Šport > Zimski športi
4133 ogledov

Bodo Gregorinovi vzeli kolajno iz Sočija?

Teja Gregorin Soči 2014
Pozitiven doping test bo imel posledice za Tejo Gregorin.

V vzorcu slovenske biatlonke Teje Gregorin, ki ga je slednja oddala na olimpijskih igrah v Vancouvru leta 2010, so našli metabolit rastnega hormona.

Dobitnica bronaste kolajne z zasledovalne tekme na OI 2014 v Sočiju jemanja poživil ni zanikala in se je na izredni novinarski konferenci opravičila vsem prizadetim.

teja gregorin tomi trbovc Doping Šport Teja Gregorin: Sprejemam suspenz, prosim za razumevanje

Direktor Slovenske protidopinške agencije (SLOADO) Jani Dvoršak je v pogovoru za MMC zatrdil, da omenjene prepovedane snovi Gregorinova v svoje telo ni mogla vnesti po naključju. "Gre za hormone, ki jih uvrščamo med nespecifične snovi, in če se znajdejo v telesu, je to lahko le rezultat naklepne odločitve. Naključja ne more biti," je pojasnil Dvoršak.

Mnogi se sprašujejo, zakaj so šele sedaj testirali vzorec iz leta 2010. Dvoršak odgovarja, da lahko Mednarodni olimpijski komite kaznuje do deset let stare grehe. "To je ena od pomembnih strategij Svetovne protidopinške agencije (...) Z leti so nekatere tehnike tako izpopolnjene, odkrijejo pa tudi nove tehnike, da stare vzorce na podlagi teh novih tehnik spet analizirajo in ugotavljajo prisotnost prepovedanih substanc. Bojim se, da lahko ti novi postopki odkrivanja pozitivnih vzorcev v prihodnje razkrijejo še več pozitivnih primerov," je ob razkritju pozitivnega testa dejal direktor SLOADO.

Bron ji ostaja, srebro ne?

Postavlja se vprašanje, ali bo 37-letnica v primeru zanjo neugodnega zaključka postopkov izgubila olimpijsko medaljo iz leta 2014. Pravilnik Mednarodne biatlonske zveze (IBU) sicer dopušča nekaj alternativ. Zagotovo bodo izbrisani vsi dosežki Gregorinove v Vancouvru, kjer je bila na posamični tekmi 36., na sprintu deveta, prav tako v zasledovalni tekmi, na tekmi s skupinskim startom je osvojila peto mesto, v štafetni tekmi pa osmo.

"Menim, da bodo sankcije takšne, da ji bodo črtali rezultate, ki jih je dosegala do dve leti po Vancouvru."
Jani Dvoršak

Ena od možnosti je celo, da se izbrišejo vsi dosežki Gregorinove do današnjega datuma, toda v členu je besedna zveza, ki brisanje dosežkov preprečuje, če "pravičnost narekuje drugače". To dopušča različne interpretacije, Dvoršak pa ocenjuje, da kazen ne bo tako huda. "To je težko vprašanje, menim pa, da bodo sankcije takšne, da ji bodo črtali rezultate, ki jih je dosegala do dve leti po Vancouvru." Gregorinova bi tako lahko ostala brez medalje s svetovnega prvenstva 2012 v Ruhpoldingu, kjer je z mešano štafeto osvojila drugo mesto.

Dvoršak je sicer še omenil, da je izjava Gregorinove, v kateri ni zanikala jemanja nedovoljenih poživil in obljubila sodelovanje v preiskavi, redkost v svetovnem športu ob tovrstnih primerih. "Upam, da bo sodelovala z nami, to je navsezadnje tudi možnost za njeno kasnejšo rehabilitacijo," je zaključil Dvoršak.

Komentarjev 2
  • supreme 22:31 26.oktober 2017.

    Ocitno je zavestno vzela doping....me pa zanima kterga krije

  • mižimaži 19:35 26.oktober 2017.

    Namesto da bi bi priznala...se opravičuje vsem....lezbaća smotana...

Sorodne novice