Slovenija
9907 ogledov

Šarec: "Zame ta odločitev ni lahka"

Marjan šarec LMŠ
Prvak največje opozicijske stranke LMŠ in bivši premier Marjan Šarec je napovedal, da se sredine državne proslave ob dnevu državnosti ne bo udeležil.

"Odločil sem se, da bi moja prisotnost tam samo dajala legitimnost sedanji vladi," je dejal Marjan Šarec. Kot je pojasnil, bi se bilo nedopustno udeležiti proslave, ko del prebivalcev tedensko protestira.

"Če ljudje vsak petek izražajo svoje mnenje, če nekatere tudi ob branju ustave odnašajo s trga, potem bi bilo od politike nedopustno, da bi sedela na takšni manifestaciji in ji s tem dajala neko legitimnost. Kajti, če smo resni v svojih namenih, če se strinjamo, da situacija ni dobra, potem lahko to pokažemo tudi na neki deklarativni ravni in damo vedeti, da tudi mi politiki s svojim delovanjem kažemo na nepravilnosti," je povedal v današnji izjavi za medije.

Kot je pojasnil, sicer ni pristaš tega, da se takšnih dogodkov ne udeležuje. A je opozoril, da so bili iz proslave izključeni praporščaki in veteranske organizacije. Slednje so bile po posredovanju predsednika republike Boruta Pahorja vključene v pripravo proslave.

Tanja Fajon Pismo Slovenija Fajonova pozvala k vključitvi vseh veteranov v državno proslavo

Prepričan je, da bi se dalo praporščake kljub omejevalnim ukrepom, ki še veljajo za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, vključiti v proslavo ali pa vsaj postaviti prapore v stojala. Spomnil je tudi na dogajanje leta 2012. "Takrat nekateri prapori niso bili zaželeni, zlasti tisti, ki imajo zvezdo. Potem je ravno zaradi teh praporjev v preteklosti SDS organizirala svoje proslave," je povedal.

"Zato se mi zdi, da ni primerno, da se letos, v tej situaciji, udeležujemo te proslave. Ko bodo časi drugačni, ko bo tudi oblast znala komu prisluhniti, ko bo mogoče vodila kakšen dialog, preden bi se protesti zgodili, potem pa upam, da bomo spet nekoč družno praznovali, tako kot je to tudi pravilno. Zame ta odločitev seveda ni lahka, ker sam nisem človek, ki bi se temu izogibal, ampak zdaj so taki časi," je ponovil. Se bo pa v četrtek udeležil proslave v Kamniku.

Napovedano alternativno proslavo, dogajanje, ki je za sredo zvečer napovedano na Prešernovem trgu, pa Šarec označuje kot proslavo ljudstva.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 20
  • kapibara 11:23 24.junij 2020.

    Da si si šarići dvignil zid, na račun davkoplačevalcev, si pa hitro skontal.. al si bil tudi v težki dilemi..

  • e7317ae6b1a40d0358830fa689e3d493d717dca1 10:01 24.junij 2020.

    Janša je vsako leto priredil svojo proslavo in zdaj drugim očita kar je sam počel ves čas ............ima srečo, da njegovi volivci ne vedo niti tega kje so bili včeraj.......

  • inga 09:49 24.junij 2020.

    Pod rdečo zvezdo je samo Stalin pobil svojih 60 milijonov, kaj pa še Mao, in ostali?