Šport
278 ogledov

Ratejeva deveta na svetu

Martina Ratej EPA Martina Ratej.
Slovenska atletinja Martina Ratej je v finalu 16. svetovnega prvenstva v Londonu zasedla deveto mesto z 61,05 metra, ki jih je dosegla v prvi seriji. Zlato je osvojila Čehinja Barbora Špotakova s 66,76 metra.

Izkušena 35-letna Martina Ratej je v nedeljskih kvalifikacijah že s prvim metom, dolgim 65,64 metra, dosegla kvalifikacijsko normo za finale in se z drugim izidom med vsemi uvrstila v boj za odličja, kjer pa je zelo zaostala za tem dosežkom; članica celjskega Kladivarja tako ostaja brez medalje na velikih tekmovanjih.

"Pričakovala sem ponovitev kvalifikacijske daljave, kar bi mi prineslo visoko uvrstitev, toda to mi ni uspelo. Med tekmo nisem sestavila pravega meta, tako sem ostala le pri treh serijah. Nastopila bom še na finalu diamantne lige in mogoče v Zagrebu," je po nastopu dejala Ratejeva, ki se je po zgolj dveh tekmah uvrstila v finale diamantne lige, vendar v Londonu svojih dosedanjih dosežkov ni nadgradila.

Martina Ratej London olimpijske igre 2012 SP v atletiki Šport Ratejeva v finale z izidom sezone

Ratejeva je finale začela z 61,05 metra in bila peta, vodila je Tatjana Kaladovič iz Belorusije (63,04 m). Slovenska finalistka je nato ponesrečeno vrgla drugič in namerno prestopila še pred merjenjem daljave, takoj nato pa je Kaladovičeva svoj uvodni dosežek še nadgradila na 64,05 m.

Sledil je lep met olimpijske zmagovalke Sare Kolak iz Hrvaške, ki ni imela prvega veljavnega meta. S 64,95 m je prevzela vodstvo, vendar se je nekaj minut pozneje na vrh zavihtela Barbora Špotakova s 66,76 m, Ratejeva pa je nazadovala na osmo mesto; na tretje je prišla Turkinja Eda Tugsuz (54,52 m).

"Prvi met je bil kar soliden, sem pa delala prevelike tehnične napake, preveč sem se umikala v levo stran in potem ne pride do pravega pospeška sile na kopje. Bilo je mrzlo in tudi vetrovno, vendar je bilo tako tudi za ostale tekmovalke. V drugem metu sem preveč taktizirala, biti bi morala bolj agresivna, tehnično je nekako še bilo. Bila sem sicer zelo gotova vase in bom dosegla 62 ali 63 m in se bom uvrstila v zaključni del, pa se mi je ponesrečilo."
Martina Ratej

Pred tretjim poskusom je bila Ratejeva na zadnjem mestu, ki je prinašalo še dodatne tri mete v finalu. Tudi v tretje z 59,11 m ni izboljšala svojega uvodnega dosežka. Vodilnima, Špotakovi in Kolakovi ni uspelo kaj posebnega in sta namerno prestopili. Lingei Li je z osebnim rekordom prišla na drugo mesto (66,52 m).

V predzadnjem metu tretje serije je bila le njena rojakinja Shiying Liu tista, ki bi lahko prehitela Ratejevo. Kitajka je po dveh neveljavnih metih vrgla 62,28, prišla na osmo mesto in Ratejevi odvzela možnost, da bi s tremi dodatnimi meti ostala v tekmovanju.

"Po tem svojem tretjem mestu sem nestrpno čakala, kako bodo metale ostale tekmovalke, nisem pričakovala, da se bo po dveh neveljavnih Kitajka sestavila, težko je namreč v zadnjem metu to doseči, vendar ji je," je dodala Ratejeva, ki po lanskih OI vadi pod vodstvom Lovra Umeka.

Huihui Lyu je bila potem, ko je Ratejeva že zapustila prizorišče, edina, ki je v zadnjih treh serijah še izdatno izboljšala svojo uvrstitev in Kolakovi preprečila novo medaljo. Kitajka je v peti seriji vrgla 65,26 m, Kolakova, ki jo vadi nekdanji trener Ratejeve Andrej Hajnšek, pa je ostala z dosežkom iz druge serije ter je zato padla na četrto mesto. Špotakova je po dveh zlatih olimpijskih medaljah prišla še do drugega zlata na SP, prvega je osvojila pred desetimi v Osaki. Branilka naslova Nemka Kathrina Molitor je bila sedma.

Najboljše uvrstitve Ratejeve pa ostajajo sedmi mesti na OI v Londonu 2012 na SP v Daeguju 2011, na EP pa je bila šesta v Amsterdamu 2016 in Zürichu 2014 ter sedma v Barcelona 2010.

Zupinova do končnega 21. mesta

Agata Zupin (Kamnik) je peti dan 16. svetovnega prvenstva v atletiki na olimpijskem stadionu v Londonu v polfinalu teka na 400 m ovire končala prvenstvo na 21. mestu (57,05). Debitantka na velikih članskih tekmah in aktualna mladinska evropska podprvakinja je prijetno presenetila že z uvrstitvijo v polfinale.

"To je bila zame zelo lepa izkušnja in sem vesela, da sem prišla v polfinale. Škoda, da nisem tekla bolje. Ne vem kaj je bilo. Mogoče sem eno oviro vmes zgrešila in se je potem tek podrl. Največ težav sem imela na drugem ovinku, zato sem tudi mogoče začela preveč z rezervo, da ne bi napačno začela s koraki v zavoju, pa sem imela vseeno težave," je povedala Zupinova.

Dejala je, da je imela večjo tremo kot v kvalifikacijah, čeprav je svoje naredila že z uvrstitvijo v drugi del tekmovanja. "Je le polfinale SP. Žal nisem izboljšala teka čez ovire, preblizu sem prišla oviram in porabljala preveč moči, potem pa so se pojavile znova napake v zavoju. Poleg tega sem tekla na drugi stezi, ki ni najboljša, vendar se s tem nisem obremenjevala. Prvenstvo vseeno zapušča z dobrimi občutki," je bila vseeno zadovoljna Zupinova, ki bo nastopila še na zagrebškem mitingu.

SP v atletiki, met kopja (Ž):

1. Barbora Špotakova (Češ) 66,76
2. Li Lingwei (Kit) 66,25
3. Lu Huihui (Kit) 65,26
4. Sara Kolak (Hrv) 64,95
5. Eda Tugsuz (Tur) 64,52
6. Tatjana Haladovič (Bel) 64,05
7. Katharina Molitor (Nem) 63,75
8. Liu Shiying (Kit) 62,84
9. Martina Ratej (Slo) 61,05
...

SP v atletiki, 400 m, kvalifikacije (Ž):

1. Zuzana Hejnova (Češ) 54,59
2. Rustananna Tracy  (Jam) 54,79
3. Lea Sprunger (Švi) 54,82
...
21. Agata Zupin (Slo) 57,05
... 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.