Zdravje > Življenjski stil
8076 ogledov

Ste vedeli, kam gre maščoba, ko hujšamo?

Hujšanje Shutterstock
Večina ne pozna pravilnega odgovora.

Namen hujšanja je izguba odvečne telesne maščobe, ki se nabira na različnih delih telesa. Presežek hranil, torej beljakovin, ogljikovih hidratov ali maščob, ki ga zaužijemo s hrano, se v telesu kopiči v obliki maščobe. Telo lahko nakopičeno maščobo s pomočjo različnih kemijskih reakcij razgradi in porabi. Ljudje, ki želijo shujšati, morajo torej porabiti maščobne zaloge.

Rehamed Izziv Zdravje Oblikovanje telesa: Ker že voham pomlad in seveda, ta nesrečni emšo
Rehamed Izziv Zdravje Oblikovanje telesa: Je to dovolj? Bo šlo? Ali sploh kaj napredujem?

Kam gre telesna maščoba?

Vendar kako, kam gre ta maščoba? Kot navaja britanski Daily Mail, je večina od 150 strokovnjakov, zdravnikov, svetovalcev za prehrano in terepevtov, s katerimi so njihovi novinarji opravili intervjuje, na vprašanje odgovorila nepravilno, najpogosteje, da se maščoba pretvori v energijo. Nekateri so odgovorili, da se se maščoba spremeni v mišice, drugi so predvidevali, da se izloča skozi debelo črevo: "Le trije so pravilno odgovorili na vprašanje, kar pomeni, da 98 odstotkov zdravstvenih delavcev v raziskavi ni znalo pojasniti izgube teže," navaja Daily Mail.

spanje ženska postelja Oblikovanje telesa Zdravje Oblikovanje telesa: Tako je spanje povezano s hujšanjem

Kam dejansko gre maščoba, sta nazadnje pojasnila znanstvenika z univerze v New South Walesu: "Maščoba se pretvori v ogljikov dioksid in vodo," pa se glasi odgovor. Ogljikov dioksod izdihnemo, vodo pa izločimo z urinom ter skozi kožo, ko se potimo. Pri izgubi desetih kilogramov maščobe, jih bo šlo natančno 8,4 kg skozi pljuča in 1,6 kg jih bo ostalo v vodi, kar pomeni, da večino kilogramov izgubimo z izdihavanjem.

Najpogostejše maščobne kisline

Maščobe se v telesu shranjujejo v maščobnem tkivu, v obliki trigliceridov. Najpogostejše maščobne kisline, ki jih sestavljajo so oleinska, palmitinska in linolenska kislina. V raziskavi, objavljeni v eni od znanstvenih revij, so prikazali, da je za izgubo 10 kg telesne maščobe potrebno 29 kg vdihanega kisika, v metabolni reakciji, ki pri tem poteče pa nastane 28 kg ogljikovega dioksida in 11 kg vode. "Pri tem se sprošča toplota, ki je stranski produkt te reakcije, ne pomeni pa, da se maščoba pretvori le v toploto. Ogljikov dioksid in voda, ki sta produkta te reakcije, se izločita iz telesa z dihanjem, torej skozi pljuča," dodajajo na slovenskem inštitutu za nutricionistiko. 

Bo treba več dihati? 

"Ugotovitve ne pomenijo, da bomo zgolj z več dihanja pokurili več maščobe. S tem si bomo kvečjemu povzročili vrtoglavico. Seveda je za izgubo telesne mase še vedno potrebna fizična aktivnost, ki povzroči, da se zaloge maščobe sploh začnejo porabljati. Ko pa se ta proces začne, produkte razgradnje, torej ogljikov dioksid in vodo izločimo z dihanjem," dodajajo naši strokovnjaki. 

Sprehod in gospodinjska opravila

"Edini način za povečanje količine ogljikovega dioksida v telesu je v pospešenem gibanju mišic. Že en sam sprehod bo pospešil metabolizem, enako velja za sesanje in druga gospodinjska opravila," svetujeta britanska strokovnjaka. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice