Slovenija
36256 ogledov

Golobova vlada omejila hlajenje in ogrevanje v pisarnah javnega sektorja

Klima, klimatska naprava Profimedia
Vlada je sprejela ukrepe in priporočila za učinkovito rabo energije v stavbah ožjega in širšega javnega sektorja.

Med najpomembnejšimi je ukrep, da organi državne uprave, ki so upravljavci ali uporabniki stavb v lasti ali uporabi Republike Slovenije, zagotovijo, da se v stavbah in njihovih prostorih, ki imajo vgrajen klimatski sistem, prostori ne hladijo na nižjo temperaturo zraka, kot je +25 stopinj Celzija ob pogoju, da relativna vlažnost dovedenega zraka ni višja od 60 odstotkov, razen kjer to zaradi zahtev namembnosti ali delovanja stavbe ni mogoče.

Predpisano velja tudi za zaposlene v stavbah, za tiste dele prostorov, ki omogočajo samostojno regulacijo notranje temperature prostorov.

Ponoči ne pod 28 stopinj

Med ukrepi je prav tako zapisano, da se v stavbah organov državne uprave prostori po 18. uri in do 7. ure zjutraj na delovne dni in cel dan v soboto, nedeljo in ob praznikih, razen kjer je to potrebno zaradi zahtev namembnosti ali delovanja stavbe ali dela stavbe, ne hladijo na nižjo temperaturo zraka, kot je +28 stopinj. V navedenem času se prostorov ne hladi pod +28 stopinj, če se za ta namen uporablja hladilni agregat. Hlajenje pod +28 stopinj pa se lahko zagotovi z zunanjim hladnim zrakom.

Prilagoditev kodeksa oblačenja

Upravljavci stavb morajo v največji možni meri zagotoviti zniževanje rabe energije in v ta namen sprejeti druge možne organizacijske ukrepe energetske učinkovitosti za znižanje rabe energije. Temu se ustrezno prilagodijo tudi pravila in kodeksi oblačenja, skladno z možnostmi.

Vlada upravljalce stavb organov državne uprave med drugim prav tako poziva, naj nemudoma pristopijo k hitrejšemu izvajanju ukrepov in naložb za učinkovito rabo energije in večjo rabo obnovljivih virov energije v svojih stavbah.

Luka Mesec, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Slovenija 1. septembra velika sprememba v zdravstvu, Levica ni navdušena

Priprave na kurilno sezono

Vlada je prav tako pozvala odgovorne osebe v organih državne uprave, da prednostno pristopijo k izvajanju ukrepov energetske učinkovitosti, prav tako pa naj preverijo, ali je v prihajajoči kurilni sezoni možna tudi uporaba drugih energentov ali nadgradnja vira ogrevanja z viri iz obnovljivih virov energije.

Vlada med ukrepi objavlja tudi poziv, da se prostori v organih državne uprave ne ogrevajo na višjo temperaturo zraka od +20 stopinj, razen v posebnih primerih, kjer po presoji upravljavca stavbe ni mogoče zagotoviti navedenih zahtev zaradi utemeljenih razlogov.

Dominika Švarc Pipan Slovenija Ministrica sporočila: Vlada ni dala soglasja Vlada Slovenija Vlada sprožila plaz, končna posledica bo dražji kruh

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 21
  • Željko 22:24 09.julij 2022.

    Ker Ukrajinska vojna ni moja vojna bom v službi nažigal klimo do konca seveda pri odprtih vratih pozimi pa bo tako vroče da bo teklo od mene. J E B I SE EVROPA

  • Naklonsky 14:40 09.julij 2022.

    Ojoj… svoboda prihaja..

  • bobubob 14:28 09.julij 2022.

    O čem drugem pa lahko sploh še suvereno odločajo - vse ostalo, od dovoljene upognjenosti kumar preko števila kur na kmečkem dvorišču do tipa bolezni, ki bode smela 'razsajati' tule jeseni, je v domeni Bruslja.....seveda je vlada tudi pri tem ...prikaži več ukrepu na tankem ledu, kaj pa, če ne bo dovolj restriktivna in s tem premalo solidarna do Zelenskega? Vlada, pozimi ni ogrevanja. Ogrevala nas bo zavest, da pomagamo ukrajinski vladi, ki se bo borila za svoj obstoj do zadnjega Ukrajinca. Zveni znano.