Zdravje > Prehrana
3733 ogledov

Bolezenska debelost: Zaradi te bolezni letno na operacijo 250 ljudi

Za kajenjem drugi najpomembnejši preprečljivi vzrok povečane obolevnosti in umrljivosti.

Debelost je v razvitem svetu najpogostejša kronična presnovna bolezen in predstavlja za kajenjem drugi najpomembnejši preprečljivi vzrok povečane obolevnosti in umrljivosti, ob svetovnem dnevu debelosti opozarjajo iz ljubljanskega kliničnega centra. Zaradi sodobnega načina življenja je bolezen v porastu tudi pri nas, največji porast debelosti pa strokovnjaki beležijo v adolescentni populaciji, kjer so podatki "zaskrbljujoči. " Sicer imamo v Sloveniji je več kot 140.000 oseb s sladkorno boleznijo tipa 2, ki je povezana s številnimi zapleti. 

Debelost Zdravje Slovenci smo na sedmem mestu

"V Sloveniji letno operiramo 260 bolnikov z bolezensko debelostjo, obravnavamo pa jih veliko več, tudi z drugimi tehnikami podpornega zdravljenja. Povprečna izguba telesne teže eno leto po operaciji je 50 kg, kar pomeni, da večina bolnikov izgubi z debelostjo povezane bolezni ali pa se njihovo stanje pomembno izboljša," sporočajo iz naše največje bolnišnice.

Kirurški poseg je sicer le del široke multidisciplinarne obravnave, v procesu namreč sodelujejo endokrinolog, anestesteziolog, pulmolog, nevrofiziolog, kardiolog, psiholog, gastroenterolog, psihiater.

Debelost Zdravje Naredili že 1.400 operacij prekomerne debelosti

Kaj je debelost?

Svetovno združenje IFSO (International Federation for Surgery of Obesity and related diseases) ob tem navaja:

  • debelost in adipoznost sta stanji, za kateri je značilno kronično vnetno dogajanje in imata pandemične razsežnosti;
  • debelost in adipoznost pomembno zmanjšata kakovost življenja in pričakovano življenjsko dobo;
  • specifičnega zdravljenja ne poznamo; potrebni so vsi ukrepi za omejevanje in kontrolo bolezni;
  • debelost je vzročno povezana z naslednjimi boleznimi: sladkorno boleznijo tipa 2, arterijsko hipertenzijo, obstruktivno motnjo spanja, ortopedskimi boleznimi, nealkoholno jetrno cirozo in steatohepatitisom, neplodnostjo, boleznimi srčno žilnega sistema, možgansko in srčno kapjo, razpoloženjskimi motnjami in duševnimi boleznimi in drugimi bolezenskimi stanji;
  • bariatrična in metabolična kirurgija sta najboljši in najvarnejši obliki zdravljenja bolezenske debelosti in v nadzorovanih okoliščinah dajeta izjemno dobre dolgotrajne rezultate zdravljenja.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice