Slovenija
547 ogledov

Borut Pahor: Vojska je smiselna, če je delujoča

Borut Pahor, predsednik republike Vid Rotar / mediaspeed.net
Borut Pahor je poslance pozval k zvišanju proračuna za potrebe razvoja državne varnosti.

Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je v nagovoru državnega zbora poudaril nujnost posodobitve celotnega varnostnega sistema in predlagal sprejem zakona o sistemskem dolgoročnem financiranju. Namesto dosedanjega 1,8 odstotka BDP za vse institucije nacionalne varnostni pa bi po mnenju Pahorja v naslednjih desetih letih brez hujšega odrekanja za druge potrebe razvoja države za varnost namenili okrog 2,5 odstotka BDP.

"Vojsko potrebujemo, je življenjskega pomena za obrambo in varnost naše neodvisnosti. Toda vojska je smiselna samo, če je delujoča. Ne more biti nekaj vmes, če je dolgo časa nekaj vmes, je samo potem na koncu res samo strošek države, ne pa učinkovito orodje za njeno obrambo," je še izpostavil predsednik republike in dodal, da zato potrebujemo posodobljeno Slovensko vojsko.

K ureditvi sistemskega dolgoročnega in stabilnega zagotavljanje virov je danes pozval tudi novi načelnik Generalštaba Slovenske vojske Alan Geder, ki je poleg tega predstavil tudi svoje prve poteze na tej funkciji, ki vključujejo dousposabljanje bojne bataljonske skupine in vpoklic rezervistov ter predlog za zvišanje plač vojakom, da bi ustavili njihove odhode.

Slovenska vojska Menjave na vrhu Slovenija Vlada razrešila načelnika generalštaba Andreja Ostermana, na njegovo mesto Alan Geder

Državni zbor je na predlog SDS in NSi predsednika v ponedeljek pozval, naj v 24 urah poda mnenje o stanju v Slovenski vojski.

Pahor, ki je predlagal sprejem zakona o sistemskem dolgoročnem financiranju nacionalne varnosti, sicer poudaril, da razume, da tako zahtevnega zakona ni mogoče pripraviti in sprejeti v tem sklicu, a lahko morda vseeno sprejeli zakona o obrambi in zakona o službi v Slovenski vojski, ki sta v parlamentarnem postopku. Oba bi po predsednikovem mnenju koristila potrebam vojske.

Sredstva za obrambo so po besedah Pahorja v času krize znižale tri vlade zapored, tudi njegova. Toda v tem času je prišlo do novih varnostnih tveganj - med njimi je Pahor omenil denimo hibriden tip vojne in kibernetski napad -, zato potrebujemo pametno posodobitev celotnega sistema nacionalne varnosti. Po njegovem mnenju bi bilo koristno tudi, če bi sprejeli oceno ogroženosti, kot so to storili v nekaterih Sloveniji primerljivih državah.

Pahor je zaključil z besedami, da smo se Slovenci znali glede pomembnih vprašanj med seboj krepko skregati, vendar smo se uspeli še pravočasno pravilno odločiti, kako naprej. In vrhovni poveljnik se v pričakovanju, da bo tudi tokrat tako priporoča za sodelovanje.

Glede mnenja o stanju pripravljenosti Slovenske vojske, ki ga je DZ zahteval, je Pahor dejal, da bo letno poročilo Generalštaba Slovenske vojske in obrambne ministrice Andreje Katič o tem prejel konec meseca in da ne pričakuje bistvenih razlik od lanskega poročila.

Komentarjev 6
  • dragec 07:15 08.marec 2018.

    vojska, maksimalno 4000 skupaj z GŠ i

  • jozicamurn 23:57 07.marec 2018.

    Vojska je smiselna, ko brani le in izključno interese Slovenije in ne interese vodilnih EU držav ali pa NATO teroristov oz. v največi meri ZDA in njihovih proti-ruskih ukrepov. Pošiljali bodo mlade fante na fronto, da bodo umirali za interes ...prikaži več nekoga z drugega kontinenta. Zakaj vojska propada, zato ker nočejo umreti na bojiščih za tuje interese, ker s tem niso naredili nikakršnega dela za svojo lastno državo (da bi nam šlo na bolje) in skladno s tem tudi nimajo nikakršnega cilja in elana. Logika.

  • glicinija 15:59 07.marec 2018.

    Violeta govori v DZ o vojski. Ona igralka po izobrazbi ne zna slovensko. Dvojina ji je tuja. Zakaj, dvojino imamo Slovenci