Slovenija
14705 ogledov

Janša predstavil ključne ukrepe za obvladovanje covida-19

Janez Janša Tamino Petelinšek/STA
Premier Janez Janša je na današnji tiskovni konferenci vlade dejal, da smo že sredi drugega vala covida-19, ki se nadaljuje iz poletja v jesen. Dobro pa je, da zdaj o virusu vemo več, kot smo vedeli v prvem valu. "Tako mi kot tudi cela Evropa smo se iz epidemije spomladi naučili veliko stvari, covid-19 ni več taka neznanka," je poudaril.

Poleg tega zdaj razpolagamo s "solidnimi zalogami zaščitne opreme", širša okolica pa bolje funkcionira kot spomladi, zato jim, kot je dejal Janša, to omogoča, da sprejemajo bolj natančne ukrepe. "Ključno je zasledovanje cilja, da z najmilejšimi ukrepi dosežemo največji učinek," je poudaril. Upajo, da bodo dosegli podobne učinke kot spomladi z bolj strogimi ukrepi. Kaj bo sledilo, je po premierjevih besedah odvisno od javnosti. 

Je pa vlada na predlog stroke sprejela načrt ukrepov za obvladovanje 2. vala. 

načrt ukrepov 2. vasl covid-19 | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona

Načrt predvideva tri različne faze - zeleno, oranžno in rdečo fazo. 

Zeleno fazo smo živeli poleti

"Zelena faza, ki ni posebej razdelana, je faza, za katero se bojim, da jo bomo živeli ali čutili še dolgo," je dejal Janša, ki je pojasnil tudi, da smo trenutno glede na načrt v oranžni fazi. "Tudi če bo v naslednji mesecih na voljo cepivo, ni pričakovati, da bo virus iz populacije izginil." 

Za zeleno fazo veljajo splošni higienski ukrepi, kot so razkuževanje tok in maske v situacijah, ko ni mogoče držati varnostne razdalje. "Zelena faza je bila pri nas dejstvo poleti, od maja naprej, ko smo obvladali epidemijo, do začetka jeseni, ko smo predvsem z uvozom virusa to situacijo dodatno poslabšali, tako kot v celotni Evropi," je dejal Janša. "Zato smo morali začeti sprejemati ukrepe, ki spadajo v t. i. oranžno fazo." 

Parametri, ki so ključni, da se sprejemajo paketi iz ene ali druge faze, so po besedah Janše naslednji: 
- število covid-19 pozitivnih na sto tistoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh (podatek je mednarodno uporabljan in primerljiv, ob pogoju zadostnega števila testiranja). 
- kapaciteta zdravstvenega sistema, ki se razlikuje po različnih državah; ključni kazalec je število postelj, ki jih imamo na razpolago za covid bolnike, vključno s kadri, medicinsko opremo in zaščitnimi sredstvi. "Ker se kapacitete med državami razlikujejo, je nemogoče posnemati modele drugih držav," je poudaril Janša.
- kapacitete zdravstvenega sistema za oskrbo bolnikov, ki potrebujejo umetna pljuča. "Ne gre le za število ventilatorjev, ampak tudi zahtevno podporo zdravstvenega osebja," je razložil predsednik vlade.

"V primerjavi s spomladnimi meseci je Slovenija podvojila kapacitete za obravnavo covid-19 bolnikov, ko gre za število postelj za tretiranje teh bolnikov," je navedel Janša. "To je dober podatek, naše kapacitete so večje, a niso dosežene z organskim povečanjem števila bolnišnic ali osebja. Nismo zgradili nobene nove bolnišnice in ne zaposlili novih zdravstvenih delavcev, ampak smo te kapacitete povečali z reorganiziranjem. Podvojene kapacitete so lahko na razpolago za omejen čas."

"Ko se štejejo posledice covida in žrtve, imamo neposredne posledice in žrtve ter posredne posledice in žrtve."

Janez Janša

Nekateri ukrepi, ki so bili spomladi sprejemani v zgodnji fazi, se po besedah predsednika vlade sedaj sprejemajo kasneje. "Vsi ukrepi so pravno utemeljeni na zakonu o nalezljivih boleznih, ki je bil dograjevan - pravna podlaga je sedaj bolj jasna in trdnejša kot marca, ko smo se začeli z epidemijo spopadat v pomladnem času," je še dejal Janša. "Glede na kapacitete in opisano pravno podlago imamo dve resni fazi spopadanja z ukrepi - oranžno in zeleno fazo."

