Slovenija
12456 ogledov

Minister Gantar o tem, kakšni ukrepi sledijo

Tomaž Gantar Anže Petkovšek
"Nihče si ne želi zapiranja tako kot spomladi," pravi minister za zdravje Tomaž Gantar.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je v oddaji 24urZvečer dejal, da na ministrstvu iščejo rešitve, kako optimizirati razmere ob ukrepih, ki že veljajo. "Slovenija ni otok v tem. Vsi se soočamo z enakim problemom in iščemo rešitve," je na dejstvo, da so razmere podobne kot v Sloveniji tudi v drugih državah v bližini. 

Minister je poudaril, da si želijo, da bi se čas od pojava bolezenskih znakov do testiranja še skrajšal. Po njegovih besedah trenutno to obdobje znaša 3,2 dneva. Povečuje se število dnevno opravljenih testov, iščejo se logistične rešitve za lažje delo laboratorijev. "Bolj gremo na optimiziranje sistema, kje vidimo, da se to še da," je smer, v katero gredo z ukrepi, opisal minister. 

Minister je komentiral tudi besede vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina, ki je Gantarja pozval, naj pove, kaj so na ministrstvu naredili v stotih dneh, odkar je prevzel odgovornost. "Eden rajši govori, drugi rajši dela. Tako da se dopolnjujeva," je v smehu dejal Gantar.

covid-19 UKC | Avtor: UKC LJ UKC LJ

Slovenski zdravstveni sistem je že pred pojavom covida-19 bil oslabljen, a minister ocenjuje, da so bolnišnice v tem trenutku dobro pripravljene. "Poleti smo vse načrte, projekte izpeljali, je pa res, da je vse odvisno od števila bolnikov," je dejal. Z bolnišnicami so tako dorekli stvari glede priprave, organizacije dela in optimizacije tam, kjer so bile v prvem valu težave. Boljše so tudi razmere glede zaščitne opreme, je poudaril. 

Opozoril pa je, da je preveč primerov, ko se ne upoštevajo osnovni ukrepi, kjer sam vidi še veliko prostora, da lahko umirimo posledice. "Navodila so enostavna, učinkovita, če tega ne bo, nikjer ne piše, da zaprtja ne bo. Ko bomo pred dilemo, koga zdraviti, bo prepozno," je opozoril na to, da se lahko zgodi, da bo zdravstveni sistem dosegel svoje meje. 

covid-19 UKC Bolnišnice v težavah Zdravje "Lahko sprejmemo še enega bolnika s covidom-19 s tem, da potrebujemo že zdaj pomoč"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • silvo82 13:31 15.september 2020.

    Gantar. Če boš razjezil Janšo zaradi Kacina te bo odstavil

  • Janez_53 12:00 15.september 2020.

    Gospod Gantar, tale vaša izjava :"Nihče si ne želi zapiranja, tako kot spomladi." je precej dvoumna. Kdo si je torej spomladi želel zapiranje? In s kakšnim namenom?

  • Avatar Leon
    Leon 11:27 15.september 2020.

    Znova grozijo brez osnove . Spomnim se ,da so zaprli avtopralnice , servisne delavnice , frizerje,trgovinice ,gostinske lokale ? Odprti so bili mega centri Mercator,Tuš,Lidl,Hofer . Čemu ? Danes je stanje podobno kot takrat ,vendar vse našteto deluje . Še ...prikaži večŠe več ,celo ob nedeljah je vse odprto ! Kdo koga ali sebe v glavo j..e ?