Slovenija
8444 ogledov

Padla še ena odločitev o Pivčevi

DeSUS, Aleksandra Pivec Anže Petkovšek 11. kongres stranke DeSUS, hotel Four Points
Nekdanja predsednica DeSUS Aleksandra Pivec za zdaj ostaja ministrica za kmetijstvo. Njena usoda na mestu podpredsednice vlade še ni jasna.

Po srečanju koalicijskih partnerjev je začasni zastopnik DeSUS Tomaž Gantar sporočil, da Aleksandra Pivec za zdaj ostaja ministrica za kmetijstvo. O tem, ali bo ostala tudi na mestu podpredsednice vlade, bo odločila vlada. Po Gantarjevih besedah so danes govorili o tem, da so mesta podpredsednikov vlade namenjena predsednikom strank.

Predsednik NSi in minister za obrambo Matej Tonin je zadovoljen, da je bil današnji sestanek konstruktiven, da bo koalicija s polno paro delovala naprej. Večji del pogovora so sicer danes namenili soočanju z razmerami v zvezi s covidom-19. Tonin je vesel napovedi začasnega zastopnika DeSUS Gantarja, da ta stranka ostaja v koaliciji in si bodo skupaj prizadevali, da še v prihodnje delajo za državo.

Tomaž Gantar | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"V koaliciji se bomo trudili, da svoje naloge izpolnjujemo v skladu z dogovorom," je povedal Gantar, ki bo po odstopu Pivčeve z mesta predsednice DeSUS do novembrskega kongresa zastopal stranko na koalicijskih srečanjih. V kratkem bodo po njegovih besedah "rešili vprašanje podpredsedniškega mesta Pivčeve v vladi".

Odprto je vprašanje, ali bo podpredsedniško mesto namesto Pivčeve zasedel Gantar. O tem, ali je podpredsednik vlade lahko tudi začasni zastopnik stranke, danes podrobno niso govorili, je povedal Tonin. Je bilo pa po njegovih navedbah jasno sporočeno, da so predsedniki koalicijskih strank zaradi lažjega opravljanja dela in koordinacije vlade obenem tudi podpredsedniki vlade.

"Za vsako potezo je treba imeti ustrezne rešitve"

Še nekaj časa pa bo Pivčeva gotovo opravljala svoje delo na ministrstvu za kmetijstvo. Po Gantarjevih navedbah je vprašanje, ali je do novembrskega kongresa smiselno iskati novo ime za vodenje tega ministrstva, če ne bi bilo posebnega dodatnega razloga, da bi takoj moralo priti do spremembe.

Možnost, da bi resor lahko začasno vodil sam, je zavrnil. "Na svojem resorju imam toliko dela, da si niti približno ne morem privoščiti, da bi začasno vodil še en resor. Zdravstvo ima nakopičenih veliko težav, okužbe so v porastu. Ne bi želel le zato, da nekoga razrešimo, prevzemati dodatnih obveznosti, ki jih ne bi mogel opravljati," je pojasnil Gantar.

Aleksandra Pivec DeSUS Slovenija Pivčeva odletela z mesta predsednice: Gre za puč v naši stranki

Na vprašanje, ali Pivčeve premier Janez Janša torej ne bo razrešil, je Gantar odgovoril, da danes o tem tudi niso govorili. "Predvsem pa je treba imeti za vsako potezo ustrezne rešitve. V tem trenutku mi vseh odgovorov na to nimamo," je priznal. Poslanska skupina DeSUS sicer meni, da Pivčeva ni več primerna za ministrico, a kako bodo zadeve naprej potekale, Gantar ne ve. Ponovil je, da v zvezi s tem v DeSUS ne pogojujejo sodelovanja v koaliciji.

Iščejo pa med člani DeSUS kandidata za vodenje urada za demografijo, ki je vsebinsko za DeSUS bistveno pomembnejši, je poudaril Gantar. Tudi po današnjem srečanju sicer še ni jasno, ali bo urad za demografijo vodil minister ali direktor.

Tudi Tonin je spomnil, da je po koalicijskih dogovorih vodenje ministrstva za kmetijstvo pripadlo DeSUS, ki je tudi tista stranka, ki bo odločila, kdo bo to delo opravljal. Rekonstrukcija vlade je po njegovih navedbah vedno mogoča in tudi danes so govorili o tej možnosti, kot se "v zadnjih nekaj mesecih govori". "To je vedno odprta zgodba, a dokler se govori, ni še nič dogovorjenega," je povedal Tonin.

Koalicijski partnerji so sicer danes govorili o več temah, ki so pred njimi, tudi o zakonu o demografskem skladu. Gantar je pojasnil, da bo predlog zakona v torek predstavljen na koalicijskem vrhu na Brdu pri Kranju.

DeSUS, Aleksandra Pivec Slovenija Kljub odstopu Pivčeve se v DeSUS spet zapleta

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • milan654 08:51 15.september 2020.

    na prošam da nemudoma ta vlada koroptivna in golfiva takoj odstopi

  • Avatar Leon
    Leon 07:04 15.september 2020.

    Menda je soprog Pivčeve kriminalist ? Bo že on uredil ,da bo prav . Kangler je primer delovanja MNZ .

  • mifow89631 17:48 14.september 2020.

    Vsako uro plačam več kot 90 dolarjev na daljavo z dvema otrokoma doma.Nikoli nisem mislil,da bi to imel možnost,vendar moj najbližji spremljevalec s tem pridobi več kot 18 tisoč mesecev na mesec in me je prepričala, da poskusim. netprofit10.com