Šport
430 ogledov

Velik uspeh mlade slovenske atletinje

Agata Zupin EPA
Agata Zupin se je četrti dan 16. svetovnega prvenstva v atletiki v kvalifikacijah teka na 400 m ovire presenetljivo uvrstila v polfinale, ki bo v torek ob 21.35 po slovenskem času. V tretji skupini je bila četrta (56,54) in se je po mestih uvrstila v nadaljevanje.

Devetnajstletna Agata Zupin, najmlajša članica sedemčlanske slovenske reprezentance, je skupno dosegla 27. čas. Ves čas je bila debitantka na velikih članskih tekmah na prvih štirih mestih, ki so neposredno iz skupin vodila v polfinale in je ta položaj zadržala kljub težavam na zadnjih ovirah do konca.

"Izjemno sme vesela. Skrbelo me je, da bi mi katera izmed tekmovalk prehitela na koncu, pa sem vseeno prišla v polfinale in imam možnost, da popravim tek, ki ni bil vrhunski. In s tem tudi čas. Zaradi polnih tribun na olimpijskem stadionu sem imela tremo, toda obenem je bilo to tudi izjemno doživetje. Do sedme, osme ovire sem tekla zelo dobro, zadnji dve pa sta bili grozni. Zelo sem si želela naprej, da ne bi končala v kvalifikacijah. Ko je ameriška tekmovalka ob meni podrla zadnjo oviro, je bil to potem problem tudi zame, ampak sem zdržala," je nastop strnila Zupinova.

Tekla je v tretji kvalifikacijski skupini in končala na četrtem mestu, kar ji je prineslo nenadejano še eno tekmo na tem SP. V skupini je zmagala Jamajčanka Rustananna Tracy (54,92), ki je dosegla skupno drugi čas, hitrejša je bila le Američanka Dalilah Muhammad (54,59), olimpijska zmagovalka, ki ima tudi najboljši izid sezone na svetu, tretjega pa je dosegla rojakinja slednje Kori Carter (54,99).

Zupinova je tekla na peti progi skupine, v kateri je imela šele šesti izid sezone, prva štiri mesta v petih skupinah in še štirje najhitrejši časi pa so vodili v polfinale. Na evropskem prvenstvu za starejše mladince v italijanskem Grossetu je 23. julija v finalu teka na 400 m ovire ter osvojila srebrno medaljo in s časom 55,96 sekunde izboljšala svoj državni članski rekord, ki ga je dosegla dan prej v polfinalu, ter dokazala izjemen talent. Na članskem SP si je pritekla polfinale in novo možnost izboljšanja rekorda.

"Ko sem videla startno listo nisem razmišljala o tekmi, gledala sem televizijo, malo sem šla ven, da bi se sprostila. Spodbujal me je trener Damjan Zlatnar, pa tudi sama sem imela zelo veliko željo po uspehu. Na šesti progi sem imela ob sebi zelo dobro tekmovalko, Američanko Shamier Little, zato sem bila zelo vesela, ko sem dobila izjemno ugodno peto progo na žrebu. Led je sedaj prebit. Nisem pričakovala uvrstitve v polfinale, ker so na SP res zelo dobre tekmovalke. Sedaj si želim si, da bi v polfinalu tekla veliko bolje, da bi popravila tehniko na ovirah," je napovedala Zupinova.

V torek bo v finalu v metu kopja tekmovala še Martina Ratej (Kladivar), ki je dosegla drugi izid kvalifikacij. Slovenska rekorderka se je s svojim najboljšim izidom sezone, 63,50 m, izjemno zanesljivo uvrstila v finale, svoje prvo na velikih tekmah po dveh letih, do tega pa je prišla z enim samim kvalifikacijskim metom, v katerem je za več kot meter presegla svoj prejšnji izid sezone. Boljša od nje je bila le Kitajka Huihui Lyu (67,59 m).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.