Slovenija
4334 ogledov

Drugič v 30 letih prihaja predsednik na lastno pobudo v parlament

Pahor, Janša Saša Despot
Predsednik republike Borut Pahor bo na seji državnega zbora nagovoril poslance in javnost v zvezi z nujnostjo sprememb volilne zakonodaje v skladu z ustavno odločbo.

To bo drugi nastop katerega koli predsednika republike na seji državnega zbora na lastno pobudo v zadnjih 30 letih. Pričakovati je, da bo pozval k pravočasni uresničitvi odločbe ustavnega sodišča.

Ustavno sodišče je namreč decembra 2018 razsodilo, da je 4. člen zakona o določitvi volilnih enot za volitve poslancev v državni zbor, ki določa meje volilnih okrajev, v neskladju z ustavo. Zakonodajalcu, torej poslancem, je zato naložilo, da mora neskladje odpraviti v dveh letih, to je do decembra letos.

Na mizi sta bili dve rešitvi

Pobudo za iskanje rešitve je prevzel predsednik Borut Pahor, šla pa je v dveh smereh. Po prvem predlogu bi poslanci velikost zdajšnjih volilnih okrajev popravili tako, da bi bili ti vsaj približno enako veliki, ustavno sodišče je namreč njihovo neustavnost ugotovilo ravno zaradi prevelikih razlik v velikostih, a za sprejem te rešitve v DZ ni bilo zadostne podpore. Več podpore je imel predlog, da bi volilne okraje ukinili, namesto njih pa uvedli relativni prednostni glas. Predlog bi moralo v DZ podpreti 60 poslancev, a so na koncu za podporo zmanjkali trije glasovi.

S tem se je politika znašla v slepi ulici, istočasno pa tudi pod časovnim pritiskom. Glede na to je pričakovati, da bo Pahor poslance danes pozval, naj strnejo vrste in še pravočasno uresničijo odločbo ustavnega sodišča.

Kam se bo nagnila tehtnica?

Predstavniki nekaterih strank so v sredo pozdravili ponovni Pahorjev napor, da aktivnosti premaknejo z mrtve točke. Prav tako nekatere podpornice ukinitve volilnih okrajev in uvedbe prednostnega glasu še niso obupale in napovedujejo ponovne pogovore za uresničitev teh sprememb.

Katerega od poslancev bi še lahko prepričali, še ni znano. V SDS in DeSUS tej rešitvi nasprotujejo in vztrajajo pri preoblikovanju volilnih okrajev.

DZ bo sicer danes obravnaval predlog dopolnitev zakona o praznikih in dela prostih dnevih ter predlog dopolnitve zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank. Opravil bo še tretjo obravnavo predloga novele zakona o pravilih cestnega prometa.

Slovenija zastava Slovenija Danes bomo najbrž dobili nov državni praznik

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • kapibara1 22:09 18.junij 2020.

    Bravo predsednik : https://www.youtube.com/watch?v=hQfSqGePNbM ... in... https://www.youtube.com/watch?v=Bo3a7KkjLBQ

  • SVOBODA 18:44 18.junij 2020.

    Izredna poteza bi bila če bi kljukec nekoristni odstopil

  • ode 18:11 18.junij 2020.

    Komaj drugič naj bi zaslužil plačo.