Šport
221 ogledov

Turek preprečil vpis v zgodovino

Ramil Guliyev EPA
Slovenska atletinja Maruša Černjul se ni uvrstila v finale skoka v višino.

Ramil Guliyev iz Azerbajdžana, ki nastopa za Turčijo, je na 16. svetovnem prvenstvu v atletiki v Londonu osvojil zlato na 200 m in z 20,09 sekunde preprečil drugouvrščenemu Južnoafričanu Waydeju van Niekerkku (20,11), da bi se po zmagi na 400 m z drugim zlatom na enem prvenstvu v sprintih vpisal v zgodovino. Edini, ki je doslej slavil na enem SP na 200 in 400 m tako ostaja legendarni Američan Michael Johnson.

Na programu sedmega dne prvenstva so bile sicer tri končne odločitve, v troskoku je tretji naslov osvojil Američan Christian Taylor (17,68 m), na 400 m ovire pa je slavila njegova rojakinja Kori Carter (53,07).

Za mesto prekratka

Maruša Černjul je kot zadnja slovenska predstavnica na tem SP nastopila v kvalifikacijah skoka v višino; članica celjskega Kladivarja je končala na nehvaležnem 13. mestu in je za mesto zgrešila zaključni nastop dvanajsterice.

"Dokazala sem, da sodim med najboljše na svetu. Sem pa razočarana, nehvaležno 13. mesto sem osvojila, do 1,92 m sem tehnično opravila dobre skoke, nato pa se sem 'zakrčila'. Celotno poletno sezono sem lovila normo za SP, na prvenstvo sem se uvrstila po izidih na svetu, ker ni bilo dovolj tekmovalk z normo in mogoče je tudi to pustilo posledice. Ko so tu letvico dvignili kot doslej v sezoni prek 1,90 m, nisem bila uspešna," je dejala Černjulova, ki je vse višine do 1,92 m zmogla v prvih poskusih, potem pa je imel tri ničle.

Maruša Černjul | Avtor: EPA EPA

Černjulova je nastopila kot šesta po vrsti, v finale pa je vodila avtomatična kvalifikacijska norma 1,94 m ali 12 najboljših dosežkov kvalifikacij. "Pričakovala sem, da bo 1,92 m dovolj za finale, mogoče ne v prvem poskusu, ampak na koncu je ta višina zadostovala. Če bi morala nato naskakati na dodatni višini 1,94 m, ker nas je bilo preveč na 13. mestu, pa tudi ne morem zatrditi, da bi nastopila v finalu," je dodala Černjulova.

Marca letos je v kvalifikacijah na dvoranskem evropskem prvenstva v Beogradu končala z delitvijo devetega mesta (1,86 m). Meter in 77 m visoka atletinja je bila lani je bila finalistka evropskega prvenstva v Amsterdamu (9.) in 21. na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru.

"1,92 m sem preskočila na OI lani, 1,92 m bi bilo tu dovolj za finale. malo je grenkega priokusu. Toda na OI je bilo v Braziliji v kvalifikacijah par sto ljudi, tu pa poln stadion, kar je neverjetno drugačen občutek. Tudi vreme je bilo veliko boljše, kot dan prej, in tega smo bile vse vesele."

V ZDA opravlja magistrski študij prehrane in zdravja, je pa tudi asistentka profesorja na univerzi Nebraska v Lincolnu. "Tako v ZDA kot v Sloveniji imam zelo dobra trenerja in sem zaradi tega zelo vesela. To je bila moja zadnja tekma v sezoni, vračam se v ZDA, kjer bom opravljala zadnji letnik magisterija. Tako da zame ni počitka. Imam pa v dolgoročnem načrtu OI v Tokiu, EP naslednje leto pa je moj glavni cilj in mogoče bom zato izpustila naslednjo dvoransko sezono," je končala Černjulova.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice