Slovenija
25528 ogledov

Šesti protikoronski paket: zamrznitev minimalne plače?

Covid-19 test vzorec korona Profimedia
Na GZS pričakujejo, da bo vlada tudi v prihajajočih mesecih z različnimi oblikami podpornih ukrepov in pomoči preprečila rast brezposelnosti in ohranitev vitalnega dela gospodarstva.

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) si prizadevajo za sprejem šestega protikoronskega zakona. V času prvega vala bolezni covid-19 v Sloveniji izgubili 11.000 delovnih mest, je v pismu članom zapisal predsednik GZS Boštjan Gorjup.

Sedaj se soočamo z novimi omejevalnimi ukrepi, ki ponovno otežujejo poslovanje številnim dejavnostim, še posebej tistim, kjer je fizični stik s potrošniki neizbežen. Gorjup zato pričakuje, da bo vlada gospodarstvu stala ob strani še naprej.

Predlogi za šesti paket

Gospoddarski minister Zdravko Počivalšek je pred dnevi napovedal, da bo, če bo treba, vlada za blažitev posledic novih omejitev pripravila tudi šesti protikoronski paket. 

Na GZS si že sedaj prizadevajo za sprejem šestega protikoronskega zakona, Gorjup pa med predlogi izpostavlja izboljšanje likvidnostne sheme, zamrznitev dviga minimalne plače, olajšanje zagona investicij v podjetjih, možnost pozavarovanje terjatev v Sloveniji ter ukrepe za pomoč najbolj prizadetim podjetjem.

Ob že drugi razglasitvi epidemije in novim omejitvam pa sedanje razmere razume kot priložnost za preboj agilnih podjetij in s tem za lažje zmanjšanje razvojnega zaostanka za zahodno Evropo. "Gospodarstvo je v prvem valu, in tako bo tudi v tem drugem valu, dokazalo visoko stopnjo prilagodljivosti in odpornosti," je zapisal.

Strinja se, da je v zaostrenih epidemioloških razmerah zdravje najpomembnejše. Ukrepi vlade se mu zato zdijo razumljivi, a pri tem izpostavlja, da morajo biti ukrepi, ki segajo tudi na poslovno področje, življenjski, ciljno usmerjeni in sorazmerni. "Vse s ciljem, da se zdravstvena kriza ne bi prelila tudi v globoko ekonomsko in socialno krizo," je še zapisal.

Zdravniki Covid-19 Zdravje Slovenski zdravniki zahtevali začasno imuniteto na tožbe zaradi napak

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • marko24 06:54 22.oktober 2020.

    Pizda vam materna.Strojevodja v Avstriji ma 2×večjo plačo kot v SLO.Saj nismo v EU.

  • janez846 13:13 21.oktober 2020.

    Kakšna zamrnitev minimalne plače!? Vkolikor nemorejo minimalno dat delavcu 1200€ neto, naj zaprejo! Zakaj smo v Evropi pa imajo po navedbah naših politikov drugje višje davke in krepko višjo minimalno plačo pa naprimer ravno tako delajo kozarce! Vkolikor to naredijo ...prikaži več upam, da se bomo končno zbudili in naredili galamo kot mora bit. SMRT FEUDALIZMU PRAVICE DELAVCU tudi dostojno življenje je pravica.

  • Buča Pepa 11:25 21.oktober 2020.

    7 koronski zakon, ukiniti gzs in vse podobne dobro plačane službe. Direktorji, če ne dosegajo rezultatov samo minimalne plače. Maksimalni količnik snežilka direktor 1:3 !