Šport
42 ogledov

Janežič potrdil nastop v Londonu

Luka Janežič
Slovenski rekorder v teku na 400 m Luka Janežič je na prizorišču 16. svetovnega prvenstva v atletiki v Londonu po današnji vadbi potrdil nastop na prvenstvu in bo tako v soboto ob 11.45 po slovenskem času tekel v prvem krogu kvalifikacij. Kljub nedavnim zdravstvenim težavam je njegov cilj ostal uvrstitev v polfinale.

Na prizorišču SP je enaindvajsetletnik iz Vodic Luka Janežič. že v četrtek opravil dva treninga, po današnjem na ogrevalnem delu olimpijskega kompleksa pa je dejal: "Treninge sem dobro opravil, počutim se veliko bolje, jasno, da ne optimalno, in bom nastopil. Cilj ostaja polfinale, finalni nastop bi bil presenečenje, ki pa je možno."

Član celjskega Kladivarja si je sicer že z doseženim doslej v sezoni zagotovil status vrhunskega športnika za naprej in s tem vse potrebno tudi po finančni plati, da nemoteno nadaljuje s pripravami in tekmovanji v naslednji sezoni.

"To mi daje neko mirnost in tudi zato mi je bilo sedaj lažje pri sprejemanju odločitve o nastopu na SP. Dobro se počutim po treningih, ki sem jih opravil tu. Počasi se vrača občutek za tek. Kljub temu pa ne morem povedati, kaj lahko pričakujem in kakšne posledice je postil petdnevni premor. Gotovo ne dobrih, v atletiki je pomembna vsaka podrobnost. Toda na start bom šel pozitivno in želim si prikazati vse, kar znam, posebej na temelju izvrstne sezone. Ne glede na to, da sem še mlad, sem tudi opravil nastope na vseh mogočih velikih tekmah tudi zato vem, da lahko jutri odtečem zelo dobro."
Luka Janežič

Evropski prvak do 23 let ima trinajsti izid med prijavljenimi tekači na SP na 400 m; startnih list sicer še niso objavili. Lani je bil peti na EP ter nato polfinalist olimpijskih iger v Riu de Janeiru. Nastopil je tudi na prejšnjem SP v Pekingu 2015. Po izjemni sezoni, v kateri je premagoval številne vrhunske tekače ter rekord države postavil pod magično mejo 45 sekund (44,84), je zbolel na zaključnih pripravah na SP v Londonu na Rogli. Imel je visoko vročino, glavobol in prebavne težave, bil pa je tudi na infuziji.

Zdelala ga je pot in klimatski pogoji

Njegov trener Rok Predanič je ocenil, da so bile težave z imunskim sistemom posledica naporov v zadnjem obdobju, poti in različnih klimatskih pogojev. "To se je nabiralo že od Tel Aviva in ekipnega EP, kjer je bilo zelo vroče in prostori klimatizirani, imel pa je tudi veliko nastopov tam. EP do 23 let je šlo lepo skozi, potem pa ga je po vrnitvi iz diamantne lige v Monaku pičila osa. Na Rogli nato smo imeli bolj zimske razmere, treningi pa niso bili zelo hudi. Njegovo telo se je umirilo, po zadnjem treningu, ki pa je bil v precejšni vročini, pa je prišlo do težav," je pripovedoval Predanič.

Najprej so mislili, da je bila vzrok sončarica, pa se je izkazalo, da je vse nekoliko resnejše. "Z dopusta je prišla zdravniška ekipa, doktorja Barbara Breznik Peče in Bojan Knap pa sta nato vse rešila, kot je treba. Dala sta tudi zeleno luč, da zdravju nastop ne bo škodoval. Do torka je nato ležal, potem pa je v sredo sledila pot v London. Včerajšnji test na treningu je bil zelo dober glede na vse. Sedaj imamo še en dan in pričakujem kar dober nastop," je pojasnil Predanič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.