Četverica predstavila, kako bi zrušili vlado: Vrag je vzel šalo

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Četverica LMŠ, SD, Levica in SAB predstavila alternativo sedanji vadi.
Oglej si celoten članek

Danes smo že pisali, da naj bi četverica opozicijskih strank LMŠ, SD, Levica in SAB predstavili projekt zrušenja Janševe vlade. Na pomoč naj bi ji priskočil ekonomist Jože P. Damijan, ki je pripravljen postati mandatar nove vlade, v katero vabijo tudi DeSUS, SMC in NSi.

Opozicija Janšo bi radi zrušili z Jožetom P. Damijanom

"Ker smo na prejšnji novinarski konferenci ugotovili, da nam kar gre takšno skupno nastopanje, smo se odločili, da zadevo ponovimo," je uvodoma na tiskovni konferenci LMŠ, SD, Levica in SAB dejal bivši premier Marjan Šarec. "Vsem vam je znan dokument, ki je prišel s strani Civilne družbe. Civilna družba je prišla k nam in nas je vprašala, kaj menimo. Menimo, da je dokument dokaj sprejemljiv, saj vsebuje vse, kar vsebujejo naše politične agende. S tem nimamo pretiranih težav."

"Nihče nima nič proti njemu, nikogar od nas on ne moti. Ne moremo pa ta hip reči, da smo o vsem usklajeni." 

Marjan Šarec o potencialnem mandatarju

Potrdil je, da je dokument prišel s strani Jožeta P. Damijana. "Moram povedati, da se je on obrnil na nas, da smo ga poslušali, kaj meni in da smo se začeli pogovarjati," je dejal Šarec. "Začeli smo se pogovarjati o ključnih problemih. Menimo, da je v tem trenutku sprejemljivo, da se pogovarjamo stran od kamer in mikrofonov. Zelo dolgo sodelujemo na vprašanju, kako prekiniti obstoječo situacijo." 

Slovenija Janševa vlada epidemije ne obvladuje

Spomnil je, da smo danes ob 365 novih okužbah dosegli rekordno število dnevnih okužb. "To nam nakazuje, da se lahko strinjamo s predsednikom vlade, da je vrag odnesel šalo," je dejal Šarec. "Vrag jo je odnesel, ampak že davno. Glede na to, da se nahajamo v situaciji, ko je vladi zadeva ušla izpod nadzora, niso pa pripravljeni spremeniti pristopov, je skrajni čas, da se nekaj spremeni."

"V SD bomo naredili vse, kar je v naši moči, da ta projekt, ki smo si ga sedaj začrtali, t. j. zamenjava vlade, uspe." 

Tanja Fajon, SD

Državljane in državljanke pozval, naj bodo odgovorni, naj skrbijo za preventivo. "V tem trenutku je to najbolj pomembno, če je že vlada odpovedala, bodimo mi toliko odgovorni," je še poudaril Šarec.

"V opoziciji kljub nekaterim različnim pogledom v preteklosti delujemo na skupnem imenovalcu. Ta skupni imenovalec je, da želimo boljšo državo. Državo, v kateri bo demokracija, v kateri bomo spoštovali ustavo, zakone, medije … S predlogom, ki ga imamo na mizi, smo temu korak bližje,“ je poudarila Tanja Fajon iz SD.

Poudarila je, da je opozicija naredila premik, ko gre za skupne nastope: „Želimo nastopati skupaj, na mizi imamo predlog, ki pokriva naše skupne točke. To je projekt, da zamenjamo trenutno vlado.“

Tarča "Če puška nima več municije, jo je bolje vreči v koruzo kot prodati na Balkan"

Želimo si normalizacijo države, je še dejala Fajonova in dodala: „Ne delamo si utvar, da lahko to naredimo čez noč. To je politična kalkulacija, potrebujemo 46 glasov. Pozivamo SMC in DeSUS, da razmislijo, koliko časa bodo še vztrajali v vladi.“

"Pogovarjamo se o politični vladi, vladi s koalicijsko pogodbo in polnim mandatom do leta 2022, torej do rednih volitev."

Luka Mesec, Levica

Še bolj oster je bil prvak Levice Luka Mesec: „Danes se je spet izkazalo, kako škodljiva, nesposobna in koruptivna je vladavina Janeza Janše. Dan je pretresla novica, da imamo 360 okužb, kar je sedemkrat več kot marca, ko smo bili v popolni karanteni. Kljub temu se vlada ukvarja z vsem ostalim. Podira pravno državo, podreja si nadzorne institucije, dela red v policiji, rada bi si podredila medije. Za kuliso virusa nam ugrabljajo državo. S tem imam v mislih vse državljane, ki bi radi živeli v demokratični in socialni državi.“

Za to ne gre čakati volitev, ampak je treba alternativo oblikovati tukaj in zdaj, je še poudaril.

Kritika Šarec: Janševa vlada se je ujela v lastno zanko

„Končno smo prišli do točke, ko je opozicijsko sodelovanje preraslo iz nasprotovanja meja politikam Janše, k temu, da oblikujemo skupen program, skupne smernice, kako bomo družbo povlekli iz krize, v kateri se je znašla. Potrebujemo učinkovite in temeljite odgovore na to, kako presekati s korupcijo, ki se je v državi razpasala pod Janšo in kako odgovoriti na strahove, jezo s katero se hrani politika, ki nam trenutno vlada. Do cilja nas lahko pripelje le nesebičnost. Pred lastni interes bomo morali postaviti interes države in državljanov,“ je še povedal Mesec.

"Mandatar in predsednik vlade bo tisti, ki bo poleg naših glasov sposoben dobiti tudi glasove SMC-ja in DeSUS-a."

Alenka Bratušek, SAB

Dodal je, da so trenutno na točki, ko s pogovori začenjajo. "Osnova je dokument za Koalicijo ustavnega loka," je poudaril Mesec. "Na tej osnovi se bomo pogovarjali o naslednji koalicijski pogodbi. Povabil bi poslance, da skočijo z vlaka, ki uničuje državo. Ne bomo jih povabili s političnimi podkupninami, ampak jim bomo ponudili, da na novo osmislijo svoje politično delovanje."

Alenka Bratušek iz SAB je poudarila, da bodo v stranki naredili vse, da bodo kolegi iz SMC in DeSUS spoznali, da je njihova alternativa boljša. "Ko bodo spoznali, da je ta alternativa boljša, sem prepričana, da tudi odločitev ne bo težka," je dejala. "Želimo si, da pod streho čimprej spravimo programski del dokumenta, potem se bomo začeli pogovarjati o kadrovskem delu."

dezurni@zurnal24.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 62

  • 10:10 8. Oktober 2020.

    lep opis fajonke v tejle pesmi....Riblja Corba-Lutka sa naslovne strane

  • 08:11 8. Oktober 2020.

    Banda štirih izgubljenih v vesolju. Bob leta je Janševa izjava, da je ta vlada blagoslovljena z opozicijo.

  • 23:28 7. Oktober 2020.

    Prejle sem jih malo gledal po večernih poročilih (Uroš Slak)... .Težki psihopati,še posebno Fajonova Ultra psihopat.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.