Šport
357 ogledov

Bolt se ne bo sramotil, kljub žalosti odločitev dokončna

Usain Bolt EPA
Jamajški superzvezdnik Usain Bolt je na zadnji novinarski konferenci po zaključku svoje bogate poti na svetovnem prvenstvu v Londonu odločno zatrdil, da se ne misli več vrniti na tekmovališča.

"Ne, ne bom se vrnil. Preveč sem jih videl, ki so se vrnili v šport in se osramotili. Sam ne bom med njimi." - Usain Bolt

Mnogi so sicer pričakovali, da se bo Bolt tekmovalno upokojil po novem "trojčku" treh zlatih medalj, osvojenih na 100, 200 in 4 X 100 m lani na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, saj je leto dni potem v britanski prestolnici osvojil bron na 100 m, na 200 m ni tekel, na 4 X 100 m pa je v soboto opravil enega redkih kvalifikacijskih štafetnih tekov doslej, nato pa nekaj ur pozneje finala zaradi krča v mečni mišici kot zadnji v jamajški predaji ni končal.

usain bolt | Avtor: EPA EPA
"Za menoj je nekaj zelo težkih dni, priznam. Vedno sem si prizadeval, da bi dal 100 odstotkov v to, kar sem počel, ter da sem pripravil dober spektakel. Kar žalosten sem, da sedaj odhajam. Navijači so želeli, da ostanem še eno leto, brez njih ne bi dosegel vsega, kar mi je uspelo. Če sem se pojavil in jim ponudil spektakel, je to tisto, kar sem želel," je menil potem, ko je opravil zadnji častni krog okrog stadiona in s tem končal 16. SP.

"Zame je bil ta dogodek izjemen. Podpora se ni spremenila. Energija občinstva je bila enkratna. Počutil sem se tako dobrodošlega, kot bi bil doma. Pomahal sem v slovo navijačem in tekmovanjem, na katerih sem prevladoval v zadnjem obdobju. To mi je pomenilo skoraj vse, ni veliko manjkalo, da bi zajokal, toda solze se niso pojavile," je občutke strnil Bolt in dodal: "Sedaj sem prost. Vse moje življenje doslej je bilo posvečeno atletiki, od desetega leta starosti naprej. Vse, kar vem, je atletika. Sedaj potrebujem malo zabave in sproščenih trenutkov."

Uteho našel v Muhammadu Aliju

Meni, da eno ne posebej uspešno prvenstvo za njegove standarde ne bo spremenilo pogled na njegove dosežke. "Ko sem izgubil finale na 100 m, mi je nekdo dejal: 'Muhammad Ali je tudi izgubil svoj zadnji dvoboj, zato ne bodi preveč razočaran'. Ves čas moje športne poti sem se uspešno dokazoval in zadnji poraz ne bo vplival na to, kaj sem napravil v športu."

Pravzaprav je bila prva njegova poškodba na velikih tekmovanjih, zaradi katere ni končal štafetne tekme, tista, s katero je zaključil kariero. "Dogajanje pred tekmo je bilo nenavadno, saj sem vedel, da moram ostati ogret v tem hladnem vremenu. Potem so nas drugič poklicali v čakalnico tik pred finalom, kar je sicer vse v redu, vendar smo bili za panoji tik pred vhodom v stadion. Tam pa smo čakali še 10 do 15 minut. Zakaj smo bili tam? Ker so se odločili, da bodo opravili še eno podelitev medalj. Toda smo športniki in pravila moramo spoštovati," je o dogajanju tik pred sobotnim štafetnim finalom spregovoril Bolt.

"Potem sem skušal kar najhitreje priti nazaj iz stadiona, da bi čim prej začeli z rehabilitacijo. Poslal sem še nekaj sporočil tistim, ki jih je zelo skrbelo, kako mi je. Zjutraj so se terapije nadaljevale in jutri bom videl, če je vse skupaj slabše, kot sedaj kaže."

Prvenstvo presenečenj

Tudi številni drugi favoriti niso opravili po pričakovanjih in SP v Londonu se je v zgodovino vpisalo kot prvenstvo velikih presenečenj. "Določeni so imeli srečo na tem SP. Videli smo prvenstvo številnih presenečenj in šokov. Redki so zadeli veliko zmagovalcev, polovica favoritov ni zmagala, bilo je veliko vzponov in padcev. Nekateri so mi očitali, zakaj sem sploh startal. Včasih pač stvari ne gredo v tvoji smeri. Toda zame je bilo to le tekmovanje, nič nima opraviti z mojo osebnostjo. Vedno sem vse pustil na atletski stezi in vse se zgodi z razlogom; ne vem, zakaj, ampak se zgodi."

Izpostavil je, da se trdo delo izplača. "Če trdo delaš je vse mogoče. Vsem sem dokazal, da je vredno nadaljevati in se truditi. To je moje sporočilo mladini, da naj vztrajajo na pravi poti," je zaključil Bolt in o dopingu dodal: "Vedno sem bil odločno proti jemanju prepovedanih poživil in sem tudi dejal, da mora kršitelje doleteti dosmrtna prepoved nastopanja. Sam sem dokazal, da je možno uspeti brez dopinga. Šport pa mora najti pot, da stori vse, da si povrne zaupanje in zažari v pravi svetlobi."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.