Slovenija
1821 ogledov

Ministrica ima njegovo podporo

Andreja Katič MORS
Še vedno odmeva slaba ocena, ki jo je dobila bataljonska bojna skupina Slovenske vojske, zato je pod drobnogledom tudi pristojna ministrica.

Ministrica Andreja Katič bo v četrtek o stanju v vojski in nadaljnjih ukrepih obvestila vlado in predsednika republike Boruta Pahorja. Premier Miro Cerar je že v torek dejal, da pričakuje pojasnila. Pisno informacijo je ministrica Cerarju že poslala. 

Katičeva pa lahko računa na podporo prvega moža SD Dejana Židana. Po posvetu stranke je dejal, da jo stranka podpira. Poudaril je, da si ministrica v svojem mandatu prizadeva zlasti izboljšati položaj ljudi v Slovenski vojski. Tudi zato se je po njegovih navedbah povečal proračun SV in tudi zato sta v parlamentarnem postopku dva predloga zakona, ki med drugim izboljšujeta materialni status vojakov. Židan upa, da bo DZ predloga sprejel.

Slovenska vojska Slovenska vojska Slovenija Slovenska vojska: "Nismo prvi, ki smo dobili negativno oceno"

Na vprašanje, ali pozivov k razrešitvi Katičeve od vladnih članov tako ne pričakuje, je odgovoril posredno. Kot je dejal, je zadovoljen, da je premier ministrico javno pozval, naj pripravi informacije o stanju v SV in ukrepe. "Verjamem, da to zanima premierja, predsednika države, ministrski zbor in državljane. Zato ji bom z zanimanjem prisluhnil," je povedal Židan, ki pričakuje tudi, da bo Katičeva povedala, kaj je doslej naredila in kaj še namerava narediti.

Neuradno naj bi ministrica premierju Cerarju predlagala zamenjavo načelnika Generalštaba Slovenske vojske Andreja Ostermana. 

Vojaška obutev | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Zelo jih v SD veseli, da se ministrica "bori za vojake, za zaposlene v SV, ki je pomembna za zagotavljanje varnosti". Nekatere stvari so po besedah Židana Katičevi uspele, nekatere pa ji lahko le v primeru, da poslanci podprejo oba predloga zakona. Zato v SD vse tiste, ki morda želijo v tem trenutku vojsko politizirati, prosijo, da tega ne počno, je povedal Židan.

Na vprašanje, kako osebno vidi odgovornost načelnika Generalštaba SV Andreja Ostermana, pa je Židan odgovoril, da je hierarhija v obrambnem in varnostnem sistemu jasna, želi pa slišati, kaj se je pravzaprav zgodilo. Priznal je, da je bil v torek presenečen nad tem, da o posameznih dogodkih tudi državni vrh namesto iz uradnih poročil izve iz medijev.

Slovenska Vojska Polom Slovenija Slovenska vojska padla na testu

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Lavdan 07:47 22.februar 2018.

    Nesposobni oficirji so organizirali puč in jih je treba odstaviti. Škornje lahko za menja vsak skladiščnik. Zadeva je bila namerno napihnjena.

  • mirror 22:38 21.februar 2018.

    Obrambno ministrstvo zapravlja namenski denar za vojsko za druge nepotrebne stvari, zato bi morali odstaviti tudi ministrico, krepko zmanjšati in prevetriti častniški kader zaradi nesposobnih častnikov iz bivše JLA, opremiti vojake z opremo kot jih imajo Nemci in jim zvišati plače.

  • minimaxi 21:01 21.februar 2018.

    Drekači levi, posrani desni! Isti ste vsi!!! Dost vas imamo, nesposobneži.

Sorodne novice