Izpolnjevanje PC pogoja v državni upravi. Kaj bo v petek, ne vedo.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Datum, ki ga je vlada postavila za začetek izpolnjevanja pogoja PC v državni upravi, se nezadržno bliža. Od 1. oktobra dalje naj bi na delovnem mestu v državni upravi lahko delali le tisti zaposleni, ki so ali prebolevniki ali cepljeni.
Oglej si celoten članek

Kdor je do zdaj delal na delovnem mestu na podlagi negativnega rezultata testiranja na covid-19, od petka dalje ne bo več smel hoditi v službo. Tako namreč narekuje nedavno sprejeti vladni odlok. Za tiste, ki ne izpolnjujejo pogoja PC, bo organizirano delo od doma, če pa to ne bo možno, je za te zaposlene predvideno koriščenje ur, dopusta, možen je tudi dogovor o čakanju na delo zaradi višje sile ali mirovanju pravic iz delovnega razmerja. 

Točnih podatkov o tem, koliko zaposlenih v državni upravi ne izpolnjuje pogoja PC, ni. Jasno pa je, da za vsa delovna mesta ni mogoče organizirati dela od doma, saj narava dela tega enostavno ne dopušča. 

Ukrepi vlade Toliko nas še loči do uvedbe pogoja PC za vse

Rešitve za zaposlene še iščejo

Primer, kjer so tisti, ki bi lahko delali od doma, v manjšini, je policija. Kako bodo organizirali delo od 1. oktobra naprej, še ne vedo. "V policiji si prizadevamo za učinkovito izvajanje vseh preventivnih ukrepov za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2. Spoštujemo pa tudi veljavne odloke. Trenutno skupaj s strokovnimi službami MNZ preučujemo in iščemo rešitve za delo zaposlenih ob upoštevanju izpolnjevanja pogojev PC," so nam pojasnili na Generalni policijski upravi. "V tem trenutku vam natančnejših pojasnil in odgovorov v zvezi s tem še ne moremo podati."

Evidence o tem, koliko zaposlenih je cepljenih in koliko ne, ne vodijo. "Ocenjujemo pa, da v MNZ skupaj z organoma v sestavi, pogoj PC izpolnjuje dobra polovica zaposlenih," pravijo. 

Foto: Epa Cepljenje v Sloveniji

Do 30. septembra je še čas

Tako kot v policiji tudi na ministrstvu za javno upravo ne vodijo evidence o številu (ne)cepljenih javnih uslužbencev. Kolikšen del njihovih zaposlenih bo delal od doma in koliko jih bo lahko delalo na delovnem mestu, ni mogoče napovedati. Kot pravijo, imajo zaposleni do 30. septembra še čas, da izpolnijo pogoj PC. Spomnimo, v odloku je zapisano, da pogoj C izpolnjuje tudi oseba, ki bo do 1. oktobra cepljena z enim odmerkom, pod pogojem, da bo do 1. novembra prejela tudi drugi odmerek cepiva.

"Verjamemo, da bo večina zaposlenih na ministrstvu prepoznala, da je namen ukrepa PC preprečiti širjenje okužb na delovnem mestu ter posledično zagotoviti nemoteno funkcioniranje Ministrstva za javno upravo. S tem želimo preprečiti, da bi se virus širil v prostorih ministrstva med zaposlenimi ter jih istočasno spodbuditi, da na ta način zaščitijo svoje zdravje, zdravje bližnjih in zdravje sodelavcev," poudarjajo na ministrstvu. 

Od 1. oktobra bodo zaposleni, ki pogoja PC ne bodo izpolnjevali, delo lahko opravljali od doma, "če narava in vrsta dela ter delovni proces to omogočajo oziroma bodo v primeru, da osebni zdravnik zaposlenega cepljenje odsvetuje iz zdravstvenih razlogov, lahko delo opravljali v prostorih delodajalca ali v prostorih drugega organa državne uprave pod pogojem T".

Daljše čakalne dobe niso izključene

Na Upravni enoti Maribor bodo delo za sodelavce, ki pogoja PC ne bodo izpolnjevali, organizirali tako, kot to predvideva odlok, s katerim se uvaja pogoj PC. Podatka o tem, kakšno je trenutno stanje glede cepljenja med njihovimi zaposlenimi, trenutno nimajo. Se pa bojijo, kaj bi lahko dodatne odsotnosti zaposlenih pomenile za njihov delovni proces. "Upravna enota se zaradi porasta števila vlog strank na določenih upravnih področjih, ki jih je potrebno obravnavati ob nespremenjenem številu javnih uslužbencev, že sedaj srečuje s prenekaterimi kadrovskimi izzivi. Dodatne odsotnosti (tudi manjšega števila) javnih uslužbencev bi lahko povzročile motnje v delovnem procesu. Navedeno bi se lahko odrazilo predvsem v daljšem času trajanja upravnih postopkov in daljših čakalnih dobah pri naročanju strank," opozarjajo.

