Svet
10956 ogledov

Uvajajo obvezno nošenje mask na prostem

Profimedia
Italijanski minister za zdravje Roberto Speranza je napovedal uvedbo obveznega nošenja mask tudi na prostem.

Italija se v zadnjem obdobju sooča s povečanim številom okužb z novim koronavirusom. Minister za zdravje Roberto Speranza je med zasedanjem parlamenta v Rimu dejal, da nameravajo še danes sprejeti predlog, po katerem bo po vsej državi nošnja mask obvezna tudi na prostem. 

Premier Giuseppe Conte je dejal, da "bitka ni dobljena, v prihodnjih tednih in mesecih moramo ostati budni". Speranza je opozoril, da se virus širi po vsej državi, zato je potrebno tesno sodelovanje med državnimi in regijskimi oblastmi. 

Med novimi ukrepi, s katerimi želijo zajeziti epidemijo, je tako obvezno nošenje mask tudi na prostem, kjer obstaja tveganje, da pridejo v stik ljudje, ki ne živijo skupaj. Tveganje je takšno, ocenjuje minister, da si ga trenutno ne morejo privoščiti. "Poleg nošenja mask je treba upoštevati osnovna pravila, kot je umivanje rok," je dejal Speranza. Napovedal je tudi poostren nadzor nad upoštevanjem ukrepov.

Zdravstveni sistem za zdaj še lahko obvladuje razmere. Trenutno je hospitaliziranih 3487 ljudi, 322 jih je na intenzivni negi, navaja Ansa. "V primerjavi z najtežjimi dnevi, ko je bilo na oddelkih intenzivne nege po štiri tisoč ljudi, so razmere zdaj obvladljive, a ne smemo dovoliti, da se nadaljuje trend naraščanja. Virus kroži med ljudmi in jim povzroča veliko trpljenje. V primerjavi s prvim valom, ko je bila povprečna starost 70 let, je ta zdaj 41 let. Tudi glede tega ne moremo biti mirni, ker je bila avgusta povprečna starost 31 let," je na spremembo starostne strukture ljudi, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje opozoril minister. 

Italija krepi svoje kapacitete za testiranje, trenutno zmorejo opraviti več kot 120 tisoč testov dnevno. Minister upa, da bodo čim prej na voljo testi, ki bodo prisotnost virusa pokazali na vzorcu sline.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Marcelko 09:19 07.oktober 2020.

    Vedno več kretenov na scenah, vedno več teroriziranja,... do kdaj še? Nabijte si skafandre na tiste plesnive buče, da boste končno varni.

  • mph 18:16 06.oktober 2020.

    Marsikaj podpiram, ampak ti pa so zmešani. Bi še razumel na zelo prometnih ulicah ne pa kar vsevprek.

  • Ender3 15:10 06.oktober 2020.

    Sedanje stanje je konfuzno, zdravstvo na kolenih oni pa še vedno iščejo rešitve z ukreki. Vse pa malce prepozno s tem, da bi se lahko malo bolj pripravili, ko so že imeli polna skladišča preplačane zaščite.