Slovenija je v oranžni fazi

Slovenija je trenutno po treh parametrih – število covid-19 pozitivnih, število obolelih v bolnišnicah, število obolelih na intenzivni – v oranžni fazi, pri čemer smo, opozarja premier, ukrepe iz prvega paketa oranžne faze že izčrpali. Vlada trenutno sprejema ukrepe iz drugega paketa oranžne faze. Doslej je bil sprejet ukrep o obvezni uporabi razkuževalnih sredstev za roke v skupnih prostorih večstanovanjskih stavb ter poslovnih stavb. V naslednjih dneh – najverjetneje v četrtek ali petek – bodo sprejeti še štirje ukrepi, in sicer:

  • Strežba samo sedečim za mizami, razredčitev miz v lokalih,
  • Omejitev zbiranja do 10 ljudi javno in zasebno (izjema: verski obredi in poroke, nadzorovane javne kulturne in športne prireditve ob upoštevanju ukrepov);
  • Organizacija prireditev brez zakusk;
  • Omejitev števila oseb v zaprtih javnih prostorih (trgovine, banke, pošte, uradi ipd.) glede na velikost prostora.

Šesti ukrep iz drugega paketa – prepoved obiskov v domovih za ostarele in bolnišnicah v posameznih okoljih/občinah – se selektivno že uporablja, kjer prihaja do posamičnih izbruhov. Razmere so trenutno resne v Črni na Koroškem, kjer je večji izbruh v Centru za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem. Minister za zdravje bo po premierjevih besedah še ta teden tam razglasil izredne razmere, s čimer bo omogočil, da se temu ogroženemu območju, občini pošlje na pomoč resurse od drugod.

V oranžni fazi je na razpolago še tretji paket ukrepov, ki je na razpolago in zajema sedem ukrepov. "Močno smo upali, da do te situacije ne bomo prišli, a zadnji podatki kažejo, da trend okužb še narašča. Vsaka nova okužba pridela več kot eno novo okužbo. Ukrepi, ki so bili sprejeti 19. septembra, večinoma niso prijeli," je dejal premier.

Kako uspešni bodo ukrepi iz oranžne faze, je zdaj v rokah vsakega posameznika, je poudaril Janša. "Razen tega, da pozivamo na spoštovanje, da pristojne inšpekcije ukrepajo, vlada bistveno več ne more narediti," je dejal Janša.

Tretji paket je zadnje, kar je na razpolago pred rdečo fazo, ki hkrati predstavlja razglasitev epidemije.

"Zdaj je vrag odnesel šalo. Pred nami je čas, ko se bomo kot družba stehtali."
Janez Janša, predsednik vlade

covid-19 UKC Slovenija Janševa vlada epidemije ne obvladuje

"Treba se je organizirati za hladno fazo virusa"

S podobnimi razmerami kot Slovenija se spopada celotna Evropa, pri čemer je Slovenija nekje na sredini. "Še zdaleč nismo najbolj in še zdaleč ne najmanj prizadeti," je dejal premier. Sosednja Italija je trenutno v boljšem stanju, a kljub temu zaostrujejo nekatere ukrepe. "Na boljšem od nas so države, kjer je velik del prebivalstva naložil aplikacijo," je dodal in kot dober zgled navedel Finsko. Vse, ki si aplikacije še niso naložili, je pozval, naj to storijo. Obenem pa vsem, ki so pozitivni na testu, položil na srce, naj to v aplikaciji tudi označijo.

Na nedavnem srečanju voditeljev EU je tekla beseda tudi o cepivu. "Roko na srce so bile napovedi manj optimistične kot še poleti, tako da nekega trdnega zagotovila ni. Je pa EU vložila ogromno sredstev v raziskave, je nekaj obetavnih projektov, vendar do konca tega leta učinkovitega cepiva za vse ne bo. Treba se je organizirati za potencialno hladno fazo virusa, ko se pridruži tudi gripa in ostale respiratorne bolezni, ko je manj sonca in smo več v zaprtih prostorih in situacijah, ki so tvegane," je dejal Janša. "V našem interesu je, da virus čim prej omejimo zdaj, ko tega obdobja še ni. Če pripeljemo to število v hladno obdobje, bo cena bistveno višja, kot je bila spomladi."

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 24
  • si_rob 06:49 07.oktober 2020.

    Sedaj je Kaco premalo ""strašen". Narod mora prestrašiti glavni kaplar.

  • Avatar lolekbolek
    lolekbolek 06:26 07.oktober 2020.

    Falirani/Natrenirani komunist bo končno prišel na svoje. Pa je le dobil svojo Jugo in počasi postaja Maršal in odreja kaj lahko in kaj ne smeš :)

  • weterek705 03:25 07.oktober 2020.

    Vsako uro plačam več kot 90 dolarjev na daljavo z dvema otrokoma doma.Nikoli nisem mislil,da bi to imel možnost,vendar moj najbližji spremljevalec s tem pridobi več kot 18 tisoč mesecev na mesec in me je prepričala, da poskusim....... connect3.best