Šport
33982 ogledov

Znan razlog za najhujši poraz Bolta

Usain Bolt
1/19
Epa
Znano je, kaj se je Usainu Boltu zgodilo v zadnjih metrih njegove izjemne kariere, da jo je zaključil na tako žalosten način.

Oči ljubiteljev atletike in sploh vseh, ki spoštujejo veličino enega najboljših športnikov našega časa Usaina Bolta, so sinoči ob spremljanju svetovnega prvenstva v atletiki onemeli. Doslej praktično nepremagljivi Usain Bolt, najhitrejši Zemljan na svetu in osemkratni olimpijski zmagovalec, je na svoji poslednji veliki tekmi v karieri namesto želenega odličja obležal nekaj deset metrov pred ciljem. 

Po "le" tretjem mestu v paradni disciplini v šprintu na 100 metrov, in potem, ko sploh ni nastopil na 200 metorv, je štafeta na 4 x 100 metrov Boltu prizadejala morda najhujši, gotovo pa poslednji športni poraz doslej.

Bolt je osvojil 11 zlatih medalj na SP in osem zlatih olimpijskih, ima v lasti tri svetovne rekorde na 100, 200 in 4 x 100 m ter se je še v času aktivne kariere vpisal med nesmrtne športnike, saj je pritegnil navijače po vsem svetu na podoben način kot legendarni ameriški boksar Muhammad Ali.

"Zgrabil ga je krč v levi stegenski mišici," je pojasnil zdravnik jamajške reprezentance Kevin Jones. "Veliko bolečine je bilo tudi zato, ker je izgubil to tekmo. Zadnji trije tedni so bili zanj zelo težki," je po poročanju STA dodal Jones. V finalu je Bolt v zadnji predaji štafeto prejel kot tretji, nato pa že po okoli 20 metrih zašepal, se prijel za nogo, in po nekaj metrih padel in obležal na tleh. Tako ni prišel do cilja.

To mu je šepajočemu uspelo šele čez nekaj časa ob spremstvu svojih sotekmovalcev, nato pa je hitro in s sklonjeno glavo zapustil stadion kljub ovacijam gledalcev. Ti so na drugi strani slavili zgodovinski uspeh britanske ekipe, ki je v eni najbolj prestižnih tekem v atletiki premagala celo ekipo ZDA. Jamajka je z Boltom na čelu do sinoči dominirala na vseh zadnjih štirih prvenstvih.

Usain Bolt | Avtor: Epa Epa

Boltovi sotekmovalci so bili po tekmi kritični do organizatorjev. "Kar naprej se nam je opravičeval. Toda rekli smo mu, da za to ni nobene potrebe. Poškodbe so sestavni del športa," je povedal njegov štafetni kolega Julian Forte. Po mnenju Yohana Blaka, še enega zvezdnika v ekipi, pa je na Boltovo poškodbo močno vplivalo predolgo čakanje na start zaradi zamud v sporedu. Tako so morali čakati v pripravljenosti kar 40 minut, pa še se je tekma pričela z 10 minutnim zamikom, ker so vmes podeljevali še komplete medalj. "Kar naprej smo se ogrevali in čakali. Pa ogrevali in čakali. Res boli, ko vidiš živo legendo in šampiona, da se tako muči," je dodal Blake po poročanju BBC. "To je bilo noro. Vmes sem popil dve plastenki vode," se je pridušal četrti član ekipe Omar McLeod.

Justin Gatlin, ki so ga kot nekdanjega grešnika s poživili gledalci znova izžvižgali, in je z ekipo ZDA osvojil srebrno kolajno, je pripomnil, da so na Boltovo poškodbo gotovo vplivale "okoliščine". "Zelo mi je žal zanj. Še vedno je najboljši na svetu."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.