Slovenija > Komentarji in kolumne
7227 ogledov

Janševa vlada epidemije ne obvladuje

Janez Janša Tamino Petelinšek/STA
Janševa vlada ne obvladuje epidemije. Obvladati je ne bi mogla niti Šarčeva, niti Drnovškova. Epidemijo lahko obvladamo samo mi sami. Ne zato, ker bi to vlado oboževali ali sovražili, ampak ker gotovo imamo nekoga, za katerega nam ni vseeno, da bi zbolel in morda celo umrl.

kolumnisti 26.09.07...janez zalaznik...novinar zurnal24...foto: dejan mijovic | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović
Vlada seveda lahko zapre diskoteke, lahko uvede obvezno nošnjo mask, razkuževanje rok, zapre šole in vrtce, uvede policijsko uro, olajša delo od doma, zagotovi nadomestila za vse v karanteni in še marsikaj, a dokler ogromna večina prebivalstva ne razume problema in ne dojame, da gre za nas in ne za vlado, je sorazmerno nemočna.

Pri nedeljski maši je imela gospa masko seveda pod nosom, ni jih malo, ki jo tako nosijo. Žiga Turk bi jim svetoval, naj se vprašajo, zakaj pri testu na covid palčko potisnejo prav v nos. Ampak takih primerov je veliko, šokiralo me je, ko je masko odmaknila in zakašljala v dlan. Večkrat. Halo? Prvič, če kašljaš, ne hodiš naokrog, sploh pa ne v zaprte prostore, kjer je veliko ljudi. Drugič, masko imamo zato, da okrog ne trosimo kapljic z virusom, ampak očitno jo je namerava imeti še za naslednjo nedeljo in bognegaj, da bi jo umazala. In tretjič, kašljaš in kihaš ne v dlan, moja triletna hčerka zna kašljati v komolec, če kaj, je bilo zadnjega pol leta priložnost, da se odvadimo kašljati in kihati v dlan, pa čeprav so pozdrav miru med mašo ukinili.

Druga izkušnja z upravne enote. Razkužim si roke in počakam na hodniku, saj ima referentka že eno stranko. Ko sva sredi opravkov, prideta še mati in hči in še en starejši gospod, vsi sicer z maskami vstopijo in se postavijo bistveno bliže, kot velevajo priporočila.

Mnogi očitno upoštevajo pravila, a jih ne razumejo. Pol leta od izbruha epidemije ne razumemo osnov: razdalja, maska, higiena kašlja, razkuževanje rok. Da to ni jasno res vsem, pa je soodgovorna tudi vlada, saj se je bolj s prepričevanjem in razlaganjem ukvarjala z ukazovanjem in predpisovanjem.

Kolegi z Večera so pred dnevi objavili odličen dnevnik Jasmine in Igorja Selana, ki ste preživela covid-19. Zame je bilo ključno sporočilo odgovornost. »Občutek, da si morda okužil še koga drugega, je hujši od lastnega slabega počutja,« sta zapisala in opisala, kako sta z grozo sprejela novico, da je žena nekoga, ki se je morda okužil od njiju, na aparatih.

To je vidik komunikacije, ki jo absolutno pogrešam. Janša je danes stopil pred javnost in nekoliko obrnil ploščo z izjavo, da vlada trenutno ne more narediti bistveno več, vsaj dokler se ne začne zapiranje javnega življenja, ter apeliral na vse, da upoštevajo ukrepe, si naložijo aplikacijo. Pametno, da so predstavili načrt ukrepanja v primeru naraščanja števila okuženih in hudo bolnih, s tem so presekali vtis, da se odločajo stihijsko, z danes na jutri in da ne vedo, kaj hočejo ali vsaj, kako to doseči, a poziva, naj to storimo za ljudi, ki so nam blizu in jih imamo radi, nisem slišal. 

Vsak od nas ima koga, ki je v tvegani skupini in za katerega si ne želi, da bi hudo zbolel ali celo umrl. Prepričan sem tudi, da si nihče ne želi namerno trositi okužb naokrog, a kužni smo, še preden zbolimo. 

Zato si nadenimo maske, razkužimo roke, ohranjajmo razdaljo, odpovejmo zabave, omejimo druženja in obiske trgovin. To bo bolj koristno kot ploskanje zdravstvenim delavcem na balkonih in preleti vojaških letal. Ali je vlada v pol leta uspela zagotoviti trden temelj, da se tistim, ki maske zavračajo, napiše globa, je pri takem odgovornem in odraslem razmišljanju precej obroben problem.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 23
  • munja 14:48 09.oktober 2020.

    Vlada pri obvladovanju virusa nima nič. Ljudje so tisti, ki bodo s samodisciplino, nošenjem mask, umivanjem in razkuževanjem rok in medsebojno razdaljo to preprečili, ne pa vlada. Dejte si že enkrat to zapomnit.

  • sandi76 09:37 07.oktober 2020.

    Dokler bo sprejemal ukrepe tipa "zbiranje se prepove povsod, razen v cerkvah" bo dokazoval neresnost in nesposobnost spoprijemanja s pandemijo !

  • 06d458670ee8614e2c71cd167c34ffd47e2911e7 06:06 07.oktober 2020.

    Bacilček je nateg,živ dokaz o tem je "ozdravljeni"Oranžnoglavec iz Hamburgerlanda!!