Zdravje > Prehrana
321 ogledov

Slovenci smo na sedmem mestu

Debelost
Svetovni dan debelosti je letos posvečen odpravi stigme prekomerno težkih ...

Debelost je eden izmed najbolj perečih zdravstvenih problemov moderne družbe. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je že leta 1997 debelost razglasila za globalno epidemijo, delež ljudi s prekomerno težo se je od takrat samo še povečal. Letošnji dan je sicer posvečen odpravi stigme prekomerno težkih.

Do leta 2025 že 2,7 milijarde

Po nekaterih izračunih naj bi bilo do leta 2025 po vsem svetu predebelih že kar 2,7 milijarde ljudi. Zato je 11. oktober posvečen ozaveščanju o problematiki in razsežnostih epidemije debelosti in številnih bolezni, povezanih s prekomerno telesno maso, je zapisano na nacionalnem portalu o hrani in prehrani.

Hujšanje Napačni odgovori! Zdravje Ste vedeli, kam gre maščoba, ko hujšamo?

Letošnji svetovni dan je sicer namenjen odpravi stigme (pre)debelih. Ta stigma se pri debelih osebah odraža v negativnem vedenju in razpoloženju, ki vodi v osamo zaradi njihove teže, so zapisali v Svetovni zvezi za debelost (World Obesity Federation).

Debelost | Avtor: Profimedia Profimedia
Po podatkih evropskega statističnega urada se Slovenija z 19,2 odstotka uvršča na sedmo mesto med državami EU z najvišjim deležem prebivalcev s prekomerno telesno maso. Največjih delež debelih je v starostni skupini med 45 in 64 let, med mladimi od 18 do 24 let pa je prekomerno težkih 6,4 odstotka.

Sicer se delež prekomerno prehranjenih in debelih otrok in mladostnikov v Sloveniji od leta 2011 znižuje, a pot do želenega uspeha je še dolga, so navedli raziskovalci ekipe SLOfit z ljubljanske fakultete za šport. Ti so sodelovali tudi v mednarodni študiji, ki so jo ob lanskem svetovnem dnevu debelosti objavili v znanstveni reviji The Lancet.

Avtorji ugotavljajo, da se je v zadnjih 40 letih po vsem svetu število debelih otrok in mladostnikov, starih od pet do 19 let, povečalo za desetkrat. In če se bo nadaljeval sedanji trend, bo leta 2022 na svetu več debelih kot podhranjenih otrok in mladostnikov, je eden glavnih zaključkov študije, ki je potekala pod vodstvom Imperial College London in WHO.

To je najobširnejša epidemiološka študija na svetu doslej. Vanjo je bilo vključenih 130 milijonov ljudi, raziskovalci pa so analizirali indeks telesne mase in spremembe v debelosti po posameznih regijah sveta v obdobju 1975- 2016.

kardamom Magazin Hujšanje: Ta začimba bo pospešila vašo prebavo
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.