Šport
463 ogledov

Šestakova do medalje s SP 2007

Marija Šestak EPA Marija Šestak.
Slovenska atletinja je zaradi dopinških prestopkov tekmic z zamudo prišla do odličja.

Ruska atletinja Ana Pjatih si je prislužila štiriletni dopinški suspenz, je danes potrdilo arbitražno razsodišče za šport v Lozani (Cas). 

Ob tem bodo 36-letnici odvzeli tudi bronasto medaljo, ki jo je v troskoku osvojila na svetovnem prvenstvu v Osaki 2007. Bron bi zdaj morala prejeti slovenska atletinja Marija Šestak, ki je bila na SP 2007 peta.

Dopinški suspenz Pjatihove je stopil v veljavo 15. decembra 2016, z datumom začasnega suspenza, so še sporočili iz Casa. Pjatihova, ki so ji dokazali uporabo anaboličnih steroidov, je tako izgubila tudi vse naslove in dosežke v obdobju med 6. julijem 2013 in 15. decembrom 2016.

A da gre za pravo ironijo športa, kaže dejstvo, da je Rusinja že tako in tako sprva na SP leta 2007 v troskoku končala na četrtem mestu, tik pred Šestakovo, a je do bronaste kolajne prišla za zeleno mizo po diskvalifikaciji Grkinje Chrysopiyi Devetzi zaradi dopinga.

Zdaj bo tako bronasto odličje v troskoku prav tako za zeleno mizo bržčas prejela Šestakova, ki je bila na prvenstvu peta.

"Odlično je, da se izredno resno dela na tem, da je dopinga čim manj, in je tako treba delati tudi naprej. Toda sama ta trenutek, na sedaj osvojeno medaljo, gledam z mešanimi občutki. Kot da mi je nekdo ukradel kakšen velik in pomemben trenutek v življenju. Že pred časom sem o tem pomislila, kaj sedaj odkrivajo in odpirajo to za nazaj. Tega tam nisem doživela, zame se ne bo nič spremenilo. Povsem drugače bi bilo, če bi na tekmovanju osvojila odličje, ko si na zmagovalnem odru, ko dvigajo zastavo. Ko se ta občutek osebnega nelagodja malo poleže, pa je, jasno, prav, da se tako dopinške primere odpira tudi za nazaj, da se razčisti in je to obenem opomin za mlade, da premislijo, ko se začnejo ukvarjati z atletiko, kaj je prav in da ni bližnjic."
Marija Šestak

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.