Janša z večjo podporo kot Šarec in Židan skupaj

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Kdo je v javnomnenjski podpori največ, kdo najmanj pridobil?
Oglej si celoten članek

Za Slovenijo bi bilo najbolje, da novoizvoljeni predsednik vlade Marjan Šarec čim prej oblikuje manjšinsko vlado, meni večina v javnomnenjski raziskavi Vox populi, ki jo za Dnevnik in RTV Slovenija pripravlja Ninamedia. Če bi bile volitve danes, bi s 24 odstotki podpore zmagala SDS. V primerjavi z julijsko anketo pa je podpora najbolj padla SMC.

Na drugem mestu SDS sledita SD in LMŠ z 10,1 odstotka podpore. Levico bi podprlo 6,8 odstotka vprašanih, NSi 4,8 odstotka, DeSUS pa 3,2 odstotka. Stranko odhajajočega premierja Mira Cerarja bi podprlo 3,1 odstotka anketirancev, sledi SNS z 2,3 odstotku podpore. Na zadnjem mestu se je z 1,7 odstotka podpore znašla SAB.

Prvi odziv To o izvolitvi Šarca pravi Janša

Skrivnostni glas "Očitno mi nekdo želi, da se mučim naprej"

Podpora je v primerjavi z julijsko anketo zrasla SD, in sicer za 1,3 odstotne točke, ter DeSUS in SNS za 0,1 odstotne točke. Podpora NSi v zadnjih dveh mesecih ostaja ista, ostalim parlamentarnim stranka pa je podpora padla, je še pokazala avgustovska anketa. Od julijske ankete je SMC izgubila 5,8 odstotne točke.

Četrtina jih meni, da vlada dela dobro

Da vlada dela uspešno, je tokrat ocenilo 26,5 odstotka anketirancev. To je dobre štiri odstotne točke manj kot prejšnji mesec. 68,6 odstotka vprašanih ocenjuje delo vlade kot neuspešno.

Foto: Saša Despot Soočenje predsednikov strank na TV Slovenija

Vlada naj se oblikuje čimprej

Sodelujoče v anketi so vprašali tudi, ali bi bilo za Slovenijo bolje čimprejšnje oblikovanje vlade Marjana Šarca, čeprav manjšinske, ali nove predčasne volitve. Slednja možnosti se zdi boljša 33,1 odstotku vprašanih, 51,4 odstotka pa meni, da bi bilo najbolje takojšnje oblikovanje vlade.

Na vrhu lestvice politikov ostaja predsednik republike Borut Pahor. Sledita evropska komisarka Violeta Bulc in poslanec Milan Brglez. Na četrto mesto se je povzpela evropska poslanka Tanja Fajon. V prvi deseterici so še poslanka NSi Ljudmila Novak, predsednik NSi in DZ Matej Tonin, novoizvoljeni predsednik vlade in prvak LMŠ Marjan Šarec, predsednica SAB Alenka Bratušek ter predsednika SD in SMC Dejan Židan in Miro Cerar.

Telefonsko javnomnenjsko raziskavo Vox populi je za Dnevnik in RTVS med 13. in 15. avgustom na vzorcu 700 oseb opravila agencija Ninamedia.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 29

  • 19:53 21. Avgust 2018.

    kako slovenci imajo radi šiptarje

  • 20:20 20. Avgust 2018.

    Slovenke in Slovenci podpišite https://www.pravapeticija.com/zahtevamo_ukinitev_15240_letne_prisilne_rtv_lanarine_-_rtv_pr

  • 15:24 20. Avgust 2018.

    Moj najboljši bratranec zasluži $ 279 / uro na računalniku. Že štiri mesece ni delovala, toda prejšnji mesec je njegovo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.