Zdravje > Aktualno
1395 ogledov

Slovenski zdravniki zahtevali začasno imuniteto na tožbe zaradi napak

Zdravniki Anže Petkovšek Prizor iz slovenske zdravstvene ustanove.
Zdravstveni sistem je bil podhranjen že pred epidemijo, zato lahko v stiski ob omejenih resursih reagirajo zmotno, poudarjajo zdravniki.

Zdravniško društvo poziva vlado naj zdravnikom podeli začasno imuniteto za kazenske in civilne tožbe. Tisti, ki so sedaj v službi morajo oskrbeti za vse več bolnikov, zaradi preobremenjenosti se povečuje možnost, da bodo storili kakšno napako, zato se želijo zaščititi. 

Prazne postelje na oddelku v UKC Ljubljana Zdravje V mesecu in pol v bolnišnici toliko ljudi kot prej v pol leta

"Zdravniki in naši sodelavci so preobremenjeni, pojavlja se izgorelost, upada motiviranost in kljub delovanju v dobri veri narašča verjetnost, da vseh bolnikov ne bo možno niti optimalno niti pravočasno oskrbeti," so v sporočilu za javnos zapisali po skupščini Slovenskega zdravniškega društva.

Ker zmanjkuje zdravstvenega osebja, se bojijo, da bo ob tej dinamiki rasti novih okužb premalo intenzivnih postelj z ustrezno izobraženimi timi. "Izkušnje iz sveta kažejo, da pride do večjih varnostnih tveganj, ko so zmogljivosti zdravstvenih sistemov presežene, kar se nam trenutno dogaja v Sloveniji," so zapisali. 

covid-19 UKC Slovenija Novi podatki: Spet velikanski porast okužb s koronavirusom

Ob stiski lahko reagirajo zmotno

Dodali so, da je opravljanje zdravniškega poklica poslanstvo in da se zavedajo svoje odgovornosti. "Kljub temu pa moramo opozoriti, da bolezni še ne poznamo dovolj, učinkovitih zdravil in cepiv še nimamo, zdravstveni sistem je bil podhranjen že pred epidemijo, zato lahko v stiski ob omejenih resursih reagiramo zmotno," poudarjajo zdravniki. 

"Poziv je legitimen," je v Odmevih na TV Slovenija željo zdravnikov komentiral generalni direkktor UKC Ljubljana Janez Poklukar. Sicer je pred tem direktor naše največje bolnišnice že opozoril na dramatične in "nikoli videne razmere v zdravstvu, v ganljivem javnem pismu je tako zapisal "da bomo naslednjih tednih šli skozi naši generaciji nikoli videno in skozi nekaj, na kar nas ni mogel nihče pripraviti."

Dali bodo vse od sebe

"Na tem mestu sporočam, da so zdravstveni delavci v Sloveniji ne samo strokovno, ampak tudi moralno etično na tako visokem nivoju, da bodo v dani situaciji dali vse od sebe," je v Odmevih dodal Poklukar, ki je poudaril, da bodo zmogli, če jim bo tudi skupnost stala ob strani.

dezurni@zurnal24.si

 



 

Komentarjev 4
  • jakec42 06:44 21.oktober 2020.

    Nekateri so res probremenjeni,kaj pa delajo specialisti,kirurgi,če so odpovedali nenujne posege!?

  • Ivo 16:26 20.oktober 2020.

    To je kaznivo dejanje in upam, da se ga preganja po uradni dolžnosti. Torej bomo vsem, ki so pod stresom zaradi vaših j... ukrepov tudi podelili dovoljenje, da lahko pijani vozijo, saj blažijo stres?

  • suineg78 10:54 20.oktober 2020.

    To ne bo imuniteta ampak "license to kill!"