Šport
289 ogledov

IAAF preprečil nastop favoritu

Isaac Makwala EPA
Bocvanski atlet Isaac Makwala ni nastopil v včerajšnjem finalu teka na 400 metrov na svetovnem prvenstvu v Londonu, ki ga je nato dobil Južnoafričan Wayde van Niekerk, čeprav je imel prijavljen tretji izid sezone.

Mednarodna atletska zveza IAAF je sprva sporočila, da je atlet sam nastop odpovedal zaradi trebušne gripe, a to ni res. Isaac Makwala je v London prišel s tretjim najboljšim časom sezone, v večernem finalu pa bi moral biti glavni tekmec svetovnega rekorderja in branilca naslova Van Niekerka.

Bocvanec je prišel na olimpijski stadion in bil pripravljen tekmovati, a so mu nastop preprečili organizatorji, ki so se opirali na britanske zakone v zvezi z zdravjem. Makwala je bil eden od približno 30 atletov, ki so zboleli za trebušno gripo, medtem ko so prebivali v enem od uradnih hotelov prvenstva. V ponedeljek je moral tako že odpovedati nastop v kvalifikacijah na 200 metrov, čeprav ima z 19,77 sekunde najboljši izid sezone.

Organizatorji so medtem sporočili, da so pri dveh športnikih odkrili norovirus, ki povzroča večino nebakterijskih epidemičnih gastroenteritisov oziroma trebušno gripo. Čeprav je bil 30-letnik pripravljen teči v finalu na 400 m - mediji so ga imenovali za prvega tekmeca Wayda Van Niekerka -, je zveza IAAF objavila, da ne sme nastopiti.

Makwala je pozneje preko Facebooka zapisal, da je prispel na stadion, a so mu vladni uradniki preprečili vstop. "Še vedno vztrajam, da nisem bolan in da me nikoli ni testiral noben zdravnik," je zatrdil Bocvanec in dodal: "Ni še konec te zgodbe."

Medtem pa pri IAAF vztrajajo, da so pri "športniku že v ponedeljek po ogrevanju med zdravniškim pregledom odkrili infekcijsko bolezen".

"V skladu z britansko zdravstveno zakonodajo je bilo treba športnika imeti 48 ur v karanteni v njegovi sobi, kar pomeni do srede do 14. ure. Te postopke priporoča angleški zavod za javno zdravje in so jih vse ekipe dobile na ogled tudi pisno," so sporočili iz IAAF in dodali: "Pri mednarodni zvezi nam je zelo žal, da trdega dela in talenta Isaaca Makwale danes ne bo moč videti, a moramo misliti na dobrobit vseh atletov."

Nelateri so mnenja, da si pri IAAf ob odhodu Usaina Bolta za novo zvezdo atletike želijo narediti Van Niekerka. Makwala je Južnoafričanov velik tekmec v tekih na 400 in 200 metrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice