Slovenija
6809 ogledov

Ministrica sporočila: Vlada ni dala soglasja

Dominika Švarc Pipan Vlada RS
Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je sporočila, da vlada ni dala soglasja k imenovanju Jurija Groznika na mesto generalnega državnega odvetnika.

Nekdanji pravosodni minister Marjan Dikaučič je 20. aprila vladi predlagal imenovanje Jurija Groznika na mesto generalnega državnega odvetnika. Ker prejšnja vlada o imenovanju kandidata ni odločala, je postopek, kot je dejala ministrica Dominika Švarc Pipan, bila dolžna voditi naprej ta vlada, saj ji tako nalaga zakonodaja. Obenem zakon ne omogoča opredelitve ministrice do istega kandidata ali prekinitve postopka. 

Vlada Roberta Goloba je tako soglasno odločila, da Groznika na omenjeno mesto, ne imenuje. "Vlada ocenjuje, da predlagani kandidat kljub siceršnji izkazani strokovni usposobljenosti in ustreznosti v svojem dosedanjem mandatu ni dosledno skrbel za uresničevanje poslanstva, ciljev in načel delovanja državnega odvetništva, ki mora ob uresničevanju premoženjskih in drugih interesov države primarno spoštovati in krepiti temeljne postulate pravne države. Generalni državni odvetnik je, kot predstojnik organa, odgovoren za zakonitost dela državnega odvetništva, delovati mora v skladu z ustavo in zakoni ter med drugimi vrednotami varovati tudi ustavne interese, vključno s krepitvijo pravne države in zaščito človekovih pravic, javni interes in ugled države ter državnega odvetništva," je odločitev pospremila Švarc Pipan.

Pri odločitvi je na vlado vplivala odločitev generalnega državnega odvetnika glede vlaganja tožbenih zahtevkov za povračilo stroškov varovanja javnih zbiranj v imenu prejšnje vlade. Ministrica je dejala, da prejšnja vlada ni upoštevala opozorila, da bi bile takšne tožbe nedopustne in dala navodilo, da se tožbe vloži. Državni odvetniki so po trenutni zakonodaji dolžni izvesti naročilo vlade.

Trenutna vlada meni, da morajo v taki situaciji prevladati "višji in širši interesi krepitve pravne države, spoštovanje ustave, javnega interesa in ugleda države, ki jih je primarno dolžno varovati državno odvetništvo". 

"Vlada meni, da mora biti generalni državni odvetnik oseba, ki kljub pritiskom premore zadostno mero etičnega poguma in pokončnosti, da se upre protipravnim odločitvam državnih organov, zlasti kadar gre za nedopustne posege v ustavno zagotovljene človekove pravice in dostojanstvo. Ali pa vsaj, da se v takšnih primerih nedvoumno javno kritično izreče," je dejala ministrica.

Sedanjemu generalnemu državnemu odvetniku mandat poteče septembra. Ministrica bo razpis ponovila. Teoretično bi lahko do takrat izpeljali nov razpis za omenjeno mesto, a je zaradi poletnih počitnic to malo verjetno. V primeru, da razpis ne bo izveden do takrat, bo funkcijo do imenovanja novega kandidata opravljala namestnica generalnega državnega odvetnika. Neimenovani kandidat se na odločitev lahko pritoži. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Ender3 18:43 08.julij 2022.

    Sporočilo vladi, imate predolg odzivni čas !!. To vam škodi, tudi za vse poznejše, različne odločitve. Prehitevali vas bodo tudi po desni, o tem ni dvoma. Pričakovanja pa, so velika !

  • jakec1575 17:56 08.julij 2022.

    Ironija. Da bi ohranil delovno mesto je raje pihnil v rog vlade, kot branil ljudstvo in se uprl. Prihodnost vedno nagradi tiste s hrbtenico. Sedaj bo pa odletel. In prav je tako.