Slovenija
17657 ogledov

Direktor Arnesa se je opravičil, ob tem so mu na oči prišle solze

Učenec - soba Profimedia
Opremo, ki so jo na Arnesu dograjevali te dni, so dobili šele konec tedna.

Poročali smo že, da v ponedeljek in včeraj niso delovale Arnesove spletne učilnice, zato so imeli otroci in učitelji ob začetku pouka na daljavo nemalo težav. O tem smo pisali v članku Šola na daljavo: Zaradi "izrednega navala" pokleknil Arnes

janez janša Poziva k treznosti Slovenija Janša na Twitterju: Te številke morajo vsakogar strezniti

Mnogi so se spraševali, kako je to mogoče, saj je znano število učencev in učiteljev. "Res nas je številka malo presenetila, ker je bila štirikrat višja, kot je bil vrh spomladi," je v Odmevih na RTV SLO pojasnil direktor Arnesa Marko Bonač. "To pomeni, da se je veliko učiteljev izobrazilo. Poleg tega je tudi oprema, ki smo jo vgradili v ponedeljek, prišla šele konec tedna zaradi dolgih dobavnih rokov. To je bil vzrok zamude." 

Dejal je, da jim je res žal, da se je zapletlo. "Mnogo storitev deluje brezhibno - video konference, elektronska pošta. Vse te storitve smo toliko povečali, da sedaj ni problem," je povedal Bonač. "Edini problem se je pojavil pri spletnih učilnicah, tako v ponedeljek kot torek dopoldne. V ponedeljek je bil vzrok premalo opreme, to smo preko noči popravili, v torek so našli bug v odprtokodnem sistemu Moodle, ki je osnova e-učilnic."

Učilnica | Avtor: Profimedia Profimedia

Covid-19 test vzorec korona Predlogi Slovenija Šesti protikoronski paket: zamrznitev minimalne plače?

Arnes je v sklopu programa covid-19 dobil dodatna sredstva. "Ministrstvo nam je dodelilo štiri milijone evrov, od tega so bili trije milijoni in še nekaj več namenjeni nakupu računalnikov, ki smo jih razdelili po šolah, glede na velikost šole in razvitost občine ter spodbudili šole, da jih posojajo tistim družinam, kjer doma nimajo opreme," je razložil Bonač. "Ta teden bomo namenili razdeljevanju modemov tistim, ki nimajo internetne povezave. Slab mio evrov je šlo za strežnike in diskovna polja, ki jih mi uporabljamo v našem sistemu in jih nekatere šele sedaj montiramo."

Na koncu se je opravičil vsem staršem, otrokom in učiteljem za nevšečnosti. "Mi bomo naredili vse, da bodo stvari delovale brez problemov," je dejal za RTV SLO. Na televiziji POP TV pa so mu ob opravičilu na koncu pritekle tudi solze. Voditelj Uroš Slak je zaključil z besedami: "Hvala lepa. Redko se zgodi v tej državi, da se kdo za kaj opraviči."

Spomnimo, da je šolanje na daljavo marsikoga presenetilo tudi, ker je bilo v državnem načrtu o ukrepanju ob epidemiji covid-19 predvideno šele v sklopu rdeče faze, a se je vlada odločila, da bomo otroke od 6. razreda osnovne šole naprej šolali že prej. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 25
  • softundsicher 18:29 21.oktober 2020.

    Arnesa se spomnim še iz časa 14.400 bps modemov in menim, da je odigral ogromno vlogo pri vpeljavi interneta v Sloveniji. Pri meni imajo še kar dosti bonusa. Kaj konkretno je šlo v tem primeru narobe ne vem. Si pa ...prikaži več predstavljam kako so si uradniki na ministrstvih predstavljali prilagoditev sistema - dajmo jim x milijonov in naj porihtajo stvari. Saj strojno opremo že nabaviš. Dobiti dobre ljudi pa v ITju ni tako enostavno. Še posebej če lahko ponudiš plačo v okvirih javnega sektorja...

  • Ender3 14:20 21.oktober 2020.

    Arnes je zgolj posrednik med šolskim sistemom in uporabniki, učenci, študenti. Opravičilo je na mestu, odgovornost pa je na vladi in ministrstvu. Tam pa je še vse tiho, ne solza ne opravičila, a to smo že navajeni.

  • Adriat 13:04 21.oktober 2020.

    Lepo da se je opravičil. Lepo. Ko je naša 10letnica dobila karanteno, smo dobili tudi arnesov dostop do učilnic, to je bilo cirka 10 dni nazaj še predno se je začelo vsesplošno šolanje od doma. Toliko kot sem izrekel kletvic ...prikaži več tisto jutro ko sem jo poskušal prijaviti v sistem jih verjetno nisem zadnjih 10 let skupaj. Vseskozi sem ponavljal samo eno "Če bi kdo v privat sektorju naredil tako šlamparijo od prijave in celotnega sistema bi že zdavnaj ostal brez posla in tudi plačano ne bi dobil