Direktor Arnesa se je opravičil, ob tem so mu na oči prišle solze

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Opremo, ki so jo na Arnesu dograjevali te dni, so dobili šele konec tedna.
Oglej si celoten članek

Poročali smo že, da v ponedeljek in včeraj niso delovale Arnesove spletne učilnice, zato so imeli otroci in učitelji ob začetku pouka na daljavo nemalo težav. O tem smo pisali v članku Šola na daljavo: Zaradi "izrednega navala" pokleknil Arnes

Poziva k treznosti Janša na Twitterju: Te številke morajo vsakogar strezniti

Mnogi so se spraševali, kako je to mogoče, saj je znano število učencev in učiteljev. "Res nas je številka malo presenetila, ker je bila štirikrat višja, kot je bil vrh spomladi," je v Odmevih na RTV SLO pojasnil direktor Arnesa Marko Bonač. "To pomeni, da se je veliko učiteljev izobrazilo. Poleg tega je tudi oprema, ki smo jo vgradili v ponedeljek, prišla šele konec tedna zaradi dolgih dobavnih rokov. To je bil vzrok zamude." 

Dejal je, da jim je res žal, da se je zapletlo. "Mnogo storitev deluje brezhibno - video konference, elektronska pošta. Vse te storitve smo toliko povečali, da sedaj ni problem," je povedal Bonač. "Edini problem se je pojavil pri spletnih učilnicah, tako v ponedeljek kot torek dopoldne. V ponedeljek je bil vzrok premalo opreme, to smo preko noči popravili, v torek so našli bug v odprtokodnem sistemu Moodle, ki je osnova e-učilnic."

Foto: Profimedia Učilnica

Predlogi Šesti protikoronski paket: zamrznitev minimalne plače?

Arnes je v sklopu programa covid-19 dobil dodatna sredstva. "Ministrstvo nam je dodelilo štiri milijone evrov, od tega so bili trije milijoni in še nekaj več namenjeni nakupu računalnikov, ki smo jih razdelili po šolah, glede na velikost šole in razvitost občine ter spodbudili šole, da jih posojajo tistim družinam, kjer doma nimajo opreme," je razložil Bonač. "Ta teden bomo namenili razdeljevanju modemov tistim, ki nimajo internetne povezave. Slab mio evrov je šlo za strežnike in diskovna polja, ki jih mi uporabljamo v našem sistemu in jih nekatere šele sedaj montiramo."

Na koncu se je opravičil vsem staršem, otrokom in učiteljem za nevšečnosti. "Mi bomo naredili vse, da bodo stvari delovale brez problemov," je dejal za RTV SLO. Na televiziji POP TV pa so mu ob opravičilu na koncu pritekle tudi solze. Voditelj Uroš Slak je zaključil z besedami: "Hvala lepa. Redko se zgodi v tej državi, da se kdo za kaj opraviči."

xxx

Spomnimo, da je šolanje na daljavo marsikoga presenetilo tudi, ker je bilo v državnem načrtu o ukrepanju ob epidemiji covid-19 predvideno šele v sklopu rdeče faze, a se je vlada odločila, da bomo otroke od 6. razreda osnovne šole naprej šolali že prej. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 25

  • 18:29 21. Oktober 2020.

    Arnesa se spomnim še iz časa 14.400 bps modemov in menim, da je odigral ogromno vlogo pri vpeljavi interneta v …

  • 14:20 21. Oktober 2020.

    Arnes je zgolj posrednik med šolskim sistemom in uporabniki, učenci, študenti. Opravičilo je na mestu, odgovornost pa je na vladi …

  • 13:04 21. Oktober 2020.

    Lepo da se je opravičil. Lepo. Ko je naša 10letnica dobila karanteno, smo dobili tudi arnesov dostop do učilnic, to …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.