Šport
813 ogledov

Na poti k zanesljivi zmagi, nato katastrofa

Shaunae Miller-Uibo
Eden izmed vrhuncev tokratnega SP je predstavljal ženski tek na 400 metrov. Obe prvi favoritinji sta ostali brez zmage.

Šesti dan 16 svetovnega prvenstva v atletiki, ko na olimpijskem stadionu v Londonu prvič ni bilo slovenskega predstavnika, ki bi se meril v dežju in mrazu, so naslove svetovnih prvakov osvojili na 400 m ovire Norvežan Karsten Warholm (48,35), na 400 m Američanka Phyllis Francis (49,92), v suvanju krogla pa Kitajka Gong Lijiao (19,94 m).

Legendarna 31-letna Američanka Allyson Felix je v teku na stadionski krog skušala osvojila deseto zlato na dosedanjih SP, ima štiri posamične in pet "štafetnih", na koncu pa ji je pripadla "le" bronasta medalja. Pravzaprav nikoli ni bila v položaju, da bi ji bila zmaga zagotovljena. Še več, krepko vodstvo sredi ciljne ravnine si je pritekla branilka naslova in olimpijska zmagovalka Shaunae Miller-Uibo.

Bahamka pa je prav v zaključku klecnila, se očitno poškodovala v trenutku nazadovala in prišla v cilj kot četrta (50,49). Petindvajsetletna Francisova je s silovitim pospeševanjem v zadnjih 20 m prišla do zlata. Druga je bila z le dvema stotinkam prednosti pred Felixovo mladinska svetovna prvakinja izpred dveh let Salwa Eid Naser iz Bahrajna, katere oče je iz te zalivske države, mati pa Nigerijka.

Janežič ga je premagal na EP, zdaj do zlata

"Hvala, London! Še vedno ne verjamem. Trdo sem delal, da sem prišel v ta položaj, toda še vedno ne vem, kako mi je to uspelo. Trening deseteroboja mi je dal izvrstno podlago. Izjemen občutek, svetovni prvak sem, upam, da so na Norveškem na to ponosni tako kot sem sam sedaj," se je po presenetljivo osvojenem naslovu veselil 21-letni Warholm.

Slovenski rekorder Luka Janežič ga je 15. julija na evropskem prvenstvu za mlajše člane do 23 let v poljskem Bydgoszczu, ko je v finalu na 400 m s časom 45,33 sekunde prepričljivo osvojil zlato medaljo, ugnal. Warhoma je tedaj osvojil srebro (45,75), zlat pa je bil nato na nizkih ovirah.

Prav te so Norvežanu prinesle tudi svetovni naslov v britanski prestolnici. Zlato si je zagotovil s suverenim nastopom in vodstvom praktično od starta do cilja. Drugi je bil Kubanec Yasmani Copello, aktualni evropski prvak, ki nastopa za Turčijo (48,49), tretji pa 31-letni ameriški veteran in olimpijski zmagovalec Kerron Clement (48,52).

Naposled tudi zlato

Po šestih srebrnih ali bronastih medaljah na OI ali SP od domačih olimpijskih iger v Pekingu 2008 je Gong Lijiao končno prišla do zlate; od Osake leta 2007 je bila vedno v finalih suvanja krogle. Osemindvajsetletnica je bila tudi prva favoritinja po treh zmagah na diamantnih mitingih v sezoni, poleg tega pa v tej sezoni ne nastopata branilka naslova Christina Schwanitz in štirikratna svetovna prvakinja Valerie Adams. Srebro je osvojila Madžarka Anita Marton (19,49 m), bron pa Američanka Michelle Carter (19,14 m).

Tekel enkrat več kot tekmeci

Zanimivo je bilo tudi v kvalifikacijah. Tekmovanja je, izven prvotnega urnika, prvi začel Bocvanski atlet Isaac Makwala. V kvalifikacijah na 200 metrov je tekel sam, s časom 20,20 sekunde (veter +1,4 m/s) pa se je uvrstil v polfinale dobri dve uri pozneje. Z 19,77 sekunde ima najboljši prijavljen čas sezone na svetu.

Po prihodu v cilj je napravil še nekaj sklec, da je dokazal, kako zdrav je v resnici. Makwala je moral teči 20,53 ali hitreje, da bi s tem napredoval v polfinale. Tam je dobil neugodno prvo progo v prvi skupini, vendar se je kljub temu in dvema tekoma drug za drugim po veliki prednosti, ki jo je imel, gladko uvrstil v finale z drugim časom skupine (20,14).

Isaac Makwala Sporno Šport IAAF preprečil nastop favoritu

V finalu na 400 metrov je zmagal branilec naslova, olimpijski zmagovalec in svetovni rekorder Južnoafričan Wayde van Niekerk, ki bo skušal naslovu na 400 dodati tudi tistega na 200 m, kar je na enem SP uspelo ameriški legendi Michaelu Johnsonu leta 1995 v Göteborgu. Glavni tekmec Južnoafričana naj bi bil prav Makwala. Toda gotovo ne bo osamljen, saj je bil van Niekerk z 20,28 šele tretji v tretji skupini in se je moral kar pošteno naprezati, da se je po času kot sedmi uvrstil v finale.

Makwala, skupno je zabeležil tretji čas, v ponedeljek ni mogel nastopiti v kvalifikacijah na 200 metrov, ni pa tekel niti v sinočnjem finalu na 400 metrov, ker so pri njem odkrili norovirus, ki povzroča večino nebakterijskih epidemičnih gastroenteritisov oziroma trebušno gripo. IAAF se je pri odločitvi o prepovedi nastopa sklicevala na britansko zdravstveno zakonodajo, po kateri mora biti športnika 48 ur v karanteni. IAAF je nato danes popoldne sporočila, da mu je ob 14. uri po lokalnem času iztekla prepisana karantena in je lahko tekel sam kvalifikacije na sedmi progi, ki jo je sicer imel za prvi krog kvalifikacij.

Wayde van Niekerk SP v atletiki Šport Van Niekerk zanesljivo do zlate medalje

Poleg van Niekerka bo skušal dvojno krono osvojiti tudi domači ljubljenec, 34-letni Mo Farah. Po že osvojenem zlatu na 10.000 m se je gladko uvrstil v finale na pol krajši razdalji in bo na svojem verjetno zadnjem pomembne tekmovanju poskušal še petič slaviti na olimpijskih igrah (doslej dvakrat) in SP (trikrat) na enem prvenstvu na obeh omenjenih razdaljah.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice