Slovenija
120992 ogledov

Janša povedal, kdaj bomo zaprli šole in vrtce ter omejili gibanje

Šola in covid Epa
Epidemijo bomo razglasili, ko bo število aktivno okuženih na sto tisoč preseglo 140, ko bo v bolnišnicah več kot 250 in/ali ko bo na intenzivni negi več kot 50 bolnikov s covidom-19.

Janša na novinarski konferenci ni izrecno pojasnil, ali mora biti izpolnjen le en pogoj ali vsi skupaj, razumeti je bilo, da morajo biti izpolnjeni vsi, omenil pa je, da je ključni kriterij kapaciteta zdravstvenega sistema. Ukrepi so razdeljeni v tri pakete, od najmilejših do najostrejših, skoraj vsi pa so bili po premierjevih besedah uporabljeni že v spomladanskem času in temeljijo na zakonu o nalezljivih boleznih.

Ko bo razglašena epidemija, se bodo zaprli trgovski centri in kulturne ustanove, dijaki in študenti se bodo šolali od doma, Prepovedani bodo verski obredi in poroke z gosti.

Če bodo številke presegle 170/300/500 bodo doma ostali tudi osnovnošolci, zaprli se bodo frizerski in kozmetični saloni, hoteli, in vsi športni objekti za amaterje, prepovedane bodo javne prireditve, uvedla se bo splošna omejitev gibanja med 22.30 in 5. uro zjutraj. Uvedeni bodo dodatni sloti za starejše, kar pomeni, da bo nekaj ur na dan v javnem prometu ali pri nekaterih storitvah rezerviran čas samo za starejše in rizične skupine, ki pa bi lahko uporabljale te storitve tudi izven tega časa.

V Sloveniji imamo trenutno 106 aktivnih okužb na sto tisoč prebivalcev, 111 bolnikov v bolnišnicah in 20 na intenzivni negi

Če bo število bolnikov v bolnišnicah preseglo 360 ali število bolnikov na intenzivni negi preseglo 60, se bo gibanje znova omejilo na občine, zaprli se bodo vrtci, ustavil se bo javni promet, zaprle se bodo meje, razen nujnih izjem se bodo omejili izhodi.

Pri tretjem paketu ukrepov iz rdeče faze ni navedena točna številka pri podatku o 14-dnevni incidenci. "Če preidemo v to stanje, ko bi imeli zapolnjenih več kot 360 postelj, niti ni več pomembno, koliko okuženih bo na dan. Treba bo angažirati vse ostale rezerve in preiti v fazo izrednega zdravstvenega stanja," je pojasnil Janša.

V primeru razglasitve epidemije pride tudi do aktivacije državnega načrta za epidemijo, kjer so za vsako institucijo razdelani posamični ukrepi, ki jih morajo posamični organi izpeljati. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 34
  • alen009 11:00 07.oktober 2020.

    Le zakaj se je odprlo meje s Hrvaško? Junija smo imeli stvari urejene. Toda, ni poletja brez morja???? Smo res narod omejencev, da se od nosa dalje ne vidi. žalostno vse tole. Predvsem je žalostno kako velik egoizem vlada v naši družbi.

  • onyxx 07:58 07.oktober 2020.

    Tam, kjer otrok ne pošiljamo testirat za vsak prehladek, ni nobenih okužb in karanten. Samo striktno zavračanje testiranja, ki producira t.i. okužene, ki to dejansko niso, je rešitev iz te norosti.

  • weterek705 03:26 07.oktober 2020.

    Vsako uro plačam več kot 90 dolarjev na daljavo z dvema otrokoma doma.Nikoli nisem mislil,da bi to imel možnost,vendar moj najbližji spremljevalec s tem pridobi več kot 18 tisoč mesecev na mesec in me je prepričala, da poskusim....... connect3.best