Zdravje > Življenjski stil
26827 ogledov

Nova in zelo pomembna ugotovitev o koronavirusu

Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana
Ti ljudje bi morali v tej pandemiji sprejeti dodatne ukrepe, da se ne bi okužili.

Prekomerna telesna teža očitno povečuje tveganje za težji potek okužbe z novim koronavirusom, in to ne glede na spremljevalne dejavnike, kot so visok krvni tlak ali diabetes, ugotavljajo znanstveniki. To med drugim potrjuje večji delež umrlih zaradi covida-19 med debelimi ljudmi na Kitajskem.

Medtem ko se koronavirus še naprej širi, znanstveniki postopoma odkrivajo vedno več podrobnosti o značilnostih okužbe ter poteku bolezni covid-19, ki jo povzroča koronavirus. Tako je denimo že znano, da lahko virus poleg pljuč prizadene tudi srce in živčni sistem, ter da imajo pri resnosti obolenja pomembno vlogo siceršnje bolezni, starost in kajenje.

Covid-19 Novo o covid-19 Zdravje Znanstveniki: Virus bi lahko škodoval tudi živčnemu sistemu

Najnovejše raziskave pa ugotavljajo, da koronavirus tudi bolj ogroža ljudi s prekomerno telesno težo. Primerjava podatkov 124 bolnikov s covidom-19, ki so jih v času med 27. februarjem in 5. aprilom zdravili na univerzitetni kliniki v francoskem Lillu, je denimo pokazala, da so tisti z višjim indeksom telesne mase (ITM) bolj pogosto potrebovali umetno predihavanje s pomočjo ventilatorja.

Na ventilator so morali priključiti 85 od 124 bolnikov s covidom-19, med njimi pa je bilo veliko takšnih s prekomerno telesno težo. Pacientov z ITM nad 30 je bilo med priključenimi na ventilator 56 odstotkov, med tistimi z blažjim potekom bolezni pa le 28 odstotkov, so sporočili znanstveniki.

Potreba po priključitvi na ventilator se je z rastjo ITM postopoma povečevala, pri ljudeh z ITM nad 35 je bila že pri 90 odstotkih, so ugotovili francoski znanstveniki. "Naši podatki tako kažejo jasno povezavo med debelostjo in resnostjo poteka bolezni covid-19," so zapisali.

Mlajši dvakrat večjo verjetnost

Debelost | Avtor: Profimedia Profimedia
Povezavo med debelostjo in novim koronavirusom so iskali tudi v ZDA, kjer je debelih 42,4 odstotka odraslih in imajo torej ITM 30 ali več. V eni od raziskav so ugotovili, da imajo mlajši od 60 let, katerih ITM je med 30 in 34, dvakrat večjo verjetnost, da jih bodo zaradi covida-19 sprejeli na intenzivno nego v bolnišnico. Pri starejših od 60 let te povezave ni opaziti, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zapisali znanstveni reviji Clinical Infectious Diseases.

Do podobnih ugotovitev so prišli na Kitajskem, kjer so preučili podatke 112 bolnikov s covidom-19, ki so bili sprejeti v bolnišnico Union v Wuhanu med 20. januarjem in 15. februarjem.

Težji potek bolezni

Izkazalo se je, da je imelo med umrlimi zaradi okužbe z novim koronavirusom kar 88,2 odstotka bolnikov ITM nad 25, kar že pomeni debelost. Po drugi strani je bilo med preživelimi le 18,9 odstotka pretežkih. Po mnenju avtorjev raziskave to kaže, da je pri ljudeh s prekomerno telesno težo tveganje za težji potek bolezni in smrt zaradi covida-19 večje.

Čeprav znanstveniki priznavajo, da je treba vlogo telesne maščobe pri okužbi s koronavirusom še raziskati, je njihovo priporočilo jasno: "Ljudje s prekomerno telesno težo bi morali v tej pandemiji sprejeti dodatne ukrepe, da se ne bi okužili."

Komentarjev 15
 • mph 18:20 28.april 2020.

  Nič posebnega ta ugotovitev, saj imajo praviloma skoraj vsi diabetiki (inzulin je pač "storage hormon" za maščobe) in tisti s povišanim pritiskom tudi prekomerno težo. Pri tistih, ki ozdravijo inzulinsko rezistenco, ki dela diabetes (tip 2 seveda, je pa itak ...prikaži več cca. 90% vseh diabetesov), gre jasno tudi teža dol in praviloma pritisk. Bo treba očitno bistveno spremenit prehrano. In ve se točno katera hrana nabija sladkor gor in posledično inzulin.

 • Avatar Sreten Lukić
  lluckyss 14:47 28.april 2020.

  Vsi pametni, pa nihče nima pojma.....Med drugim so "znanstveniki"ugotovili tudi, da kadilci redkeje obolevajo od nekadilcev, pa, da je raba respiratorjev škodljiva....ni, da ni...ugotovitev kolikor hočeš..

 • Preprostež 11:48 28.april 2020.

  A bejžte no... Manj zdravi ljudje imajo večje tveganje? Kaj boste še odkrili? Toplo vodo?