Slovenija
9177 ogledov

Danes bomo najbrž dobili nov državni praznik

Slovenija zastava Profimedia
Poslanci bodo obravnavali predlog dopolnitve zakona o praznikih in dela prostih dnevih, kamor bi uvrstili tudi dan slovenskega športa.

Olimpijski komite Slovenije je za dan, ki bi bil posvečen zavedanju pomembnosti telesne dejavnosti, predlagal 1. oktober, glede na zadnje dopolnilo koalicije pa kaže, da bo to 23. september.

Pobudo za takšen praznik je lani dal Olimpijski komite Slovenije (OKS). To bi bil dan, ob katerem bi še posebej izpostavili šport in telesno kulturo nasploh. Predlog sicer predvideva, da bi bil državni praznik, ne bi bil pa dela prost. Je pa Levica vložila dopolnilo, s katerim predlaga, da bi bil prost, saj bi po njenem mnenju le tako dejansko omogočil množično športno udejstvovanje. Matični odbor je sicer tak predlog že zavrnil.

Dopolnitve zakona o praznikih in dela prostih dnevih je še pred epidemijo novega koronavirusa in nastopom nove vlade vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Gregorjem Židanom, ki je v tem času iz poslanske skupine SMC prestopil v poslansko skupino SD.

bled sp 2011 čop špik | Avtor: Saša Despot Saša Despot

V skladu s prvotnim predlogom bi ta dan obeleževali 1. oktobra, na dan, ko je bil leta 1863 ustanovljen Južni Sokol. Vendar pa bi se ta datum prekrival z mednarodnim dnevom starejših. Tako je pristojni odbor DZ na predlog koalicije v začetku junija sprejel dopolnilo, da se dan slovenskega športa obeležuje 15. oktobra, na dan, ko je bil leta 1991 ustanovljen slovenski olimpijski komite.

K dopolnjenemu predlogu pa so koalicijske SDS, SMC, NSi in DeSUS vložile najprej dopolnilo, s katerim so kot datum obeleževanja dneva športa predlagale 5. februar, ta teden pa so se z novim dopolnilom zavzele za 23. september. Kot so navedle, je bil 23. september 2000 dan, ki je za vedno z zlatimi črkami zapisan v zgodovino slovenskega športa, saj je bila tedaj na podelitvi olimpijskih odličij prvič zaigrana slovenska himna in to kar dvakrat. Prvo zlato medaljo za samostojno Slovenijo je priboril veslaški dvojni dvojec Iztok Čop in Luka Špik, drugo pa Rajmond Debevec z malokalibrsko puško v trojnem položaju. V tednu od 23. do 30. septembra vsako leto poteka tudi Evropski teden športa.

rajmond debevec oi brnik | Avtor: Saša Despot Saša Despot

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • kapibara 12:19 18.junij 2020.

    Predlagam nov državni praznik: Praznik državnih praznikov.. - UPAM da ga ne izglasujejo....!! BEDAKI..

  • alen009 09:56 18.junij 2020.

    Seveda bi podporniki lenuhov radi še več prostih dni za delomrzneže.

  • Naklonsky 08:21 18.junij 2020.

    Bedarija.