Šport
228 ogledov

Največji slovenski adut morda brez SP

Novinarska konferenca Atletske zveze Slovenije pred SP V Londonu in sprejem atletov po EP U20. Anže Petkovšek Luka Janežič
Na 16. svetovnem prvenstvu v atletiki, ki bo med 4. in 13. avgustom v Londonu, bo nastopilo sedem slovenskih predstavnikov, najvišje pa lahko posežeta Martina Ratej v metu kopja in Luka Janežič v teku na 400 m.

Martina Ratej se odkrito spogleduje s finalnim nastopom, Luka Janežič pa ima težave z zdravjem in bi lahko nastop na SP celo odpovedal.

"Glede na letošnjo sezono, ko sem bila v zelo stabilni formi in sem dosegala tudi zelo dobre izide, je cilj finale. Kvalifikacijska norma bo zelo visoka, saj je kar veliko tekmovalk, ki lahko presežejo 62 metrov. Toda sama mislim, da bi morala priti med najboljše. Sem dobro pripravljena in ni bilo težav v pripravah na SP," je dejala Ratejeva. Njen trener Lovro Umek si želi, da bi tehnično dobro opravila nastop, saj je fizično zelo dobro pripravljena.

Novinarska konferenca Atletske zveze Slovenije pred SP V Londonu in sprejem atletov po EP U20. | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Janežič je po izjemni sezoni zbolel na zaključnih pripravah pred tekmo leta. "Na žalost sem pred SP zbolel. Vse skupaj je prišlo za mano med zaključnimi pripravami na Rogli. V tej sezoni sem imel več vrhuncev, EP do 23 let, rekorden tek na diamantni ligi v Monaku, imel sem veliko izjemnih tekem in vrhunskih izidov. Porušil se mi je imunski sistem in sem za tri dni obležal. Imel sem visoko vročino, glavobol in prebavne težave. Bil sem tudi na infuziji. Zdravniška ekipa mi je pomagala in sem sedaj že boljši," je pojasnil Janežič.

Njegov trener Rok Predanič je dodal, da je zdravniška ekipa opravila, kar je bilo mogoče, ter da obstaja tudi možnost odpovedi nastopa. "Za mano je ena najboljših sezon in si tega ne želim pokvariti s slabim tekom v Londonu, poleg tega pa sem še mlad in je zdravje na prvem mestu. Še pred nekaj dnevi nisem vedel, če bom šel v London. Še vedno jemljem zdravila, nisem še povsem zdrav. Bom videl, kako se bom počutil v soboto in upam, da se bom čim bolje pripravil. Toda če ne bom povsem zdrav, potem se lahko zgodi, da ne bom nastopil. Naredil pa bom vse, kar je v moji moči, da bi tekmoval," je napovedal Janežič.

Ratejeva, Janežič, Rok Puhar (maraton), Agata Zupin (400 m ovire) in Anita Horvat (400 m) so izpolnili norme Mednarodne atletske zveze (Iaaf), nastopili pa bosta še Tina Šutej (palica) in Maruša Černjul (višina), ki ju je 26. julija Mednarodna atletska zveza (Iaaf) dodala na tekmovalni seznam glede na njuni uvrstitvi na lestvicah.

Iaaf je namreč postavila tako visoke norme, da jih v mnogih disciplinah ni izpolnilo predvideno število tekmovalk in tekmovalcev. Preostale kvote so zasedli tisti, ki so na mednarodni lestvici posameznih disciplin uvrščeni do mest, ki jih je Iaaf določila za končno število udeležencev SP. Pri tem se je med drugim upoštevalo tudi najvišje število udeležencev posamezne države v disciplinah, morebitne odpovedi zaradi poškodb in bolezni ter udeležence iz tistih držav, ki nimajo tekmovalcev z normami in lahko na SP pošljejo enega.

Novinarska konferenca Atletske zveze Slovenije pred SP V Londonu in sprejem atletov po EP U20. | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Vladimir Kevo, predsednik strokovnega sveta Atletske zveze Slovenije (AZS), je dejal, da bi bil vesel ene uvrstitve v finale, kar bi po njegovih besedah lahko storili Ratejeva, Janežič, če bo nared, pa tudi Šutejeva. Černjulova je sama izpostavila, da se želi prebiti v boje za odličja.

Ratejeva ima med prijavljenimi sedmi letošnji dosežek v metu kopja, Janežič na 400 m pa trinajstega po lestvici, ki jo je objavila Iaaf. Ratejeva je letos kopje največ vrgla 64,85 m. Prva med prijavljenimi je aktualna olimpijska zmagovalka Sara Kolak s Hrvaške (68,43 m), ki vadi pod taktirko Slovenca Andreja Hajnška, ta je pred tem vadil Ratejevo. Druga je svetovna rekorderka Čehinja Barbora Špotakova (68,26), nekdanja svetovna prvakinja in dvakratna zlata na OI (2008, 2012).

Janežič, evropski prvak do 23 let, je 21. julija na diamantni ligi v Monaku zasedel šesto mesto in s časom 44,84 sekunde izboljšal svoj slovenski rekord; 45,07 je tekel 13. avgusta lani v polfinalu na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Prvi na 400 m je s 43,62 svetovni rekorder, olimpijski prvak Wayde van Niekerk iz Južnoafriške republike, ki bo v Londonu branil naslov.

Maruša Černjul (Kladivar) je 27. v skoku v višino (1,91 m), na čelu pa je branilka naslova Rusinja Marija Lasickene (2,06 m); Iaaf ji je kot še nekaterim ruskim predstavnikom dovolila nastop, saj bo po Pekingu pred dvema letoma tokratno prvenstvo zaradi sistematičnega dopinga drugo brez ruske reprezentance. Posamezniki iz Rusije bodo nastopili pod zastavo mednarodne zveze.

Edina slovenska atletska finalistka na lanskih OI Tina Šutej (Mass Ljubljana), ki je kot prva že na prizorišču SP, deli 29. izid v skoku s palico (4,50 m), kjer je prva po izidih sezone olimpijska zmagovalka Grkinja Ekaterini Stefanidi (4,85 m). Agata Zupin (Kamnik) je 32. na 400 m ovire; 23. julija je na evropskem prvenstvu za starejše mladince v italijanskem Grossetu v finalu teka na 400 m ovire osvojila srebrno medaljo in s časom 55,96 sekunde izboljšala svoj državni članski rekord, ki ga je dosegla dan prej v polfinalu. Na čelu svetovne lestvice je olimpijska zmagovalka Američanka Dalilah Muhammad (52,64).

Novinarska konferenca Atletske zveze Slovenije pred SP V Londonu in sprejem atletov po EP U20. | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Anita Horvat (Mass) ima 48. izid na 400 m; 14. julija je v kvalifikacijah na evropskem prvenstvu za mlajše člane v poljskem Bydgoszczu s časom 51,94 postavila slovenski rekord, v finalu je bila nato četrta. Na čelu lestvice je šestkratna olimpijska zmagovalka in branilka naslova Allyson Felix iz ZDA (49,65).

Rok Puhar (Triglav Kranj), sedmi slovenski potnik na SP, ima 59. izid (2:18:22) med tistimi, ki so letos tekli maratonsko razdaljo ter so dobili pravico do nastopa na največji atletski tekmi leta. Puhar je 23. aprila v Hamburgu osvojil 14. mesto in s časom 2:18:22 izpolnil normo za SP, čeprav je bil to njegov prvi tekmovalni nastop na 42 km. Najboljši čas sezone je dosegel Etiopijec Tamirat Tola (2:04:11), bronast na lanskih OI na 10.000 m.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.