Zdravje > Aktualno
2662 ogledov

Zaradi tega ste dovzetnejši za novi koronavirus

covid-19 Epa
Od izbruha epidemije virusa Sars - Cov-2 poskušajo strokovnjaki odkriti čim več informacij o virusu, da bi pomagali v boju proti bolezni.

Center za preprečevanje in nadzor bolezni (CDC – Center for Disease Control and Prevention) navaja nekatera zdravstvena stanja, ki povečajo tveganje za smrt zaradi covida-19.

Starost

Bolniki med 65. in 74. letom imajo za 90 odstotkov večje tveganje za hospitalizacijo v primerjavi s tistimi med 18. in 29. letom. Približno osem od desetih smrtnih primerov zaradi koronavirusa je bilo v starostni skupini 65 let in več.

Rak

CDC navaja, da bi lahko imeli ljudje s predhodnimi rakavimi obolenji večje tveganje za razvoj hude oblike covida, čeprav do sedaj še ni dokazano, da so ljudje z rakom bolj dovzetni za koronavirus. 

Kronična bolezen ledvic

V Sloveniji jo ima več kot 180.000 odraslih ljudi, kar je več, kot je bolnikov s sladkorno boleznijo. Začne s potiho in tako rekoč brez znakov, prve večje težave bolnik pogosto občuti šele, ko se bolezen razvije do končne ledvične odpovedi.

Ledvice, ki filtrirajo odpadke, ne morejo več pravilno opravljati te funkcije. Po navedbah CDC-ja odvečna tekočina in odpadki v krvnem obtoku ogrožajo naše srce in ožilje. V najslabšem primeru bo bolnik potreboval dializo ali presaditev ledvice. Bolniki, ki so na imunosupresivni terapiji zaradi presaditve ali so na hemodializi, imajo večje tveganje za okužbo s covidom.

KOPB (kronična obstruktivna pljučna bolezen)

Zaradi te bolezni obstaja večja verjetnost, da se pri bolniku razvije hujša oblika covida. V eni od študij je imelo več kot polovica od 1.590 kitajskih bolnikov, ki so potrebovali intenzivno nego, težjo obliko KOPB, 25 odstotkov jih je umrlo. Glavni razlog za to je, da covid prizadene pljuča, ki so pri bolnikih s KOPB že oslabljena.

Kronična obstruktivna pljučna bolezen KOPB je kronično obolenje dihal. Za bolezen so značilni kratka sapa, kroničen kašelj ter povečano nastajanje sluzi in izpljunkov. V Sloveniji za posledicami KOPB letno umre od 500 do 600 ljudi.

Debelost | Avtor: Profimedia Profimedia

Debelost (indeks telesne mase 30 ali več)

Pri bolnikih z indeksom telesne mase 30 ali več, obstaja večje tveganje za razvoj hude oblike koronavirusne bolezni. Študije so pokazale, da je imelo več kot 75 odstotkov hospitaliziranih bolnikov s covidom prekomerno telesno težo.

Debelost je v razvitem svetu najpogostejša kronična presnovna bolezen in predstavlja za kajenjem drugi najpomembnejši preprečljivi vzrok povečane obolevnosti in umrljivosti. Je posledica tako genetskih dejavnikov kot dejavnikov okolja.

Znanstveniki Zdravje Nova in zelo pomembna ugotovitev o koronavirusu

Sladkorna bolezen tipa 2

Bolniki s sladkorno boleznijo tipa 2 imajo prav tako večje tveganje za težji razvoj bolezni. Slab nadzor glukoze, ki je značilnost sladkorne bolezni, lahko povzroči vrsto težav z ledvicami, srcem, jetri in živčnim sistemom. V eni od študiji je bilo na 100.000 umrlih 260 bolnikov sladkorno boleznijo tipa 2, kar je dvakrat večje število umrlih, kot pri pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 1 in skoraj 10-krat več kot bolnikih s covidom brez diabetesa.

V Sloveniji je po evropsko primerljivih epidemioloških podatkih 125.000 diagnosticiranih diabetikov oziroma 6,9 odstotka odraslega prebivalstva. Po ocenah stroke je sladkorna bolezen prepoznana le pri polovici oseb s to boleznijo, od teh pa je le polovica deležna zdravljenja. V Sloveniji je okoli 50.000 oseb, ki ne vedo, da imajo sladkorno bolezen.

Epidemija Zdravje Število teh bolnikov skokovito naraslo, med regijami velike razlike

Obstajajo še druge bolezni, ki vplivajo na koronavirusno bolezen

CDC opozarja na astmo, cerebrovaskularno bolezen, cistično fibrozo, hipertenzijo ali visok krvni tlak, imunsko oslabljeno stanje zaradi presaditve krvi ali kostnega mozga, imunske pomanjkljivosti, HIV, uporabo kortikosteroidov ali drugih zdravil, ki oslabijo imunski sistem. Tukaj so še nevrološka stanja, na primer demenca. 

dezurni@zurnal24.si

 

 

 

 

Komentarjev 2
  • Avatar ovca
    ovca 11:22 06.oktober 2020.

    Skratka, ugotovili so, da smo zato, ker smo živi, bolj dovzetni za koronavirus. Bravo!