Foto: Anže Petkovšek Upravna enota Linhartova

Predviden vpoklic pogodbenih rezervistov

"V organizaciji Vojaške zdravstvene enote (VZE) je bilo do 24. septembra 2021 polno cepljenih ali cepljenih z enim odmerkom 59 odstotkov pripadnikov Slovenske vojske. V upravnem delu Ministrstva za obrambo (vključno z Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje, Inšpektoratom Republike Slovenije za obrambo ter Inšpektoratom Republike Slovenije za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami) 57 odstotkov javnih uslužbencev. Na Ministrstvu za obrambo nimamo podatkov o javnih uslužbencih, ki so se cepili preko svojih osebnih zdravnikov ali na druge organizirane načine. Prav tako nimamo podatka o številu zaposlenih, ki so preboleli okužbo s koronavirusom," številke navedejo na ministrstvu za obrambo. "V zadnjem obdobju opažamo več zanimanja za cepljenje proti covidu-19."

Na ministrstvu za obrambo so pripravili usmeritve za zagotavljanje pogoja PC in obvestili zaposlene glede tega, kaj sledi, če s 1. oktobrom 2021 pogoja ne bodo izpolnjevali. Ti zaposleni bodo lahko izrabili presežek ur oziroma letni dopust, lahko bodo delali od doma na delovnih mestih, katerih narava in delovni proces omogočata opravljanje dela od doma, ali pa sklenili dogovor o mirovanju pravic iz delovnega razmerja. "Delo od doma za javne uslužbence, ki jim narava dela to dopušča, bo omogočeno skladno z delovnimi potrebami ministrstva in razpoložljivostjo tehničnih sredstev za opravljanje dela od doma. Javnim uslužbencem, razporejenim na delovna mesta, ki jim narava dela ne omogoča dela od doma, bo omogočeno tudi čakanje na delo zaradi višje sile, ki je nastala na strani delavca, pri čemer jim pripada nadomestilo skladno z zakonodajo," povedo. To seveda velja tudi za pripadnice in pripadnike Slovenske vojske. 

Foto: Anže Petkovšek Slovenska vojska

Ukrepe, poudarjajo, sprejemajo z namenom zagotavljanja varnega in zdravega delovnega okolja in čim bolj nemotenega delovanja ministrstva z organi v sestavi. Na ministrstvu pozivajo zaposlene, da prisluhnejo znanosti in zagotovilom zdravstvene stroke o koristih cepljenja. "Za nemoteno izvrševanje ustavnih in zakonskih nalog Slovenske vojske je v primeru več odsotnosti zaradi neizpolnjevanja pogojev PC predviden vpoklic pogodbenih rezervistov Slovenske vojske, ki bodo prav tako morali izpolnjevati pogoj PC," še pojasnjujejo.

Na potezi je ustavno sodišče

Čeprav do petka ni več daleč, ni mogoče s 100-odstotno gotovostjo trditi, da bo odlok v petek res začel veljati. Dan pred uveljavitvijo pogoja PC bo namreč o odloku razpravljalo ustavno sodišče, saj so se sindikati odločili vložiti zahtevo za ustavno presojo. Seja bo jutri ob 9.30. Če bodo ustavni sodniki sprejeli odločitev, da odloka ne zadržijo, bo naslednji dan stopil v veljavo, v nasprotnem primeru ne.

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je napovedal, da bodo pri pogoju PC vztrajali, tudi če bo ustavno sodišče odlok zadržalo ali razveljavilo. Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je o pogoju PC dejala, da je strokovna skupina razmišljala o tem ukrepu na nivoju celotne družbe ob pogoju dvotretjinske zasedenosti intenzivnih postelj. Odločitev, kot jo predvideva odlok, je po njenih besedah nastala na pobudo vlade. 

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 15

  • 10:22 29. September 2021.

    Država bo ostala brez obrambe, kriminalci bodo svobodneje zadihali brez policije, do zdravnika boš prišel še težje, na usluge državnih …

  • 10:03 29. September 2021.

    Med tem,ko naša vlada omejuje lastnemu narodu celo pravico do dela in dostopa do osnovnih življenjskih potreb,se hrvati hvalijo,kako je …

  • 09:21 29. September 2021.

    Kako se ne ve kaj bo. Baba Vanga inštitut bivši IJS in Cizelj bosta izračunala trend kaj bo. Ne rabimo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.