Slovenija
50347 ogledov

Janša na Twitterju: Te številke morajo vsakogar strezniti

janez janša Daniel Novakovič/STA
Premier na Twitterju poziva ljudi k treznosti, število novih potrjenih okužb je po njegovih podatkih že krepko prešlo tisoč.

Včeraj smo v Sloveniji s testiranji potrdili več kot 1100 olkužb z novim koronavirusom, je včeraj zvečer na tvitterju objavil predsednik vlade Janez Janša. Doslej je bil rekord 898. 

Po uradnih podatkih so številke še bistveno višje, potrjenih so bili 1503 primeri. Včeraj smo poročali, da je bilo odkritih kar dvakrat več okužb kot pretekli ponedeljek; potrjenih je bilo 796 primerov, katastrofalen trend pa se še kar nadaljuje, v primerjavi s tednom prej je bilo okužb včeraj več kot dvakrat toliko, za 113 odstotkov več. 

Če bi 14 dni imeli več kot 1503 primere na dan, bi imeli po 14 dneh več kot tisoč aktivnih primerov na sto tisoč prebivalcev. Meja za rdečo regijo je 140, včasih pa so imeli mejo za nevarno regijo postavljeno pri 40, za varno pa pri deset. 

Nekaj minut pred tem je Janša prav tako na Twitterju objavil poziv k treznosti in odgovornosti ter dodal, da so ukrepi nujni.

S tvitom se Janša odziva na informacijo, da se je v središču Maribora zbralo okrog sto ljudi, ki nasprotujejo vladnim ukrepom prepovedi gibanja med 21. in 6. uro. 

Kot so poročali v Odmevih TV  Slovenija, so ljudje v središču štajerske prestolnice vztrajali okrog pol ure, prišla je tudi policija. Protestni shod ni bil napovedan. Policisti so mirno opazovali protestnike in spremljali zdravstvene inšpektorje, ki so nekatere izmed zbranih popisali. Kazni naj bi dobili po pošti. Kot so povedali protestniki sami, naj bi slednje znašale okrog 1200 evrov. 

Protestniki so napovedali, da naj bi se v še večjem številu zbrali tudi jutri. 

policija Slovenija zaščitne maske Slovenija To boste potrebovali, če boste želeli prečkati regijsko mejo

Aktualni dodatni ukrepi

Kot je znano, z današnjim dnem so začeli veljati dodatni ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Tako začenja veljati tudi prepoved gibanja v nočnem času oz. med 21. in 6. uro. S polnočjo začne veljati tudi omejitev druženja na največ šest ljudi, prehajanje med regijami pa ne bo več mogoče, ne glede na to, ali je ta na oranžnem ali rdečem seznamu.

Izjeme od prepovedi gibanja v nočnem času so odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje, prihod in odhod na delo ter izvajanje nujnih delovnih nalog ali dostop in nudenje storitev za nujne primere, piše v odloku. Zaradi policijske ure sicer delovni čas prilagajajo tudi trgovci, ki bodo poslovalnice z današnjim dnem večinoma zapirali pred 21. uro.

Odlok prepoveduje vse prireditve, maše z verniki, poroke v vseh regijah, tudi v edini oranžni Obalno-kraški regiji. Prav tako je vlada umaknila do zdaj veljavno pravilo, da lahko prebivalci iz oranžne regije še naprej prehajajo v rdeče regije. Meja statističnih regij ne bo več mogoče prečkati niti zaradi koriščenja turističnih rezervacij. Še naprej pa je mogoče koristiti rezervacije turističnih namestitev v domači statistični regiji.

pes Policijska ura Slovenija "Sprehajanje psov lahko štejemo kot nujno opravilo"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 50
  • munja 22:13 25.oktober 2020.

    Vse, ki nasprotujejo ukrepom, poslat v bolnišnice med bolnike s covidom brez zaščitnih sredstev, pa da vas vidimo, junaki!!!

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 11:17 21.oktober 2020.

    vemo kam pes taco moli, vemo in bistvo ni očem prikrito, gre za izplačila milijoskih evrskih provizij svetovnih farmacevtskih korporacij trenutnim oblastnikom držav in pa seveda gre za depopulacijski načrt svetovne NWO bančne mafije. Bill Gates je jasno povedal s ...prikaži več tem cepivom naj bi zmanjšali svetovno polulacijo za 15% toje približno milijardo dvesto milijonov ljudi.

  • Laznivi 09:08 21.oktober 2020.

    Vsi mlecnozobi jajcniki ki tukaj kricite proti ukrepom izpod maminega krila v anonimnosti , zberite pogum in se javite za prostovolno pomoc v kovid oddelkih ,ravno zaradi vas kretenov ubogljivih potrcevih ovck smo najbolj okuzen narod v europi ,vsi se ...prikaži več nas bojijo kot gobavcev. Samo srcno upam da pristojne sluzbe zbirajo podatke o vseh ki pumpajo proti ukrepom da se jih izbezga izpod kamnov in poklice na odgovornost ko se situacija umiri ,upam da je vlada ze sprejela kaksen akt o dostopu do IP ov.