Slovenija
82 ogledov

Na vpoklic se je odzvala manj kot polovica rezervistov

vojska dobova M. K.
Na vpoklic pri obvladovanju migracij se je odzvala manj kot polovica rezervistov.

Na usposabljanje pred začetkom opravljanja vojaške službe v miru se je odzvala le 142 od vpoklicanih 301 posameznika.  Za popolnitev vseh predvidenih mest za naloge logistične podpore, varovanja objektov in dela v prijavno-varnostni službi pa je bilo predvidenih 200 posameznikov.

Tudi vračilo stroškov ...

Rezervisti se praviloma na vpoklic odzvati, sicer morajo ob neupravičeni odsotnosti vrniti enoletno nadomestilo, ki ga prejemajo kot pogodbeni rezervisti (okoli 120 evrov na mesec), in sorazmerni del stroškov, ki jih je vojska imela z njihovimi usposabljanji.

Predstavnik Slovenske vojske Simon Korez pa je na današnji predstavitvi usposabljanja rezervistov po poročanju STA ocenil, da je to najverjetneje posledica nizkih vojaških plač in nerazumevanju delodajalcev. Nekateri se niso odzvali tudi iz zdravstvenih razlogov ali zaradi družinskih obveznosti.

Rezervisti bodo pred nastopom službe 4. januarja na usposabljanju devet dni, domov jih bodo spustili na božično večerjo. Njihove pogodbe pa bodo sklenjene za od dva do sedem mesecev, odvisno od posameznika in njegovih drugih obveznosti.

Možen je tudi ponoven vpoklic

Da bi popolnili ostala mesta in ker je predvideno, da bo bodo migracije še trajale, pa Korez ne izključuje še dodatnega vpoklica rezervnega sestava, ki skupno šteje 914 pripadnikov. Ministrstvo za obrambo pa si bo prizadevalo povečati število pogodbenih rezerv na 1.500 pripadnikov.

Komentarjev 5
  • Žurnalček 12:38 19.december 2015.

    Kaj ko bi za začetek ignorirali TV24 . Kar koli pritisnem TV 24 !! Sploh pa mi ni v dolžnost gledati tudi vas ! S klikanjem na naslov , ne želim njihove kretensko-idiotske članke niti videt !

  • vzev 20:24 18.december 2015.

    Niti ni treba kaj preveč za razmišljati. Problem ni v tem, da moški nebi bili več moški, temveč je problem v tem, da se nihče več ne želi boriti za Slovenijo. Poglej si leto 91, takrat so bili skoraj vsi ...prikaži veči pripravljeni tvegati svoje življenje za svojo državo. Sedaj pa temu ni več tako, zakaj se bi sploh kdo želel kaj delati za državo, kjer ti potem samo pobirajo vse kar lahko. . Po drugi strani pa ena in isti pobirajo velike kupe denarja.

  • 4krogci 19:39 18.december 2015.

    A dejte no! pustite te rezerviste pri miru, sej si bo kdo še kaj nardil!!\s\smatr kakšno vojsko mamo mi!! Me resno skrbi, kaj bo če slučajno pride do kakšne vojne!!