Slovenija
14511 ogledov

Šarec: Janševa vlada se je ujela v lastno zanko

Marjan Šarec Profimedia
Nekdanji predsednik vlade tudi o tem, komu bolj zaupa - Gantarju ali Kacinu.

Nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec je včeraj za RTV SLO poudaril, da je število okužb s Sars-CoV-2 podobno marčevskemu, prav tako imamo pod aktualno vlado Janeza Janše vnos okužbe v DSO in odprte meje. "Ta se je ujela v lastno zanko, ne more več iskati krivca v Šarcu," je dejal.

Za konstruktivno nezaupnico premalo glasov

Kljub temu LMŠ ne podpira konstruktivne nezaupnice, saj bi zanjo potrebovali 46 glasov, ki jih ta hip nimajo. Bil je kritičen do poslancev, ki so bili prej v njegovi koaliciji in so sedaj v Janševi, za katere je dejal, da so "še bolj goreči kot SDS". "Če bi glasovali o konstruktivni nezaupnici in bi bili pri tem neuspešni, bi samo utrdili to vlado," je poudaril Šarec. "Po drugi strani si ne predstavljam, kaj bi protestniki in vsi tisti, ki so nezadovoljni, rekli, če bi z istimi poslanci delali tretjo vlado. Ups, malo smo se zmotili, šli smo v to vlado, zdaj pa bi spet bili v neki vladi. To je ohranjanje stolčkov. Najčistejša varianta je, da se gre na volitve."

Marjan Šarec Slovenija Šarec: "Razblinil se je mit o Janezu Janši"

Če se Desus in SMC v vladi ne počutita dobro, naj jo zapustita, meni Šarec, a hkrati dodaja: "Čeprav imam zadnje čase občutek, da se tam kar obro počutijo in so se lepo zlili z ideologijo vladajoče strake. Zato pravim, da je kar nekaj težav pri tej ideji. Seveda, če je kdo pogumen, da bi prevzel to vlado, in če misli, da je ohranjanje stolčkov primerno za vsako ceno, potem naj poskusi."

Odvisni od Zmaga Jelinčiča

Izpostavil je, da je njegova vlada imela le 42 glasov in ni mogla vladati, saj so bili odvisni od glasov SNS. "Mi smo z Zmagom Jelinčičem sprejeli proračun in potrdili ministrico Mlinarjevo," je navedel Šarec. "Državni svet nam je dal veto na vsak zakon." Nekdanji predsednik vlade, pri katerem je minister odstopil "zaradi sendviča", je prepričan, da so sedanji standardi, ko gre za odstop ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška, prenizki. "Vsaka vlada ima take standard, kot si jih postavi. Naši so bili takšni, kot se za demokracijo spodobi. Ta vlada ima pač svoje standarde."

Janez Janša Slovenija Janša o Šarčevem odstopu v svojem slogu

Glede pisma Janeza Janše tožilcem zaradi pozivov k "smrti janšizmu" je dejal: "Takšno pisanje je, da si ga sploh ne moreš zamisliti, da je v neki demokraciji mogoče." Ob tem je spomnil, da je kandidat SDS za evropskega poslanca na Twitterju pozval, naj z mačeto pokončajo poslanko SMC Jerco Korče. Na vprašanje voditeljice oddaje Politično s Tanjo Gobec, ali ni pregon sovražnega govora težava, je dejal: "Če ga spodbujaš, ga težko preganjaš."

Kritičen do predsednika Pahorja

Kritičen je bil tudi do ravnanja predsednika republike Boruta Pahorja, ki po njegovi oceni ne opravlja svoje vloge in se ob sovražnem govoru in kršenju človekovih pravic ne oglasi. "S tem molkom je doseženo to, da se je vse radikaliziralo," je poudaril Šarec. "Tako nosi veliko krivde tudi on."

Marjan Šarec Slovenija Šarec nad Janšo: Ta vlada nima več nobene legitimnosti

Glede kritik ob njegovem odzivu na epidemijo je dejal: "Mislim, da se dogaja to, kar sem pričakoval, da se bo. Namreč ujeli so se v zanko lastne vsevednosti in kako imajo vse prav. Zdaj pa vidimo, da se prepirata Kacin in Gantar, čeprav moram reči, da Gantarju veliko bolj zaupam. Imamo večje število okuženih, kot smo jih imeli takrat, pa se je takrat vse zaprlo, pa lovili smo sprehajalce in ne vem kaj. Zdaj so pa meje kar vse odprte. Vnos okužbe je bil spet iz tujine. Tako kot takrat. In ko se je tako liberalno odpiralo, takrat bi se moralo misliti: spet pa nismo zaščitili DSO-jev, nismo zaprli za obiske. Ta vlada zdaj žal ne more več iskati krivde pri meni, jo bo morala kar pri sebi."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 48
  • dusan11 17:18 06.julij 2020.

    Butalček ti se tudi ujel v lastno zanko , ko si odstopil in mislil, da bodo volitve, zato pa bodi raje tiho nesposobneš

  • Avatar Minovak
    Minovak 16:45 06.julij 2020.

    Dezerter, ko se je začelo najhuje, je stisnil rep med noge, kot vsi levaki in sedaj se še upa gofljo otresati. Ker je lavičarje sama goflja, brez kančka sramu, kaj drugega tudi nismo pričakovali. Če ne veš, kam ploveš, ti ...prikaži večti noben veter ne pomaga. Seneka ...a ne komik...

  • Mesija 14:30 06.julij 2020.

    V katero zanko si se pa ti ujel, luzer nesposobni. A v Natasino ali v murijevo? Verjetno v obe. Bolje, da bi ostal ceneni komediant.