Slovenija
16757 ogledov

"Sprehajanje psov lahko štejemo kot nujno opravilo"

koronavirus Saša Despot
Policist bi lahko preveril, ali je potreba po sprehodu psa po 21. uri, res upravičena.

Z današnjim dnem je na območju celotne Slovenije začasno prepovedano gibanje ljudi med 21. in 6. uro. Omejitev gibanja je odrejena na podlagi zakona o nalezljivih boleznih, zato ne gre za policijsko uro, poudarjajo na ministrstvu za notranje zadeve, kjer so začeli uporabljati izraz epidemiološka ura.

"Sprehajanje psov lahko štejemo kot nujno opravilo"

Vlada je določila izjeme, ki veljajo v času epidemiološke ure. Omejitev gibanja torej ne velja, ko gre za odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje, prihod in odhod na delo ter izvajanje nujnih delovnih nalog in dostop in nudenje storitev za nujne primere.

Kot so potrdili na ministrstvo za notranje zadeve, ki ga vodi Aleš Hojs, med izjeme sodi tudi sprehajanje psov. "Sprehajanje psov lahko štejemo kot nujno opravilo, torej izjemo za gibanje tudi med epidemiološko uro med 21. in 6. uro," pravijo na ministrstvu. "Seveda pa je treba pri tem izhajati iz namena prepovedi gibanja, kar pomeni, da posameznik sprehodi psa v bližini stanovanja in v najkrajšem možnem času," še dodajajo. "Če ni bilo možno, da se sprehod psa opravi prej, še ne pomeni, da bo ta sprehod v času epidemiološke ure, pomenil sprehod na Rožnik."

Razlog za sprehajanje psa je treba ustrezno dokazati

Kljub temu pa vas lahko med sprehajanjem psa ustavi policist. "Uveljavljanje izjeme je treba ob nadzoru ustrezno dokazati," pravijo na notranjem ministrstvu, kjer sicer razumejo, da morda kdo zaradi službenih obveznosti do 21. ure ni uspel sprehoditi psa ali, da ima pes potrebo po izločanju zaradi zdravstvenih razlogov tudi ponoči, vendar na ta način skušajo preprečiti izkoriščanje izjeme. 

Kot so nam dodatno pojasnili, policistu, ki bi posumil v potrebo po uveljavljanju izjeme, to lahko dokazovali denimo z veterinarskim izvidom, receptom za ustrezna zdravila.

Komentarjev 39
  • ode 21:29 21.oktober 2020.

    V zavetišču Gmajnice je menda že zmanjkalo psov. Imajo nove naročene in bodo kmalu na voljo. Zaznati je tudi pojav kraje psov, tudi navadnih mešancev, kar se do zdaj ni dogajalo.

  • sandi76 10:09 21.oktober 2020.

    Še ena izmed bedarij vlade. Ali obstaja kakšen razlog, da psa ne moreš sprehoditi pred 21.00 uro ? Ljudje morajo biti doma, medtem ko se psi lahko sprehajajo po cestah ???

  • Avatar ovca
    ovca 08:12 21.oktober 2020.

    Hojsič bebavi, lahko ti tudi vsak dan pošljem blato mojega psa v kuverti, zraven pa pripišem dan in uro kdaj je bilo blato odvzeto! K*reten! Ko mi boš uspel psa tako vzgojit, da bo šel s*rat na komando, bom začela ...prikaži več trditi, da imaš vsaj 1 piko od 10. Če ti skačeš in serješ, ko ti jajo dovoli, je to tvoja stvar in NE BO MOJA! Moj pes, kot živo bitje, ima tudi nekaj pravic in ne samo dolžnost, da me uboga. Kapiraš prdec, zakompleksani, stari?