Golobova vlada omejila hlajenje in ogrevanje v pisarnah javnega sektorja

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Vlada je sprejela ukrepe in priporočila za učinkovito rabo energije v stavbah ožjega in širšega javnega sektorja.
Oglej si celoten članek

Med najpomembnejšimi je ukrep, da organi državne uprave, ki so upravljavci ali uporabniki stavb v lasti ali uporabi Republike Slovenije, zagotovijo, da se v stavbah in njihovih prostorih, ki imajo vgrajen klimatski sistem, prostori ne hladijo na nižjo temperaturo zraka, kot je +25 stopinj Celzija ob pogoju, da relativna vlažnost dovedenega zraka ni višja od 60 odstotkov, razen kjer to zaradi zahtev namembnosti ali delovanja stavbe ni mogoče.

Predpisano velja tudi za zaposlene v stavbah, za tiste dele prostorov, ki omogočajo samostojno regulacijo notranje temperature prostorov.

Ponoči ne pod 28 stopinj

Med ukrepi je prav tako zapisano, da se v stavbah organov državne uprave prostori po 18. uri in do 7. ure zjutraj na delovne dni in cel dan v soboto, nedeljo in ob praznikih, razen kjer je to potrebno zaradi zahtev namembnosti ali delovanja stavbe ali dela stavbe, ne hladijo na nižjo temperaturo zraka, kot je +28 stopinj. V navedenem času se prostorov ne hladi pod +28 stopinj, če se za ta namen uporablja hladilni agregat. Hlajenje pod +28 stopinj pa se lahko zagotovi z zunanjim hladnim zrakom.

Prilagoditev kodeksa oblačenja

Upravljavci stavb morajo v največji možni meri zagotoviti zniževanje rabe energije in v ta namen sprejeti druge možne organizacijske ukrepe energetske učinkovitosti za znižanje rabe energije. Temu se ustrezno prilagodijo tudi pravila in kodeksi oblačenja, skladno z možnostmi.

Vlada upravljalce stavb organov državne uprave med drugim prav tako poziva, naj nemudoma pristopijo k hitrejšemu izvajanju ukrepov in naložb za učinkovito rabo energije in večjo rabo obnovljivih virov energije v svojih stavbah.

Slovenija 1. septembra velika sprememba v zdravstvu, Levica ni navdušena

Priprave na kurilno sezono

Vlada je prav tako pozvala odgovorne osebe v organih državne uprave, da prednostno pristopijo k izvajanju ukrepov energetske učinkovitosti, prav tako pa naj preverijo, ali je v prihajajoči kurilni sezoni možna tudi uporaba drugih energentov ali nadgradnja vira ogrevanja z viri iz obnovljivih virov energije.

Vlada med ukrepi objavlja tudi poziv, da se prostori v organih državne uprave ne ogrevajo na višjo temperaturo zraka od +20 stopinj, razen v posebnih primerih, kjer po presoji upravljavca stavbe ni mogoče zagotoviti navedenih zahtev zaradi utemeljenih razlogov.

Slovenija Ministrica sporočila: Vlada ni dala soglasja Slovenija Vlada sprožila plaz, končna posledica bo dražji kruh

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 21

  • 22:24 9. Julij 2022.

    Ker Ukrajinska vojna ni moja vojna bom v službi nažigal klimo do konca seveda pri odprtih vratih pozimi pa bo …

  • 14:40 9. Julij 2022.

    Ojoj… svoboda prihaja..

  • 14:28 9. Julij 2022.

    O čem drugem pa lahko sploh še suvereno odločajo - vse ostalo, od dovoljene upognjenosti kumar preko števila kur na …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.