Zdravje > Fitnes
2910 ogledov

Oblikovanje telesa: Po 8-stopenjskem pregledu sledil šok

ajurveda Anže Petkovšek
Tri novinarke smo si na začetku tega leta postavile izziv. Vsaka bo preizkusila drug način preoblikovanja telesa – jaz sem se lotila ajurvedskega. Slišati je bilo enostavno … Motila sem se.

Oblikovanje telesa z ajurvedo se začne z 8-stopenjskim pregledom, s katerim specialist ajurvedske medicine dobi vpogled v naše zdravstveno stanje, uporablja pa ga tudi za postavitev diagnoze. Svoje telo sem zaupala Sandri Komasz iz centra Ayurganica v Ljubljani, ki se je prvič z ajurvedo srečala že leta 1996. "V roke sem dobila knjigo, ki je govorila o različnih došah, pravilnem življenjskem slogu ter prehrani. Zelo me je pritegnila, predvsem sama fiziologija ajurvede, ki je precej drugačna kot pri klasični medicini. Ker sem bolj naravosloven tip človeka, ki želi vse znanstveno raziskati in dokazati, sem najprej poskusila ajurvedske principe na sebi. Delovalo je in takrat se je rodila ljubezen do te prečudovite komplementarne medicine," pravi strokovnjakinja.

dieta Zdravje 39-letnica in diete: Tehtnica se mi zlobno reži v obraz

Kaj je moja osnovna konstitucija?

Pogovor se začne z razpravo o morebitnih zdravstvenih težavah, željah in življenjskem stilu. "Ajurveda je lahko samo preventivna za ohranitev vitalnosti in zdravja do konca življenja ali pa kurativna – lajša težave pri vseh kroničnih boleznih. Ni omejena samo na fizično telo, odpravlja težave tudi na mentalnem in čustvenem nivoju," poudarja Komasz.

S pregledom specialist ugotovi pacientovo osnovno konstitucijo (prakruti) in trenutno neravnovesje (vikruti). Slednje lahko občutimo kot nelagodje, manjše težave, nazadnje pa tudi kot bolezensko stanje. Prakruti in vikruti se opredeli kot razmerje med došami, tremi osnovnimi vrstami energije - vato, pitto in kapho. Večina od nas je kombinacija dveh ali treh doš. "Na podlagi konstitucije telesa lahko uravnotežimo svoje materialno življenje v celoti. Od naše konstitucije je odvisno, kaj in kdaj bomo jedli, v kakšnih kombinacijah bomo jedli, s katerim športom se bomo ukvarjali, kakšen poklic bomo izbrali, kam bomo šli na počitnice, celo to kateri podnebni pas je za naše bivanje najbolj ugoden," še razlaga strokovnjakinja iz ajurvedskega centra Ayurganica.

Na pregled je treba prinesti jutranji urin, zelo pomembno pa je tudi, da je pacient pozoren na svoje blato. "Barva in konsistenca nam pove veliko o vikruti. Če je oseba kronično zaprta, to kaže na vata težave. Nagnjenost k driskam pa na pitta težave." Poleg pregleda urina pregled vključuje tudi diagnozo srčnega utripa, diagnozo jezika (bel jezik kaže na strupe v določenem območju telesa, linije, izbokline in razpoke prav tako kažejo na neravnovesja), diagnozo oči (specialist je pozoren na obliko, barvo in velikost oči, na kolobarje pod očmi, znamenja v očeh in obroč okoli zenice), diagnozo govora (Primer: oseba z vato neravnovesjem bo govorila hitro, s kapho neravnovesjem ostro.) in kože ter pregled splošnega fizičnega izgleda.

ajurveda | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Pri določanju konstitucije si specialist ajurvedske medicine pomaga tudi z indijsko astrologijo – džotišem. "Pravilno konstitucijo lahko določimo s kombinacijo pulzne diagnostike in džotiša. Osnovna razlika med džotišem in navadno astrologijo je, da je vedski zodiak siderealni (zvezdni), zahodni pa je tropski – zvezdni pomeni, da se pozicije planetov izračunavajo glede na njihovo trenutno astronomsko pozicijo na nebu glede na zvezde stalnice. Džotiš ima še nekaj drugih posebnosti. Pri ajurvedi se uporablja kot dodatna podpora pri določanju natančne telesne konstitucije, vpogled pa daje tudi na različne karmične kombinacije pri posamezniku," pravi Komasz.

Začetek Panchakarme

Sandra Komasz je pri pregledu ugotovila, da je moja osnovna konstitucija pitta-kapha, trenutno stanje pa vata-kapha, kar pomeni, da je treba uravnovesiti vato in kapho. To bomo dosegli s Panchakarmo – posebno razstrupljevalno metodo – ki iz telesa odstrani toksine. Med Panchakarmo, ki bo trajala 14 dni, se moram držati strogega jedilnika. "Ajurvedska prehrana je uravnotežena prehrana, sveže pripravljena glede na naš tip konstitucije, v pravih količinah, narejena z ljubeznijo in zaužita ob pravem času ter na pravilni način. Prehrano uravnavamo tudi glede na letne čase. Česar v določenem letnem času ne smemo zaužiti, lahko v drugem letnem času zaužijemo brez večjih težav. Primer je solata, ljudje vata konstitucije je jeseni in pozimi ne smejo uživati, poleti pa jo v omejenih količinah lahko brez težav zaužijejo v času kosila, saj jo takrat njihova prebava lažje prebavi," pravi naša sogovornica. Moj jedilnik je sestavljen predvsem iz kombinacije žit (riža, kvinoje, leče in munga dahla) ter kuhane sezonske zelenjave.

Strokovnjakinja mi je tudi razložila, da moram vstajati najkasneje ob 6. uri zjutraj. Dan je namreč razdeljen na tri dele, ki mu vladajo posamezne doše. Kapha je aktivna zjutraj in ker je v mojem primeru v neravnovesju, je s predolgim spanjem ne smem „hraniti“, saj bi to slabo vplivalo na težo. Pri tem je treba v primeru našega izziva poudariti, da so ljudje s kapha neravnovesjem ponavadi pretežki.
 
Ker ajurveda človeka obravnava holistično, je v tem času pomembno tudi, da se izogibam stresu. Ta se je sicer začel že takoj po 8-stopenjskem pregledu, ko mi je bilo razloženo, da ne smem piti kave in da ne smem uživati mlečnih izdelkov. Lahko pijem le vročo ali toplo vodo in ingverjev čaj, a le pred kosilom.

Vajena sem hujšati, preizkusila sem že nešteto diet, nekatere bolj, nekatere manj uspešno, a že takoj po tem pogovoru sem vedela, da me čakajo peklenski dnevi.

Več prihodnjič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.