Janez Janša v prvem odzivu po porazu na referendumu tudi o odstopu

Foto: Epa
Foto: Epa
Slovenski premier Janez Janša se je odzval na padec novele zakona o vodah.
Oglej si celoten članek

Vlada je glede na rezultate referenduma o noveli zakona o vodah prejela veliko zaušnico. Opozicija meni, da tako veliko, da je vlada izgubila legitimnost.

Kvorum dosežen Velika zmaga za nasprotnike novele zakona o vodah in hud poraz vlade

Vodja stranke LMŠ Marjan Šarec je v prvem odzivu dejal, da je bila dosežena velika zmaga. Poraženci referenduma menijo drugače. Minister za okolje Andrej Vizjak pravi, da je bil referendum zmanipuliran, premier Janez Janša pa je na Tviterju v prvem odzivu zapisal:

"Poznate kako levo vlado, ki je odstopila po izgubljenem referendumu? Od večinskega sistema do družinskega zakonika? Zato brez drame. Ne morete pa sedeti doma in ob teh #MSM monopolih pričakovati čudežev na voliščih. Zato hvala vsem, ki ste glasovali. Kakorkoli. Tako se dela."

Udeležba na današnjem glasovanju o noveli zakona o vodah je bila druga najvišja na vseh dosedanjih zakonodajnih referendumih, saj je na volišča prišlo 45,24 odstotka volilnih upravičencev. Višja udeležba je bila le na referendumu o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic leta 2007, ki pa je potekal hkrati s predsedniškimi volitvami.

Slovenija Šarec: "Nocoj je bila dosežena velika zmaga"

Slovenija Minister Vizjak: "Referendum se je zlorabil"

Foto: Saša Despot Miro Cerar

Cerar odstopil kot predsednik vlade

Vlada Mira Cearja je leta 2018 padla, ko je sodišče razveljavilo referendum o drugem tiru. O drugem tiru smo na referendumu odločali dvakrat. Na prvem referendumu leta 2017 je bila volilna udeležba 20,55 odstotka, na drugem leta 2018 pa 15,01 odstotka.

"Večina vas je na referendumu podprla drugi tir, zdaj je zaradi interesov ozke skupine ljudi, projekt pod vprašajem." "Obljuba dela dolg in SMC je uresničila večino obljub. Žal vsega nismo mogli, ker smo morali sklepati kompromise s koalicijskimi partnerji, sindikati,..." "Ugotavljam, da tudi v prihodnjih tednih ne bo nič drugače. Še več, nekateri predlogi postajajo vse bolj škodljivi. Stare sile ne dovolijo, da bi se stvari premaknile," je dejal Cerar leta 2018 kot predsednik vlade in odstopil z naslednjimi besedami: 

"Spoštovane državljanke in državljani, država je danes v bistveno boljšem stanju kot leta 2014. Oblast vračam v vaše roke. Državnemu zboru podajam odstopno izjavo,"  je bil ob odstopu še oster Cerar, ki je še povedal, da se je tako odločil, ker je tako prav: "Gre za odgovornost, ki jo sprejemam, in odločitev, ki bi jo moral v taki situaciji sprejeti vsak zaupanja vreden politik. Na volitvah boste vi sodili, kaj je prav in kaj narobe in kdo si zasluži podporo."

Pahor o glasu proti vladi

Vprašanje, ali gre za glas proti vladi na referendumu je komentiral tudi predsednik države Borut Pahor, ki je na glasovalnem lističu obkrožil možnost proti. Dejal je, da so nekateri danes imeli tudi ta motiv, a njega, kot je dejal, to ni vodilo pri današnjem glasovanju. "Torej nisem glasoval ne za vlado ne proti njej," je poudaril Pahor.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 61

  • 06:56 13. Julij 2021.

    Odkar imam volilno pravico od mene nisi in neboš dobil glasa nikoli lahko ga ukradeš kod vse ostalo a mojega …

  • 18:42 12. Julij 2021.

    Da si slučajno opozicija ne bo prisvajala kakšnih zaslug za izid referenduma in se kovala v zvezde. Poiščite si raje …

  • 16:15 12. Julij 2021.

    V zadnjih 4 tednih sem prejel 27346 EUR od dela s krajšim delovnim časom od doma. To službo sem dobil …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.