Zdravje > Aktualno
104 ogledov

Najtežja na svetu: To se je zgodilo po dveh mesecih

Iman izgubila pol teže Youtube
Pol tone težka Egipčanka, ki je veljala za najdebelejšo žensko na svetu, je februarja odšla na poseg v Indijo.

Iman izgubila pol teže | Avtor: Youtube Youtube

Eman Ahmed Abd El Ati so prejšnji teden posadili na invalidski voziček, kar je ogromen napredek.

Preden je 36-letna Egipčanka prispela v Indijo, že 25 let ni stopila iz hiše v Aleksandriji. Pred operacijo je tehtala kar 504 kilograme in bila zagotovo najtežja na svetu.

7. marca je imela v bolnišnici v Mombaju bariatrično operacijo, pri kateri so ji zmanjšali želodec, tako da danes tehta 240 kilogramov. 

Eman se je tako že premaknila iz zanjo posebej prirejene sobe in postelje, številne bolezni, povezane z debelostjo, to so  težave s ščitnico, limfedem, srčno popuščanje, respiratorne bolezni, odpoved ledvic in težave z jetri, so pod nadzorom, čeprav je še vedno na zdravilih.

"Še vedno ima občasne epileptične napade. Menimo, da zaradi možganske kapi pred tremi leti," je dejal predstavnik ekipe 13 zdravnikov, ki skrbijo za Eman. Kot so dejali, bi lahko bila Egipčanka prvi človek na svetu, ki trpi zaradi posebne genske okvare.

Radi bi jo spravili na noge

Ker jo je pred tremi leti zadela kap, ima desno stran paralizirano, zaradi česar ne more požirati tekočine in normalno govoriti.

Kdaj bo hodila, zdravniki ne morejo napovedati: "Naša ekipa fizioterapevtov se zelo trudi, saj jo je treba sprostiti. Upajmo, da bo nekoč hodila, čeprav časovnega okvira ne moremo določiti," je dejal Muffazal Lakdawala, znani indijski kirurg, ki je sicer vložil ogromno truda za njeno zdravljenje v Indiji. 

 

 V bolnišnico Saifee je sicer prispela v začetku februarja in bila skoraj mesec dni na tekočinski dieti. Sledila je operacija, s katero so po besedah vodilnega zdravnika, presegli vsa pričakovanja: "Na začetku je izgubila veliko vode, sicer pa pričakujemo, da bo izgubila od 20 - 30 kilogramov na mesec," je dejal Lakdawala.  

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.