Slovenija
7781 ogledov

"Če puška nima več municije, jo je bolje vreči v koruzo kot prodati na Balkan"

Oddaja Tarča RTV SLO
Na današnji Tarči med drugim tudi o napovedanih interpelacijah in konstruktivni nezaupnici vladi.

Gantar si želi, da bi Pivčeva pred interpelacijo sama odstopila

Aktualni zdravstveni minister in trenutni vodja DeSUS-a Tomaž Gantar je v oddaji Tarča dejal, da kljub težkim razmeram v stranki ne bo kandidiral za predsednika stranke, prepričan pa je, da bo kandidatov za predsedovanje več. Kljub temu, da si želi, da bi ministrica Aleksandra Pivec sama odstopila, je priznal, da bi se glede na razpoloženje v stranki znalo zgoditi, da bodo poslanci interpelacijo podprli. "Mi še vedno pričakujemo odstop, želimo pa si tudi, da bi predsednik vlade potegnil kakšno potezo," je dodal Gantar.

Koalicijska pogodba pravi, da se interpelacij opozicije ne podpre

Obrambni minister in predsednik NSi Matej Tonin pa je povedal, da se bodo v NSi držali koalicijske pogodbe, ki pravi, da se interpelacij opozicije ne podpre. Obenem pa je priznal, da bo "ministrica Pivec zelo težko nadaljevala svojo zgodbo, ko se ti poslanska skupina postavi po robu, je težko"

Šarec prepričan, da bi sam razrešil ministrico

"Izkazalo se je, da ministrica ni več primerna za to funkcijo," je poudaril predsednik LMŠ Marjan Šarec. Na očitke, da jo je sprva napačno ocenil, pa je dejal, da pri aferi SRIPT še ni bilo toliko znanega. "Takrat je minister Počivalšek dejal, da ko se je delala revizija, ni kazalo, da bi Pivčeva naredila kaj narobe," je dodal Šarec, kljub temu, da je KPK že takrat povedal, da so zaznali kršitev.

"Če bi danes imel vse te podatke, kot jih imam, bi ravnal drugače. Nekateri pravijo, da sem vrgel puško v koruzo. A videli smo, da ne bo šlo več tako naprej, imeli smo le še 42 glasov. Če bi puška normalno delovala, jo ne bi bilo treba metati stran. Če pa puška nima več municije, jo je bolje vreči v koruzo kot pa prodati na Balkan," je dejal. 

Alenka Bratušek je dejala, da je največja težava dejstvo, da "SMC in DeSUS podpirata vsa ta dejanja". "Ko bo SMC ugotovil, da ta vlada državi dela škodo, pa bomo vložili konstruktivno nezaupnico," je zatrdila. 

Tudi vodja stranke SD Tanja Fajon je izrazila skrb zaradi pritiskov stranke SDS, ki da si po zgledu Madžarske skuša podrediti medije, tožilstvo in policijo. "Ljudi je danes strah, nezaupanje je izjemno. Skrbi jih, ali bodo prišli do zdravnika, kaj bo. Ukrepi so nedelujoči," je dejala.

Gantar in Tonin sta zadovoljna, da so v koaliciji zavezani ciljem iz koalicijske pogodbe

Gantar pa je pojasnil, da sami v vladi delajo tisto, kar so si zadali, saj da je DeSUS kljub vsemu stranka, ki je šla v vlado zaradi določenih ciljev. "In odločitev za to je bila sprejeta soglasno," je dodal. DeSUS namreč v levih vladah ni bil uspešen ne na področju demografskega sklada, ne na področju zdravstvene zakonodaje. 

Tudi Tonin je zadovoljen z delom vlade. "Pritegne nas to, da nam nihče ne posega v resorje, da lahko speljemo, kar je zapisano v koalicijski pogodbi. Zaenkrat gredo stvari v pravi smeri, načrti vlade so ambiciozni," je poudaril. Kot je dejal, so imeli na začetku zelo trda pogajanja glede koalicijske pogodbe, zdaj pa so zavezani zapisanim ciljem. Glede načina komunikacije največje koalicijske stranke pa je razložil, da ima vsak drugačen način komuniciranja. "Za nas je pomemben dialog," je poudaril in dodal, da je to "najbolj socialna vlada v zgodovini".

Ni bilo predsednikov SMC, SDS in Levice

Kljub temu, da so ustvarjalci oddaje Tarča javno povabili prvake vseh strank v Državnem zboru, pa se Zdravko Počivalšek, Janez Janša in Luka Mesec na povabilo niso odzvali. SDS je očitno želel v oddajo poslati ministra Aleša Hojsa.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 24
  • kapibara 14:45 18.september 2020.

    Šarići... ne podtikaj prodaje praznega orožja SAMO Velikemu JJ.. - poglej si samo za hrbet/ ob bok......

  • kapibara 14:42 18.september 2020.

    Šarići, odstopil si zaradi metanja- nagajanja v koaliciji.. sedaj si, zopet z istimi Troli, v opoziciji.. isti isti isti- komunisti...

  • bf11fb292921c717908bdee3670a3f022a1b836d 11:24 18.september 2020.

    HAHAHAHA.... TOP izjava...