Slovenija
2751 ogledov

Fajonova pozvala k vključitvi vseh veteranov v državno proslavo

Tanja Fajon Saša Despot
Medtem je vlada že sprejela Pahorjev predlog.

"Samostojno Slovenijo je izborila demokracija"

Predsedujoča SD Tanja Fajon je v pismu predsednika republike Boruta Pahorja in premierja Janeza Janšo pozvala, "da z vključitvijo vseh, še posebej vseh veteranskih organizacij, predvsem pa z iskrenim obžalovanjem globokega družbenega razdora in razlogov zanj", omogočita, da Slovenija nastanek samostojne države praznuje enotna in povezana.

Fajonova je dodala, da bi se morali prav v teh dneh spominjati, da je samostojno Slovenijo izborila demokracija, ki vedno zahteva spoštovanje in sobivanje različnosti.

Za enotnost sta odgovorna predvsem predsednik republike in vlade

Po njenih besedah je enotnost ob spominjanju na prelomne dogodke v zgodovini naše države odgovornost vseh, a sta za to najbolj odgovorna predsednik republike in vlade. "Če bomo Slovenke in Slovenci, državljanke in državljani, dan državnosti praznovali razdeljeno, je to v največji meri posledica ravnanj in odnosa najvišjih predstavnikov države in sedanje oblasti," je zapisala v današnjem pismu.

Zapisala je še, da v teh trenutkih potrebujemo predvsem enotnost in izhodno strategijo iz pereče gospodarske in socialne krize, da je zdaj čas za skupno vizijo in ne izključevanje.

Vlada izključila dotedanje predstavnike veteranskih in domoljubnih organizacij

V Sloveniji bomo v četrtek praznovali dan državnosti in 29. obletnico osamosvojitve. Vrhunec prireditev v čast prazniku bo osrednja državna proslava, ki bo v sredo, na predvečer praznika potekala na ljubljanskem Kongresnem trgu. Zbrane bo nagovoril predsednik Pahor. Pred proslavo se bo na slavnostni seji sestal državni zbor.

V zadnjih tednih je sicer odmevala odločitev vlade, da iz koordinacijskega odbora za državne proslave in prireditve izključi dotedanje predstavnike veteranskih in domoljubnih organizacij, vanj pa je imenovala predstavnika Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve. Nasprotovanje temu so v začetku junija izrazili v Koordinaciji veteranskih in domoljubnih organizacij Slovenije (KoDVOS).

Pahor pa je nekaj dni kasneje vladi predlagal, naj v koordinacijski odbor znova vključi predstavnika veteranskih organizacij iz Koordinacije domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije. Po njegovem mnenju se tudi na ta način potrdi zavezanost načelu vključevanja in ne izključevanja. Očitno so njegovo prošnjo v vladi upoštevali, saj so v Koordinacijskem odboru za državne proslave in prireditve pravkar potrdili, da bodo vključil predstavnika KoDVOS.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 12
  • e7a577d9a0a94365773a47e8a9a19dab1b01c855 20:30 23.junij 2020.

    škoda, da gre samo za PR, sicer bi ji zaploskal. Že jutri bo verjetno sporočila, da je na proslavo ne bo. politika pač. partizani seveda sodijo na vsako proslavo, vendar ne z YU zastavo. In kot opažam večina še vedno ...prikaži več meša partizanski boj in komunizem , kar je jedro spora. partizani (delavci, kmetje, intelektualci...) so osvobodili slovenijo, komunisti pa so NOB zlorabili za svoje povojne rabote, samo v tem je večno prerekanje...skrajšano in po kmečko povedano.

  • Avatar right
    right 19:06 23.junij 2020.

    poziv še kar na mestu, samo najprej naj disciplinira tisto rdečo hujskaško hordo, prizna da je Slovenija slovenska, ne migrantska in rdeča zvezda nima na taki proslavi kaj iskat

  • Ender3 18:00 23.junij 2020.

    Dejmo enkrat preseči delitve in izključevanje. Zgodovino je potrebno spoštovati in ne izkoriščati za svoje bedne interese.