bila svetovna prvakinja Nemka Laura Dahlmeier, ki je že pred tem osvojila svoj tretji veliki kristalni globus za skupno zmago v pokalu.

"Skušala sem biti čim bolj zbrana na strelišču, kar mi je danes še enkrat uspelo. Mogoče je bilo streljanje malce počasnejše od ostalih tekmovalk, ampak to je trenutno recept za zadete strele. Če bi streljala hitreje, bi šli streli verjetno mimo, tako pa sem morala malo bolj 'borbati'. V zadnji krog sem šla na polno, ker sem vedela, da edino to lahko prinese še tisto tretje mesto. Ampak tekmovalke, ki so bile pred mano, so enostavno tako dobro pripravljene, da danes do tretjega mesto ni šlo. Šlo je do četrtega, kar me zelo veseli. Prvič med rožami letos, razen na svetovnem prvenstvu, tako da sem zelo vesela tega nastopa in se že veselim jutrišnjega skupinskega starta. Zelo dobro se počutim tukaj. Krasna publika je, tekma mi je pisana na kožo. Neko posebno vzdušje je. Jutri si želim lepo tekmo, da pridem domov z lepim rezultatom. Potem pa bo treba vse na novo sestaviti. Morda malenkost več razmišljati o streljanju, kot sem letos, ker očitno sem naredila nekaj napak med samo pripravo. Upam, da sem se marsikaj naučila iz tega in da bo drugo leto bolje," je pojasnila Gregorinova.

Devetindvajsetletna Mari Laukkanen si je v soboto priborila krstno zmago na tej ravni tekmovanja. Za njo sta se zvrstili Francozinji Braisazova in Anais Bescond, vse tri brez zgrešenega strela, enega pa je mimo tarče sprožila Koukalova, ki je zasledovanje začela s četrtega mesta. Teja Gregorin je z enim zgrešenim strelom zasedla osmo mesto in si z zgolj 56,9 sekunde zaostanka za Laukkanenovo priborila lepo izhodišče ter ga tudi izkoristila.

Stopničke zgrešila za slabih sedem sekund

Na zasledovalni tekmi je zadela 19 tarč, prvič je zadela vseh pet strelov in se pomaknila na peto mesto. Na drugem strelskem postanku je zgrešila tretji strel in je morala odteči dodatnih 150 metrov. S tem je padla na deveto mesto, skoraj minuto in pol je bila za Laukkanenovo. Prvič stoje je z ničlo strelsko mesto zapustila kot osma, tudi na zadnjem streljanju je bila najboljša slovenska biatlonka brezhibna in se je v zadnji del teka podala na šestem mestu. Tekmice za njo je niso ogrožale, sama pa je imela priložnost, da še napreduje.

Slabih deset sekund prednosti sta namreč imeli Avstrijka Lisa Theresa Hauser in Norvežanka Marte Olsbu, ki ju je Gregorinova prehitela in imela v zaključku celo možnost, da ulovi Braisazovo, a ji je za tretje mesto na koncu ušlo za slabih sedem sekund. Z dvema zelo dobrima nastopoma v dveh dnevih ter s tretjo uvrstitvijo med najboljšo deseterico v sezoni je skupno v pokalu napredovala med najboljšo trideseterico in se je zanesljivo uvrstila tudi na nedeljsko tekmo s skupinskim startom.

Laukkanenova je morala na zadnjem postanku enkrat v kazenski krog, Koukalova pa je zadela vseh pet strelov, kljub temu pa je imela Finka pred zadnjim krogom 13 sekundami prednosti, ko jo je na koncu podvojila. Erženova je na četrtem strelskem postanku zgrešila trikrat in se poslovila od možnosti boja za točke svetovnega pokala.

Svetovni pokal, zasledovanje 10 km (Ž), izidi:

1. Mari Laukkanen (Fin) 29:33,3/1
2. Gabriela Koukalova (Češ) +26,5/0
3. Justine Braisaz (Fra) 1:01,4/4
4. Teja Gregorin (Slo) 1:08,2/1
5. Lisa Theresa Hauser (Avt) 1:12,5/0
6. Marte Olsbu (Nor) 1:15,9/3
7. Kaisa Mäkäräinen (Fin) 1:51,2/2
8. Dorothea Wierer (Ita) 1:51,2/2
9. Laura Dahlmeier (Nem) 1:53,8/2
10. Veronika Vitkova (Češ) 1:55,7/3
...
46. Anja Eržen (Slo) 5:02,2/5

Svetovni pokal (25/26):

1. Laura Dahlmeier (Nem) 1179*
2. Gabriela Koukalova (Češ) 1052
3. Kaisa Mäkäräinen (Fin) 933
4. Marie Dorin Habert (Fra) 848
5. Dorothea Wierer (Ita) 703
6. Justine Braisaz (Fra) 677
7. Anais Chevalier (Fra) 645
8. Julija Džima (Ukr) 608
9. Franziska Hildebrand (Nem) 589
10. Susan Dunklee (ZDA) 575
...
30. Teja Gregorin (Slo) 290
98. Anja Eržen (Slo) 4

* - že skupna zmagovalka pokala

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.