Šport
278 ogledov

Doživljenjski suspenz za prvo iz Londona 2012

Aslı Çakır Alptekin EPA
Nekoč zlata na olimpijskih igrah, zdaj še tretjič padla na dopinškem testu.

Turška atletska zveza je danes doživljenjsko prepovedala nastopanje tekačici Asli Cakir Alptekin, nekdanji olimpijski prvakinji iz Londona 2012, ki pa so ji medaljo odvzeli zaradi dopinških prekrškov. Vzrok zadnje prepovedi je še en pozitiven dopinški test, že tretji v karieri.

Alptekinovi je Mednarodno športno razsodišče avgusta 2015 zaradi dopinškega prekrška odvzelo zlato odličje na 1500 metrov iz Londona 2012, obenem pa ji je izreklo prepoved nastopanja za osem let. Ta kazen bi se končala 9. januarja 2021, s je bila pozneje športnica uspešna s pritožbo, tako da so kazen znižali na štiri leta.

Danes pa so v Turčiji sklenili, da ne bo smela več tekmovati. Kot poroča tamkajšnja agencija Anadolu, je namreč 32-letnica še enkrat padla na dopinškem testu, zato so se na zvezi odzvali z najstrožjo kaznijo.

Že pred najbolj odmevnim dopinškim prekrškom, povezanim z igrami v Londonu, namreč ni bila povsem "čista". Leta 2004 so jo, ko je bila še mladinka, že kaznovali z dvema letoma prepovedi nastopanja.

Vse dosežke atletinje od 29. julija 2010 so po odkritju dopinga izbrisali, tudi zlato na evropskem prvenstvu 2012, s tem pa tudi vse nagrade, medalje, točke in denarne nagrade.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.